AFERA JANAF

Kako je Kovačević izjavama nagovijestio smjer obrane: Opravdava se pritiscima oko nafte

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
17.12.2020.
u 08:14
A Nikada nisam uzeo ni lipicu. Dolazim iz dobrostojeće, poštene slavonske obitelji. Osim toga, suludo je da bi mi netko nosio novac u klub u kojem je 20 ljudi, kazao je Kovačević nakon izlaska iz pritvora
Pogledaj originalni članak

Dragan Kovačević, bivši predsjednik uprave Janafa, u utorak napustio je Remetinec u kojem je proveo tri mjeseca te ga opisao kao pakao, a sudeći po onome što je potom gotovo 15 minuta govorio novinarima, jedva je dočekao da javnost čuje što ima za reći o aferi koja je gotovo mjesec dana drmala državom te dovela do neviđenog medijskog prepucavanja između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Iz Kovačevićevih izjava može se naslutiti i pravac njegove obrane, koji će se, po svemu sudeći, sastojati od negiranja primanja mita te pokušaja relativiziranja golemih iznosa novca koji su nakon Kovačevićeva uhićenja nađeni u prtljažniku i podrumu njegovih prijatelja i poznanika.

– Nikada nisam uzeo ni lipicu. Dolazim iz dobrostojeće, poštene slavonske obitelji. Osim toga, suludo je da bi mi netko nosio novac u klub u kojem je bilo 20 ljudi – kazao je Kovačević.

Novac za zemljište u torbi

Te su se riječi odnosile na optužbe USKOK-a da je od Kreše Peteka primio 1,9 milijuna kuna mita kako bi Petekova tvrtka Elektrocentar Petek dobila 40 milijuna kuna vrijedne poslove s Janafom. Primopredaja tog novca odvijala se navodno na lanjsko Martinje u klubu u Slovenskoj ulici. U to vrijeme u klubu je doista bilo 20-ak osoba, a među njima i Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

On, kao i svi koji su tada bili u klubu, ispitani su tijekom istrage, i koliko se moglo neslužbeno doznati, uglavnom su iskazivali da ništa sumnjivo nisu vidjeli. No za Kovačevića je nezgodno što su njegovi i Petekovi razgovori bili tajno prisluškivani, a i Petek je snimljen kako ulazi u klub s vrećicom te nakon toga izlazi bez nje. Nakon izlaska iz kluba otišao je i u Janaf, a prije sastanka s Kovačevićem bio je u banci te je prethodno naručio novac koji odgovara iznosu za koji se sumnja da je bio mito. To su, koliko se zna, dokazi kojima istražitelji zasad raspolažu, a te dokaze će u eventualnom sudskom postupku bez sumnje osporavati i Petekova i Kovačevićeva obrana.

Kako, to se tek treba vidjeti, no dosadašnja iskustva pokazala su da je sadržaje tajno snimljenih razgovora, pogotovo ako se u njima govori podosta otvoreno, poprilično teško osporiti tijekom suđenja. Nadalje, velik problem za Kovačevića, barem u ovoj fazi postupka, je i novac koji je nađen u prtljažniku i garažama njegovih prijatelja i poznanika. Kovačević je nakon izlaska iz Remetinca pokušao pojasniti o čemu se radi. Za milijun eura koji je nađen u vili njegova prijatelja kazao je da je riječ o novcu troje investitora koji su htjeli kupiti neko zemljište u Slavoniji.

– To je zemljište sada kupio čovjek iz Vojvodine, a investitori šute. Pa ja sam taj dan trebao otići u Slavoniju, a novac je konvertiran u devize zbog tečaja. To je čisti biznis – pojašnjavao je Kovačević, ne objasnivši zašto se milijun eura nosi u torbi, umjesto da se transakcija kupnje zemljišta obavi preko računa.

‘Protivio sam se izvozu nafte’

Zanijekao je da je povezan s Goranom Puklinom, suprugom Mirele Arelić Puklin, sada već bivše tužiteljice koja je zbog te afere dala ostavku. Kovačević tvrdi da je on s Puklinom, kod kojeg je nađeno 4,5 milijuna kuna, zbog čega je i na Puklina proširena istraga, samo susjed.

