VINKO PULJIĆ:

'Kardinali će biti posve izolirani, nadam se da peć neće zakazati'

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
vinko puljić,portal
Foto: Reuters/PIXSELL
papa (1)
Foto: Screenshot/Reuters
papa
13.02.2013.
u 18:00
Izbornicima se oduzimaju mobiteli, radi im samo kućni telefon, prozori su im neprozirni...
Pogledaj originalni članak

– Sigurno s ponosom možemo govoriti o jednom svijetlom liku papinstva u povijesti i možemo biti Bogu zahvalni da smo živjeli u tom vremenu u kojem je on predvodio Crkvu – rekao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je bio iznenađen i žalostan zbog odluke Benedikta XVI., ali istodobno i pun razumijevanja.

– Žao nam je što je učinjen ovaj potez, no razumijemo ga. Papinska služba vrlo je zahtjevna, a taj ritam nije jednostavno slijediti – kazao je pastir Crkve katolika Hrvata u BiH koji je i jedan od potencijalnih 117 kandidata za novog papu. No, iako se u užem krugu sada spominju kandidati od Havaja do Milana, pa i prvi papa crnac, kardinal Puljić upozorava da sve “kladionice” imaju pogrešne favorite jer se ne razumije način biranja pape. A upravo je kardinal Puljić bio jedan od rijetkih koji su i ekskluzivno opisali potankosti vezane za izbor Svetoga Oca Benedikta XVI. i svojim prvim iskustvima s konklave 2005. godine.

>> Papin prsten bit će uništen, vjerojatno razbijen

Habemus Papam

U knjizi “Moje prve konklave” posvjedočio je o strogo čuvanoj proceduri koja ulazi u sferu mistike i golica javnost, prije svega katoličku, što se događa prije nego li se ukaže bijeli dim, zazvone zvona sv. Petra te se otvori balkon i navijesti Habemus Papam te pojavi novi Petrov nasljednik. 
Kardinal Puljić, koji je na posljednjem konzistoriju kardinala, te konklavi prije koje je proglašavan jednim od favorita, svjedoči da su kardinali bili izolirani od ostatka svijeta kako bi se odbacila mogućnost bilo kakva vanjskog utjecaja na izbor novog pape. Svima su oduzeti mobiteli, radio je samo kućni telefon, stan u Domu sv. Marte, u kojemu je bio smješten, bio je prethodno zapečaćen, prozori su bili zatvoreni i neprozirni. Svijetlila je samo jedna električna žarulja.

Kardinal je opisao kako se glasovalo u prvome krugu unutar prostorija Sikstinske kapele 18. travnja 2005. Nakon što su svi dostavili papirić s imenima, i nakon što se završila cijela procedura, naglas su čitana imena osoba koje su dobile potporu. S obzirom na to da nijedan od kandidata nije dobio potrebne dvije trećine glasova, postupak se morao ponoviti. Uslijedilo je paljenje i izlazak crnoga dima. Idućeg se jutra ponovno glasovalo, no ponovno deseci tisuća vjernika na Trgu sv. Petra nisu dočekali potvrdu. Popodne, u četvrtom krugu, skupilo se potrebnih 77 glasova, odnosno dvije trećine za kardinala Ratzingera.

Tvrdoglavi crni dim

“Vladalo je dostojanstveno ozračje. Čulo se samo kardinalovo da. Slijedilo je pitanje o izboru novoga imena. Opet je nastalo iščekivanje. Ratzinger je izgovorio Benedikt i naveo razlog – taj je svetac zaštitnik Europe i veliki utemeljitelj kršćanskih korijena Europe”, napisao je Puljić. Duhovito je otkrio i kako je pri objavi narodu i svijetu da je Benedikt novi papa, peć zakazala pa je povukla dim u Sikstinsku kapelu, a zatim je sve proradilo. Čekaju se novi memoari, a prije toga i bijeli dim. Kardinali su na prvom okupu u Vatikanu već 22. veljače.

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

ZO
zof
18:10 13.02.2013.

Ajde da je i nadbiskup Puljić jednom u pravu. Za većinu kardinala (čast iznimkama) bilo bi dobro da peć ne zakaže. Kako su živjeli, tako su i zaslužili..

OB
-obrisani-
18:19 13.02.2013.

Kardinale...imate podršku hrvatskoga naroda....

OB
-obrisani-
18:08 13.02.2013.

zaljučati i baciti ključ..........