“Ibiza skandal”

Kurzu porastao rejting, desničari pali za pet posto

Foto: Reuters/PIXSELL
Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache
Foto: DPA/PIXSELL
Heinz-Christian Strache
Foto: DPA/PIXSELL
Heinz-Christian Strache
Foto: DPA/PIXSELL
Heinz-Christian Strache
21.05.2019.
u 19:56
Ruske veze austrijskih desničara i Vladimira Putina dobro su poznate, a svoj su folklorni dodatak dobile prošle godine kada je ruski predsjednik došao na vjenčanje Karin Kneissl, šefice diplomacije iz kvote FPÖ-a
Pogledaj originalni članak

Austrijski “Ibiza skandal” koji je dosad prouzročio i raspad vlade u toj zemlji te najavu prijevremenih izbora u rujnu već je sad jedan od događaja koji će obilježiti 2019. godinu u Europi. Jučer su austrijski mediji pisali o tomu da će kancelar Sebastian Kurz (32) smijeniti ministra unutarnjih poslova Herberta Kickla koji dolazi iz kompromitirane krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), na što su drugi ministri iz te stranke rekli da su, ako se to dogodi, spremni odmah izići iz vlade i tako dočekati prijevremene izbore u opoziciji.

Ispitali obavještajce

Heinz-Christian Strache (49), dojučerašnji šef FPÖ-a, dao je u subotu ostavku nakon što je dan prije procurio video iz 2017., uoči parlamentarnih izbora te godine nakon kojih je FPÖ došao na vlast, kako obećava političke protuusluge navodnoj ruskoj bogatašici kupi li ona udio u najvećim austrijskim novinama Kronen Zeitungu i promjenom uređivačke politike pomogne toj stranci krajnje desnice doći na vlast.

Strache se nadao da će tako sačuvati vladu u kojoj je njegova stranka bila manji partner Austrijskoj narodnoj stranci (ÖVP) čiji je šef kancelar Kurz. No, šef vlade nije želio riskirati da se na njega zalijepi titula korumpiranog političara i odmah je raspustio vladu, a predsjednik Alexander Van der Bellen i Kurz složili su se da bi se izbori trebali održati u rujnu.

FPÖ je curenje videa opisao kao “politički atentat” na Strachea te je za njega optužio djelovanje stranih obavještajaca, a jučer je šef te stranke postao Norbert Hofer koji je 2016. gotovo pobijedio na predsjedničkim izborima u prvom krugu. Odmah nakon dolaska na čelo stranke najavio je stvaranje problema austrijskom kancelaru uoči izbora početkom rujna te je za njega smjenjivanje Kickla “crvena linija” nakon koje više neće surađivati s Kurzom.

– Kao ministri, stavljamo na raspolaganje sve naše mandate ako ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl ostane bez svoje funkcije – rekao je Hofer.

FPÖ je pritom optužio Kurza da pokušava preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova kao ključnu polugu vlasti.

Kickl je bio najkontroverzniji ministar u dosadašnjoj vladi Sebastiana Kurza, a u njegovu mandatu policija je izvršila raciju u glavnoj obavještajnoj agenciji (BVT) prošle godine. To je probudilo kontroverze u austrijskoj javnosti, a opozicionari su optuživali Kickla da želi napraviti čistku u obavještajnim redovima.

Prije prošlih izbora, ÖVP je držao Ministarstvo unutarnjih poslova gotovo dva desetljeća.

Od početka afere naglašavalo se da bi Kurz mogao ostati u koaliciji s FPÖ-om samo ako ode i Kickl.

– Očekujem da će kancelar predložiti predsjedniku da se ministra unutarnjih poslova svrgne s dužnosti – rekao je ministar europskih poslova i bliski Kurzov suradnik Gernot Blümel.

Postavilo se zato pitanje može li austrijski kancelar uopće održati vladu na okupu do rujna. Kurz je jučer održao i kratku konferenciju za novinare, ali ništa nije rekao o Kicklu što je iznenadilo austrijske medije.

Jučer su objavljeni i prvi rezultati anketa lista “Austria” koji pokazuju da je FPÖ-u podrška pala za pet posto. Anketa je napravljena u nedjelju, dva dana nakon objave kompromitirajućih snimaka. Sada stranka krajnje desnice uživa potporu 18 posto birača, pet posto manje nego tijekom prošlog anketiranja. Kurzova stranka je na 38 posto, a socijalisti na 26 posto. Tim dvjema centrističkim strankama podrška je malo porasla, a izbori za Europski parlament u Austriji su na redu u nedjelju.

