mobilizacija građana

Kaznena prijava protiv privatne vojske Wagner u Srbiji, kao i odgovornih za regrutiranje

Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
Wagner private military group centre opens in St Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
FILE PHOTO: Wagner private military group centre in St Petersburg
Foto: IGOR RUSSAK/REUTERS
FILE PHOTO: General view of the "PMC Wagner Centre" ahead of its opening in Saint Petersburg
19.01.2023.
u 13:59
Odvjetnik Čedomir Stojković rekao je kako će podnijeti kaznene prijave kao i zahtjev da se istraži djelovanje Wagnera u Beogradu i Srbiji za koje tvrdi da je neupitno
Pogledaj originalni članak

Ruska privatna vojska Wagner, koja je jedna od udarnih snaga ruske vojske u ratu u Ukrajini, već neko vrijeme dovodi se u vezu sa Srbijom i regrutiranjem dobrovoljaca za rat u Ukrajini. Upravo stoga danas će u Beogradu odvjetnik Čedomir Stojković, Grupa Oktobar i partnerska udruženja Ukrajinaca i Rusa u Palači pravde biti podnijeto više kaznenih prijava koje se odnose na regrutiranje u postrojbe Wagnera državljana Srbije za rat u Ukrajini.

U izjavi za Al Jazeeru, Stojković je rekao kako će podnijeti kaznene prijave kao i zahtjev da se istraži djelovanje Wagnera u Beogradu i Srbiji za koje tvrdi da je neupitno. Pojašnjava i kako je činjenica da su građani Srbije vrbovani da idu u rat kao i da je nesumnjivo da Wagner djeluje po Beogradu i Srbiji i mobilizira njene građane, ali i da su u sve to umiješani i pojedini pripadnici diplomatskog osoblja. Po riječima Stojkovića, pojedini državni dužnosnici sve to toleriraju iako im je posao da takve stvari sprječavaju.

Najavio je kako će radi svega toga kaznena prijava danas, osim protiv Wagnera, biti podnijete i protiv pojedinih pripadnika diplomatskog osoblja i srbijanskih dužnosnika zbog djelovanja Wagner grupe u Srbiji, organiziranja i poticanja protiv pravne regrutacije u Srbiji za priključenje agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, zbog sudjelovanja u agresiji na Ukrajinu, kao i zbog izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti u Srbiji.

Inače, proteklih dana su se na društvenim mrežama mogli vidjeti video snimci obuke koju, kako se navode, prolaze regrutirani državljani Srbije u postrojbama Wagnera kao i razgovori s njima na prvim crtama bojišnice. 

VIDEO Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZV
zvezdomor
12:19 19.01.2023.

članak napisala : Udarna pesnica Branimira Bradarića

Avatar mason
mason
12:07 19.01.2023.

Doma ce na John Deere koje su Rusi opljackali u Ukrajini.

Avatar urok_eye
urok_eye
09:13 20.01.2023.

Srbija se treba i službeno priključiti ratu na srpskoj strani i provesti mobilizaciju. Ionako na svaki drugi način podržava Putina pa umjesto sjedenja u magarećoj klupi, neka i vojno pokaže da su vodeći pakšu balkanjerosa.