Skupa proljetna sezona

Za kilogram šparoga možete kupiti 33 l mlijeka ili 8 kg mesa

Foto: Goran Kovacic/pixsell
29.02.2016., Rijeka - Prodaja prvih sparoga na rijeckoj trznici. Kilogram se prodaje po 200 kuna, a najvise uzimaju ugostitelji. Ubrane su na podrucju Istre kod Brseca. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
03.01.2014., Zagreb - Ponuda svjezeg voca i povrca na trznici Dolac. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Thinkstock
meso
Foto: Thinkstock
piletina
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
17.03.2015., Osijek - Karfiol. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
01.03.2016.
u 10:34
Prodavači tvrde da ih uspješno prodaju, inače bi bile jeftinije
Pogledaj originalni članak

Je gospođo, skupe su, a vi ih onda nemojte kupiti. Ima tko hoće – odvraća jedan od “kumeka” na zagrebačkoj tržnici Dolac, upitan za cijenu prvih šparoga.

Sezona proljetne “zelenjave” s otvorenog još nije pravo počela, no zato se poludivlje blago, poput raštike, divljeg luka ili posebno šparoga koje s klimatskim promjenama prispijevaju sve ranije, cijeni kao suho zlato. U Rijeci, Zagrebu, Šibeniku... za kilogram samonikle kraljice dalmatinskog kamenjara treba tako izdvojiti i 200 kuna, a za vezicu 35, u rangu kilograma malo boljeg mesa, ovisno o tome koliko je stabljika u vezici.

Za šest “medvjeda” na Dolcu se tako može kupiti 3,5 kilograma domaćih naranača ili limuna, koji bi se, poput šparoga, u nas također mogli ubrojiti u raritete, a ne ovise samo o ćudljivoj prirodi, ili pak 2,5 kilograma mlade blitve ili špinata. Za cijenu kilograma pak – i 20 kg naranača ili limuna, 10 kg lisnatog povrća ili pak 33 litre mlijeka iz mljekomata dva kata niže. Možda i šest kilograma svinjskog karea ili 4,5 kilograma teleće vratine, dok se u nekim trgovačkim lancima ovih dana za taj novac mogu kupiti i 33 l trajnog mlijeka (po 5,99 kn), a manje zahtjevniji po pitanju porijekla i kvalitete mogu kupiti i 29 kg naranača, 8 kg gaude, 8 kg svinjskog buta, 2,5 kg pršuta ili 6,5 l španjolskog ekstradjevičanskog maslinova ulja. Prodavače šparoga to se, međutim, ne tiče. Da ih ne prodaju, sigurno ne bi tražili toliko, kažu.

No priznaju kako najviše računaju na chefove restorana za koje imaju posebne cijene. A kako je prodaja šparoga i dalje u “sivoj” zoni i teško je dokazati jesu li “za osobne potrebe” (što je dopušteno) ubrane na tuđim ili vlastitim poljima i u šumama, i ne skrivaju ih pod štandovima. Hrvatske šume pak za branje na svom teritoriju i ove godine imaju isti cjenik od 0,50 kuna po komadu. Pa tko voli...

>>Znate li koliko zapravo trebate kuhati špinat, a koliko krumpir? Evo odgovora

>>Šparoge uranile i tri tjedna, voćari strepe od proljetnih mrazova

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

ST
stefj
10:56 01.03.2016.

Mislim, kakav je to naslov... Ako ih netko hoće kupiti nek ih kupi, ako neće ne mora. Pa nije to porez, TV pretplata ili neki od drugih nameta koji moramo plaćati... Ovo je skupo, a nije skupo dati 5-6 Kn državi u litri goriva ili kada kupujete auto, kroz porez kupiti još jedan za uhljeba? Treba razlikovati ponudu od nameta, kod ponude čovjek može uvijek birati, protiv nameta jedino se može odseliti...

RI
Ringo
11:07 01.03.2016.

Kupiti se ne mora. Onaj komu je skupo opet ima izbor: 1. ubere sam 2. pričeka pad cijene

NE
nemanatrag
11:26 01.03.2016.

"Za kilogram šparoga možete kupiti 33 l mlijeka ili 8 kg mesa"....Što da radim sa tolikim mlijekom i mesom...