Sve to dokazuje da je austrijska javnost vrlo burno reagirala na postupke FPÖ-a, a nekoliko se tisuća ljudi još u subotu okupilo u Beču prosvjedujući protiv korupcije u vladi. FPÖ-u su predbacivali i veze s Kremljom.

Kako se Strache sastao s navodnom ruskom bogatašicom, a FPÖ je poznat kao proruska stranka koja čak ima i potpisan ugovor o suradnji sa strankom Ujedinjena Rusija predsjednika te zemlje Vladimira Putina, neki su posebno istaknuli ranjivost svake austrijske vlade, čiji je dio FPÖ, na kapital i utjecaj iz Moskve. Zato je Kremlj jučer objavio da nema nikakve veze s tim skandalom.
“To je incident koji nema veze s nama i nije mogao ni imati”, priopćili su iz Moskve.

Skeptičan je i mađarski premijer Viktor Orbán kojemu je Norbert Hofer otkazao planirani posjet.

– Naši austrijski prijatelji neće nas posjetiti jer je otvorena izvanredna sezona lova – rekao je ironično jučer Orban.
S druge strane, jedna od predvodnica europske populističke desnice, šefice francuskog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen rekla je da osuđuje Stracheove postupke. Pritom je postavila i pitanje zašto video nije objavljen prije, kako bi se spriječilo Strachea da postane vicekancelar, nego tek sada.

I Le Pen ga osudila

No, ministar u francuskoj liberalnoj vladi Bruno Le Maire prozvao je svoju političku rivalku.

– Još prije nekoliko mjeseci Le Pen je govorila hvalospjeve o Stracheu, a sada je bio prisiljen na ostavku. A mi znamo zašto: uhvaćen je kako prodaje usluge stranim silama. Iza tog nacionalističkog pokreta stoji podčinjenost stranim silama – rekao je francuski ministar. Na tom tragu jučer je niz europskih centrista pozvalo desni centar Starog kontinenta da odbaci mogućnost suradnje s krajnjom desnicom te optužuje nacionaliste da se brinu samo o svojim džepovima.

I njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je “političare zbog prodaje” te je dodala da se “Europska unija suočava s populističkim pokretima koji žele uništiti Europu i naše vrijednosti”.

– Moramo im se odlučno suprotstaviti – poručila je Merkel.

Katarina Barley, njemačka ministrica pravosuđa iz Socijaldemokratske partije (SPD), objavila je na društvenim mrežama upozorenje desnom centru:

“Dugo se zna da desničarski populisti destabiliziraju našu demokraciju. Sebastian Kurz i Narodna stranka uveli su ih u vladu... Slučaj Strache upozorenje je za sve konzervativce: nemojte raditi s desničarskim populistima.”

Heinz-Christian Strache (50) u središtu je najvećeg skandala u nedavnoj austrijskoj povijesti

Heinz-Christian Strache dugo je bio najutjecajniji međunarodni saveznik vlasti u Republici Srpskoj, a posebno separatističkog lidera Srba Milorada Dodika. Njih su se dvojica našla još prošli ponedjeljak kada je Strache u Beču ugostio Dodika i dao mu potporu za njegov koncept vojne neutralnosti, pri čemu se misli na to što Dodik ne želi da BiH uđe u NATO. – Mi Austrijanci imamo razumijevanja za to – rekao je Strache pozivajući se na to što ni Austrija nije članica tog saveza. Njegovim odlaskom i Dodik je znatno izgubio.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MO
moškov
20:01 21.05.2019.

Kurz je kratak ...ili...

Avatar HajdukLika
HajdukLika
06:30 22.05.2019.

Što je kur*u naraslo? Joj, prostačine jedne ...

MI
minolta
09:22 22.05.2019.

zanimljiva afera, koja pokazuje da su svi narodi lopovski. ovo je prvorazredan skandal na rubu sa veleizdajom. sad znamo kako to ide kad si u politici, i kako se prodaju firme i guzica samo da bi ista ostala u fotelji. političari su korov. oholi su, bludni, neumjereno u jelu i piću, srditi, lijeni a vjerojatno i zavidni i škrti. dakle ako pakao postoji, čeka ih još jedna topla fotelja.