DISKRIMINACIJA

Kompanije na udaru javnosti: Novo bizarno pravilo zabranjuje ženama da nose naočale

Foto: Getty Images
Kompanije na udaru javnosti: Novo bizarno pravilo zabranjuje ženama da nose naočale
08.11.2019.
u 13:15
Razlozi zbog kojih žene ne trebaju nositi naočale stvarno nemaju smisla. Sve se to odnosi na spol i poprilično je diskriminirajuće - kazala je Nemoto
Pogledaj originalni članak

Zamislite da na poslu ne smijete nositi naočale, a imate dioptriju! Ovo bizarno pravilo sve se više uvlači u 'dress code' određenih japanskih kompanijama koje ženama brane naočale jer s njima izgledaju 'hladno'. S druge strane, muškarcima isto nije zabranjeno.

Ovaj potez naišao je na žestok udar javnosti i burnu raspravu na društvenim mrežama, popraćenu hashtagom "naočale su zabranjene"

Kumiko Nemoto, profesorica sociologije na sveučilištu Kyoto, objasnila je da je ovo posljedica 'zastarijelog japanskog razmišljanja', prenosi BBC

- Razlozi zbog kojih žene ne trebaju nositi naočale stvarno nemaju smisla. Sve se to odnosi na spol i poprilično je diskriminirajuće - kazala je Nemoto i dodala da se naočale kose s uvaženom tradicionalnom percepcijom ženstvenosti.

Ovo nije prva kontroverzna odluka japanskih tvrtki, a nedavno se diljem svijeta pročulo za kampanju #KuToo usmjerenu na obavezno nošenje cipela s visokom potpeticom na radnom mjestu. 

Peticiju je pokrenula Yumi Ishikawa koja je bila prisiljena nositi potpetice u pogrebnoj sali, a naziv se igra riječima cipele "kutsu" i bol "kutsuu".

Nemoto je kazala da u Japanu mnoge žene kritiziraju zbog odbijanja ovih rigoroznih pravila, a problem leži u tome što se izgled žene još uvijek važniji od njenih sposobnosti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.