AUSTRIJSKA PONUDA

Kurz ponudio Putinu Beč za sastanak s Bidenom

Foto: PIXSELL/Andy Wenzel BKA
Foto: BKA Andy Wenzel
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U.S. President Joe Biden and first lady Jill Biden visit Philadelphia
Foto: ALEXEI DRUZHININ/Newscom/PIXSELL
President Putin holds Russian Security Council meeting
01.05.2021.
u 16:04
Moskva također navodi kako se je Kurz u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom zahvalio na Putinovom pozivu
Pogledaj originalni članak

Austrijski mediji, prije svega bečki dnevni list „Kurier“ opširnije piše o jučerašnjem telefonskom razgovoru austrijskog kancelara Sebastiana Kurza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u kojem su, kako se navodi, središnje teme bile bilateralni austrijsko-ruski odnosi i aktualna međunarodna pitanja. S posebnim osvrtom, kako je jučer popodne objavio Kremlj, na rusko cjepivo „Sputnik V“, Bjelorusiju, Ukrajinu i „slučaj Navaljni“. 

„Kurier“ piše kako je nakon  trenutačnog „zahlađenja“ rusko-američkih odnosa na relaciji  Vladimir Putin – Joe Biden, američki predsjednik predložio svom ruskom kolegi da se u ljeto sastanu na tlu Europe u nekoj „trećoj“ zemlji i porazgovaraju u „četiri oka“ o „gorućim“ temama i dilemama koje su dovela do trzavica između čelnika Rusije i SAD-a.  Razlog je bio da je Biden Putina nazvao „ubojicom“, koji mu je potom uzvratio istom mjerom poručivši mu kako „svoj svoga poznaje“.

Bečki list ističe kako je svima jasno da je napetu situaciju između dvojice svjetskih moćnika jedino moguće „izgladiti“ osobnim susretom. Stoga je kancelar Kurz, ne oklijevajući ni trenutka odmah ruskom predsjedniku ponudio Beč kao moguće odredište sastanka na vrhu Putin - Biden. 

„Savezni kancelar Sebastian Kurz predložio je Beč kao moguće mjesto rusko-američkog sastanka na vrhu, ukoliko se usaglase stavovi oko njegovog održavanja“, stoji u priopćenju Kremlja, koje je prenio bečki dnevni list.  U nastavku stoji kako se i Finska i Švicarska nude kao zemlje domaćini eventualnog susreta ruskog i američkog predsjednika.

Moskva također navodi kako se je Kurz u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom zahvalio na Putinovom pozivu da bude sudionik međunarodnog Gospodarskog foruma u St. Petersburgu u lipnju ove godine i da je potvrdio sudjelovanje na plenarnoj sjednici putem video uključenja, na koju je pozvan kao „jedan od važnih gostiju“. 

Glasnogovornik austrijskog Saveznog kancelarstva je Austrijskoj novinskoj agenciji APA potvrdio Kurzovo virtualno sudjelovanje na prestižnom ruskom Gospodarskom forumu. Istaknuo je kako je rusko cjepivo „Sputnik V“ također bila tema razgovora i da je kancelar Kurz  izvijestio ruskog predsjednika kako je Austrija spremna kupiti milijun doza ruskog cjepiva, čim Europska agencija za lijekove (EMA) izda dozvolu za upotrebu.

Austrijsko je Kancelarstvo kao posebno važnu temu Kurzovog razgovora s Putinom istaknulo jačanje austrijsko-ruske gospodarske suradnje i turističke razmjene nakon pandemije koronavirusa. Naime, prije početka pandemije 2019. godine,  trgovačka bilanca

Austrije s Rusijom iznosila je 5 milijardi eura, a „turistička“ 1,2 milijuna noćenja ruskih turista u ovoj alpskoj zemlji. Stoga je austrijski cilj odmah nakon pandemije koronavirusa pnovno „zahuktati“ međusobne gospodarske odnose, piše „Kurier“.

Vezano uz ostale politički „škakljive“ međunarodne teme kao što su Ukrajina, Bjelorusija i „slučaj Navaljni“ u izvješću iz Moskve stoji, kako prenosi bečki dnevni list, da je Putin na Kurzovu zamolbu, pojasnio mu pristup Rusije kod „regulacije unutarukrajinske krize“.

