PRIČA MLADE POLJOPRIVREDNICE

Kako je 'nutella' od batata postala svjetski hit: 'Životi su nam se okrenuli naopačke'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu
28.10.2019.
u 12:17
U godini uzmemo u dva navrata godišnji kako bismo se odmorili, napunili baterije. Zahvaljujući ovome poslu, ja sam proputovala jako puno, kazala je kreatorica ovog proizvoda, Diana Prpić.
Pogledaj originalni članak

Taman kada se zasitite pravih domaćih jagoda, možete prijeći na ukusne maline, a ondje, pred kraj ljeta, pa sve u jesen, nepce će vam moći uživati u okusu pravih domaćih lubenica iz Karlovca! Sve to dovest će vam mlada poljoprivrednica Diana Prpić, jer baš te proizvode uzgaja na svom imanju u Brežanima pored Karlovca. Ova mlada poljoprivrednica preuzela je prije nekoliko godina OPG koji je još 2003. pokrenula njezina baka Mara i sve okrenula naopačke.

Nije samo instant-hit

– Puno se toga promijenilo. A zapravo najviše način na koji tražim tržište. Vrlo brzo sam svoju ponudu iznijela kupcima na Facebooku i danas nas prati više od 13.500 ljudi. Svi su oni prepoznali ono najviše, naš trud, kvalitetu naših proizvoda. Imam dostavu svega posvuda. Posebno su atraktivne lubenice i jagode, ali i proizvodi od malina. Narudžbi je toliko da često zastanem na raskrižju na autocesti i pitam se kamo ono, u Zagreb ili Split – prepričava kroz smijeh Diana dok razgledavamo njezine paradajze od kojih planira kuhati umak.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu

– Stalno smišljamo nešto novo. Tako smo davno počeli saditi razne vrste tikvi; od baternuta, hokaido tikvica, do onih običnih, a imamo i špagete od tikvice koji su posebno zanimljivi ljudima. Tikvicu prerežete, izvadite koštice i ispečete. Nakon toga vilicom prokopate meso od tikvice i ono se “razlista” u oblik pravih špageta. Jako je ukusno, a i dekorativno, s obzirom na to da vam je ljuska od tikve, zapravo prirodni tanjur sa špagetima – opisuje nam tek jednu od kulinarskih delicija iz vlastitog vrta.

No, apsolutni hit u ponudi joj je namaz od batata, takozvana batela koja je od kraja prošle godine toliko popularna da proizvodnja raste iz mjeseca u mjesec, a šalje je čak i u Australiju, uskoro i Singapur.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu

– Namaz je nastao jer sam htjela na tržište plasirati batate kao neku prerađevinu, jer od sveg voća radimo prerađevine; namaze i džemove za sve skupine; od osoba koje imaju problema sa zdravljem do djece, sportaša... a u njih ne stavljamo kristalni šećer. Eksperimentirala sam s batatom, skuhala je s javorovim sirupom, dodala sam čokoladu bez rafiniranog šećera i kokosovo ulje. Napravila sam 50 teglica i stavila na internet. Mislila sam, ako prođe, prođe. Odmah se sve rasprodalo. Iako sam se bojala da se tržište ne zasiti batele kao nekog instant-hita, dogodilo se baš suprotno. Interes za taj namaz sve je veći. Batela nam je doslovno živote okrenula naopačke – priznaje Diana.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu

Proputovala cijeli svijet

Ova zdravija verzija nutelle, nada se Diana, jednom će postati i dio školskog menija hrvatskih učenika.– Batelu naručuju čak i iz Australije, a nema države u Europi kamo je nismo poslali. Zainteresirane su i privatne bolnice u Luksemburgu za pacijente koji imaju poteškoće s hranom. Trgovine zdrave hrane po Hrvatskoj su zainteresirane. Od 50 početnih danas proizvodim više od tisuću mjesečno – opisuje Diana.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Diana Prpić proizvodi namaz od batata, batelu

– Jednom smo doživjeli da nam se mraz doslovno kotrlja prema jagodama, pa smo palili slamu, trčali s tačkama uz nasad. To je tako – kaže nam Diana.

I nije istina, dodaje, da se od toga ne može normalno živjeti.

– U godini uzmemo u dva navrata godišnji kako bismo se odmorili, napunili baterije. Zahvaljujući ovome poslu, ja sam proputovala jako puno – dodaje Diana Prpić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

NA
Nale50
13:04 28.10.2019.

....lijepo!!! Veseli me svaki uspjeh hrvatskog čovjeka...osobito mladih ljudi!!!...dajmo im potporu , ako već drugo ne možemo ili ne želimo!!!

Avatar barba_barba
barba_barba
13:08 28.10.2019.

sretno

MA
MAX127
13:34 28.10.2019.

Koliko plitkih i ispraznih spodoba ima to je cudo! Svaka cast i samo naprijed! Cestitam na uspjehu i zelim vam srecu u daljnjem radu