Kolumna

Koga zapravo štiti Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Koga zapravo štiti Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika
20.01.2020.
u 13:00
Kako do kompromisa ili boljeg statusa samostalnih umjetnika čiji je koeficijent za doprinose još uvijek sramotnih 0,8 posto kada njihova Zajednica nije ništa manje transparnetna od Ministarstva kulture
Pogledaj originalni članak

Prisutni na sastanku samostalnih umjetnika u Novinarskom domu nisu glasali za ostavku ministrice kulture, dapače, ja sam osobno pred cijelim skupom tražila da se to ne čini i da se “ne igrate politike”, napisala je kazališna redateljica, glavna urednica portala Teatar.hr i samostalna umjetnica Nora Krstulović predsjedniku Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Hrvoju Kovačeviću, članovima Upravnog odbora HZSU-a u pismo koje je objavljeno na stranicama te udruge.

U pismu je priopćenje Upravnog odbora Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koje je poslano trideset sati nakon održanog sastanka samostalnih umjetnika koji su se okupili prošle srijede u podne u Novinarskom domu zbog nacrta Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti nazvala “najgorom mogućom vrstom manipulacije”.

“Osobno ne samo da nemam razloga braniti ministricu kulture, nego sam njezinu ostavku javno tražila čim je kolegu Frljića optužila da je svojom predstavom skrivio nasilje na Marulićevim danima. No, tražiti tu istu ostavku u ime svih članova Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u ovom trenutku i to grubom manipulacijom članstva koje niste bili u stanju više od cijelog dana izvijestiti o tijeku skupa držim ne samo neprihvatljivim nego i krajnje nečasnim”, napisala je Nora Krstulović vodstvu udruge koja okuplja samostalne umjetnike.

Podsjećamo, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnikaje doista puni dan nakon održanog sastanka objavio priopćenje u kojem crno na bijelo stoji da ta udruga traži ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek jer da je dosadašnjim djelovanjem pokazala da ne zastupa interese umjetnika te šteti kulturi općenito.

Samostalni umjetnici okupili su se u Novinarskom domu jer su čuli da je rad na nacrtu Zakona koji se tiče i njih pred završetkom, a oni o tome nemaju potrebna saznanja, budući da je posljednji sastanak Radne skupine čiji su dio održan u srpnju, a otada nije bilo novih sastanaka na tu temu. Samostalni umjetnici okupljeni pod kapom HZSU-a tvrde da nisu dobili niti zapisnik s tog sastanka, te da ne znaju što piše u finaliziranom nacrtu Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti. Stoga ministricu kulture optužuju za netransparentan rad na Zakonu koji je njima od vitalnog značaja. 
Na žalost, u priči oko novog Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti ali i oko HZSU-a ima jako puno netransparentnosti.

Kao prvo, novinarima u srijedu nije bio omogućeno praćenje sastanka, pa javnost ne zna da li je u pravu Nora Krstulović ili Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Kao drugo, na sastanku umjetnika nije bilo niti predstavnika Ministarstva kulture koji jedini u ovom trenutku znaju što piše u nacrtu Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, što je šteta jer da su pozvani na sastanak, mogli bi umjetnike iz prve ruke upoznati s predloženim nacrtom Zakona.

Kao treće, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika unatrag dvije godine više ne objavljuje kojim to samostalnim umjetnicima država plaća mirovinske i zdravstvene doprinose (u tu će se svrhu ove godine uložiti 37 milijuna kuna) uz obrazloženje da se time štite njihovi osobni podaci!?

Isto tako, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika ne objavljuje niti tko su novi umjetnici kojima je ministrica potpisom omogućila ta prava, što je prije nekoliko godina bila redovita i poželjna praksa. Ako je, stoga, netransparentan rad Ministarstva na novom Zakonu o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti, podjednako je netransparentna i praksa Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika čiji se rad u potpunosti plaća iz državnog proračuna. A kako onda do kompromisa ili boljeg statusa samostalnih umjetnika čiji je koeficijent za doprinose još uvijek sramotnih 0,8 posto?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
16:06 20.01.2020.

..drugovi brišete komentare,ova na slici sebe gleda,gledano iz mog kuta,ima li tu nešto loše napisano..

KR
Krešimira
15:23 20.01.2020.

Poštovani, ne traži SAMO HZSU ostavku ministrice kulture, nego to traži i HDLU Zagreb, koji u svemu podržava HZSU od početka, a objasnili smo i zašto u članku na našem portalu: https://likumzg.wordpress.com/2020/01/19/reakcija-hdlu-zagreb-na-intervju-ministrice-kulture-obuljen-korzinek-na-tportalu-od-17-1-2020/ .---- no oko ove teme vlada velika medijska blokada i neprijatelji HZSU-a i samostalnih umjetnika vrlo su moćni, te će SVE napraviti da ocrne umjetnike, njihove udruge i motive - radi nam to uostalom i ministrica kulture već treću godinu za redom. :) O ovoj temi treba se informirati sa puno strana: sastanak članova HZSU-a bio je izuzetno konstruktivan, došlo je preko 200 ljudi, te su se brojni samostalni umjetnici složili da će poduzeti sve legalne akcije da se taj zakon spriječi, jer bi on uništio i brojne strukovne udruge i brojne umjetnike, te nas vratio desetljećima unazad. S poštovanjem, predsjednica HDLU Zagreb, Krešimira Gojanović