– On živi u zgradi u kojoj moja tvrtka u garaži ima arhivu. Vidio sam da je on rekao da je novac njegov. Pa njemu bi bilo najlakše da kaže da je novac moj. Mi nismo ni prijatelji ni poznanici, a najgore je što je zbog svega nastradala njegova supruga ni kriva ni dužna – kazao je Kovačević.

Taj bi novac inače trebao biti vještačen, prije svega kako bi se utvrdilo čiji je, no po onom što se čuje iz braniteljskih krugova, USKOK je zasad odustao od vještačenja jer je skupo i novac bi se mogao uništiti. Hoće li ga obrana o svom trošku vještačiti tek se treba vidjeti. Inače, Kovačević je ustvrdio i da je bio izložen pritiscima jer se protivio izvozu nafte u Mađarsku, no nije otkrio tko ga je pritiskao.

Samo je kazao da to nije ministar Tomislav Ćorić, no tko je ta osoba, zasad nije otkrio. Možda to otkrije tijekom eventualnog suđenja. Samo je pitanje koga će to tada zanimati. Jer u ovom postupku, koji je dosta složen, istraga je tek počela. Vjerojatno će potrajati barem do ljeta iduće godine. Ako optužnica i bude podignuta, teško da će suđenje početi prije 2022., što znači da će se Kovačevića i njegovih problema malo tko sjećati.

VINKO GRGIĆ PUŠTEN DA SE BRANI SA SLOBODE

Kada je prije tri mjeseca počela afera Janaf, njome je obuhvaćeno 11 osoba, s tim da ih je u istražnom zatvoru odmah nakon uhićenja završilo njih 12. Kako je vrijeme protjecalo, istražni zatvor je ukinut većini osumnjičenika pa su iza rešetaka ostali još samo Vinko Grgić, SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške, uz to i saborski zastupnik, i Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek. Obojici je istražni zatvor određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. No Grgić je u povoljnoj situaciji od Peteka jer su jučer ispitana posljednja dva svjedoka u odnosu na njega, a ostavku je dao prije koji mjesec, pa je USKOK od suda zatražio da mu se ukine istražni zatvor. Grgić je jučer poslijepodne izašao iz Remetinca, a što se tiče Peteka, prema neslužbenim informacijama, USKOK će u odnosu na njega tražiti produljenje istražnog zatvora, o čemu bi sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda trebao odlučivati danas.

 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

LU
Ludwik
09:21 17.12.2020.

Molio bih Vas da objavite i jedan članak o jedva punoljetnim (ako uopće) damama partijskog sastajališta u Slavonskoj 9... U kom kontekstu su one boravile tamo ako uzmemi u obzir izjave predsjednika Milanovića, zatim ovog Kovačevića, te ministara, sudaca, novinara, koji odreda tvrde da su pošteni obiteljski ljudi?!

RO
roland
18:29 17.12.2020.

Pritisci oko nafte? Pa naftni biznis oduvijek je bio stvar državne politike! Kad se Stjepan Đureković, upravo u naftnom biznisu, oteo kontroli države, Mika Špiljak je preko partisjke linije naručio Đurekovićevo ubojstvo. Dakle, ako je Dragan Kovačević mislio da u JANAF-u može voditi neku svoju, neovisnu politiku, glumatati managera, onda je u Remetincu skužio da to tako ne ide. Sud ne pita za naftni biznis, samo ga interesira mreža suradnika i koruptivne radnje! Bilo kakva plolitizacija sudskog procesa Kovačevića će odvesti ponovno u Remetinec, ovaj put u nekom novom kaznenom postupku.

RO
roland
17:16 17.12.2020.

Zupanijski sud u Zagrebu optuzeniku ne postavlja pitanja o naftnom biznisu, nego o koruptivnim radnjama vezanim uz naftni biznis. Neugodna pitanja u izravnoj su svezi s novcem koji optuzenik ulozi u obranu.