Vezano uz aktualnu situaciju u Bjelorusiji Kremlj je podvukao ruski stav kako je „nedozvoljeno miješanje izvana u unutarnje poslove neke države“. A što se tiče Navaljnija Kremlj je samo kratko naznačio kako je tema razgovora između Putina i Kurza bilo i „pitanje Alekseja Navaljnija“, bez ikakvih daljnjih informacija.

 

VIDEO Veteran Milanoviću: 'Dođi dečkima platit' piće. Dat ću ti ja 100 kuna ako nemaš'


 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ZI
zimerman
19:07 01.05.2021.

Bolje bi bill da se ova dva otrova ne sastaju jer ništa pametno neće napraviti . Sa jedne strange imamo brutalnog diktatora Putina a sa druge strange imamo ljevicara Bidena koji svim silama nameće svoje diktatorske ideje u Americi . Jedina razlika je u tome sto američki Constitution ne dozvoljava Biden -u da se ponaša kao Putin.

MX
Mister X
20:20 01.05.2021.

interesantno je sastanak ali za nkoga i koja korist ? jer takav sastanak je bezvezno bedkorisno skupi šou za koga ali me podsječa isto kao kad Papaputuje i ode da se pomoli tamo ili vamo i vrati se u Vatikan . nikakove koristgi promijene ili napredaka ili boljitka za bilo koga i za bilo šta ... zaduženi pišu za narod kao da je narod svjeta ovog planeta čisti volovi i konji bez grama mozga . Rzgovarat će s Putinom ubojicom nijeli to moralno gledano on kao policajac će dati Putina zgrabiti i u Gvantanamo ili u Američlki zatvor? Ali to neče ići jer ako ga uhiti kao svjetski murijak ; tko će onda njegovog jedino obožavanog Nevaljalnog rusa robijaša osloboditi ? kako su uvjerili one koji im vjeruju rusija to je bezvezna država bez zakona pa kad isprepadaš nihovog predsjednika ubojicu ( onda se on oidšeta do zatvora pa zamoli ili da vreču zlatnika daj bolan pustite toga Nevaljalnoga jer cijeli Zapad je jako nesretan mnogi plaću jer ne vole da mi rusi kršitelje zakona- osuđuju . Naravno reči će i ovo Putinu da vrati teritorij Ukrjini pa će i on vratiti Kososvo Srbiji . Ili smo on Putin da ne poštuje referendum i volju naroda Krima ? Putin kaže Ok onda da vratimo i Balkan u jugoslaviju das ne poštujemo referendum - volju naroda i tako idu razgovori. Ovo da sam te nazvao ubojicom Putine je zaista istina jer ako bi te Amerika napala siguran sam da bi ti Putine postao pravi masovni ubojica i sa svojim atomskim;. kao i mi nekad po japanskim gradovima civilima..

IV
IvanSplit
17:25 01.05.2021.

Sjetim se cesto Petkovica,pravi analiticar. Brzi je od svih medija On je pisao o tome prjedlog Kurza,da bude sastanak u njegovoj zemlji tj u Vienu,Becu. Vidite kako Ameri predaleko otisli sa Rusima u hladnom ratu pa na kraju traze sastanak sa Ruskim predsjednikom. Biden se igrao saha sa Vladimirom .ne znajuci da su Rusi,u sahu majstori,Biden ,se jednostavno ponizio..Jos dobise zabranu ulaska u u djelove Crnog mora kao i cjelo Azovsko. more nije puno samo pola godine zabrana. Vidite Njemci,suraduju sa Rusima,pravo oni gledaju svoj racun biznis. A Austrijanci ih jos podrzaju u tome pametni narodi..Tu je jos Italija ,Spanija jedva cekaju Ruske turiste odose na glavu..Ove male zemljice same sebi uskacu u trbuh vec jako puno gube vec kukaju e tako je kad moras bit potrcko.A Njemacka jedva ceka da prode Sjeverni tok plinovod onda sve ima u rukama sama ce formirat cjene.. Usput narucila 30 mil doza Rus cjepiva Sputnjik V Austrija, milion. Evo i Turska,se prikljucila cak pedeset miliona doza kupuju .. Sta kazu nasi domaci analiticari Sjor Rudolf P i Matija..