PRAVO BOGATSTVO

Kakav ulov: Tajlandski ribar pronašao rigotinu vrijednu 320 tisuća dolara

Foto: GettyImages
tajlandske plaže
Foto: GettyImages
tajlandske plaže
Foto: GettyImages
tajlandske plaže
25.10.2019.
u 15:30
Prošle godine šetajući na plaži u Koh Samuiju u južnom Tajlandu, Thiachot je pronašao 63 kilograma težak ambergris.
Pogledaj originalni članak

Tajlandski ribar Jumrus Thiachot uskoro će uživati u pravom bogatstvu. Naime, on je pronašao ambergris, odnosno 'kitovu rigotinu' čija je vrijednost procijenjena na 320 tisuća dolara. 

Prošle godine šetajući na plaži u Koh Samuiju u južnom Tajlandu, Thiachot je pronašao 63 kilograma težak ambergris. Kako nije bio siguran što je to, spremio ga je u šupu i nastavio sa svojim poslom. Kako je riječ o jako traženom sastajku u parfemskoj industriji, ambergris ili kitova rigotina često se naziva 'morskim blagom' ili 'plutajućim zlato'. Sadrži bezmirisni alkohol ambrein zbog čega mirisi traju dulje. 

 

Jumrus je zamolio svojeg susjeda da mu pomogne provjeriti je li uistinu riječ o ambergrisu, odrezali su komadiće no tajlandskom ribaru je rečeno kako su testovi bili neuspješni. Čekao je godinu dana prije nego je kontaktirao vlasti koje su provjerile masu i potvrdile mu kako je riječ o pravoj kitovoj rigotini. 

S obzirom na posljednje cijene ambergisa na tržištu, vjeruje se kako će ovaj primjerak doseći cijenu od 320 tisuća dolara. Značajan iznos novca za ribara koji inače dnevno zarađuje oko 80 kuna, piše Daily Mail.  
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Mladen_Podnar
Mladen_Podnar
17:22 25.10.2019.

To je pravi ulov. Svaka čast!

DH
dalibor.hren
23:17 25.10.2019.

Da se složi prava ekipa, mogli bi ostaviti barem 20 kg rigotine!

ST
Stipan
20:43 25.10.2019.

Rigotina. Koja riječ .