MOŽE BITI I JOŠ GORE

Upozorenje WHO-a: 'Amnezija' nas može dovesti do nove pandemije

Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: News conference on the novel coronavirus in Geneva
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Ryan, Executive Director of the WHO attends a news conference on the Ebola outbreak at the United Nations in Geneva
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: WHO news conference on the novel coronavirus (2019-nCoV)
30.11.2020.
u 22:42
Ako nastavimo zanemarivati što novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo vjerojatno ponovno iskusiti isto ili gore još za naših života, rekao je stručnjak za izvanredna stanja
Pogledaj originalni članak

Glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izvanredna stanja u ponedjeljak je upozorio da svijet riskira nove pandemije ako mu se dogodi "amnezija" i ne uči iz sadašnje krize izazvane širenjem novog koronavirusa.

"Vidio sam amneziju koja kao da zahvaća svijet nakon traumatičnog događaja, i to je razumljivo", rekao je Mike Ryan na konferenciji za medije u Ženevi.

"No ako to ponovno napravimo kao što smo učinili nakon SARS-a, nakon virusa H5N1, nakon pandemije H1N1, ako nastavimo zanemarivati što novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo vjerojatno ponovno iskusiti isto ili gore još za naših života", rekao je.  

Ryan je također kritizirao razvijene nacije rekavši da sjeverne zemlje zdravstvenim sustavim upravljaju kao "niskobudžetnim aviokompanijama" te da svijet sada to plaća. 

VIDEO Danas je u Hrvatskoj oboren novi crni rekord: U samo jednom danu od koronavirusa preminule su 74 osobe.

"Na sjeveru, zbog modela upravljanja troškovima zdravstvenih sustava, ustrojili smo naše zdravstvene sustave da budu 95, 98 ili 100 posto iskorišteni. To je gotovo poput modela niskobudžetnih zrakoplovnih kompanija za zdravstvene sustave", rekao je.   

"Pa sada za to plaćamo cijenu jer nemamo u sustav ugrađene kapacitete za naglo širenje sposobnosti odgovora, jer zdravstvo vidimo kao trošak u našim gospodarstvima, kao teret razvoju, da opterećuje gospodarstvo, i sada moramo preispitati što to znači". 

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je države da ne politiziraju istragu izvora ovog koronavirusa rekavši da će to samo stvoriti prepreke u nalaženju istine.

"Moramo znati porijeklo virusa jer nam to može pomoći spriječiti buduće pojave zaraza", rekao je Tedros.

"Nema se ništa za skrivati. Želimo znati porijeklo i to je sve", rekao je.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
09:44 01.12.2020.

Koji su to kriminalci.....

PL
@ploto@
07:07 01.12.2020.

Na čelu WHO izvjesni Tedross,sumnjivi tip kojeg je ustoličila korporativna mafija na čelu sa Gatesom.Potpuno su kontaminirali nešto što se zove globalno zdravstvo sa privatnim interesima.Ovo upozorenje se odnosi na nove viruse i pandemije koje drže u pripremi,a poanta je obvezno cijepljenje za sve da bi se zadovoljii njihovi financijski apetiti. Zapamtite,cjepiva se uzimaju na vlastitu odgovornost.Cjepiva su kratkoročno "sigurna ",a dugoročno,drži vodu dok majstori odu.Njima profit,a vama mogući neželjeni popratni efekti uz bolesti koje ih prate.

Avatar JPlesi
JPlesi
05:00 01.12.2020.

civilizaciju može samo čovjek uništiti i to se odavno zna koja vrsta ljudi a to je vidljivo jako već mjesecima koje vrste uništavaju civilizaciju i čovjeka i njegov život pretvara u pakao.. prema tome sve je ostalo samo iz šupljeg u prazno...nije nitko toliko tulav da ne kuži tko i što uništava ovu civilizaciju a i novo nam vrijeme to pokazuje sve više kaj je na pomolu...samo totalna budala ništ ne kuži danas...