AKCIJA BANKOMAT

Josip Protega uhićen na Bregani u pratnji svog odvjetnika

Foto: Arhiva VL
Josip Protega uhićen na Bregani u pratnji svog odvjetnika
02.01.2010.
u 16:10
Prilikom granične kontrole na ulasku u Hrvatsku, danas u 14.20 sati, Josip Protega nalazio se u pratnji svog odvjetnika, stoji u priopćenju.
Pogledaj originalni članak

Josip Protega, bivši predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke i prvoosumnjičeni u akciji Bankomat, danas u 14.20 sati uhićen je pri ulasku u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bregana. USKOK ga sumnjiči za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te zloporabe položaja i ovlasti “teške” najmanje 170 milijuna kuna, a upravo po nalogu USKOK-a za njim je bila raspisana i međunarodna tjeralica.

>>Zbog akcije Bankomat upitan i Fantasy Land

U zatvor u Remetinec
Od uhićenja zajedno s ostalom šestoricom koja su “pala” u USKOK-ovoj akciji Protegu je spasilo skijanje po austrijskim obroncima, ali, kako doznajemo od njegovog odvjetnika Čede Prodanovića, odlučio se vratiti s odmora tjedan dana ranije te je prilikom granične kontrole na ulasku u zemlju, u pratnji odvjetnika, zadržan.

Nakon što policija završi kriminalističko istraživanje nad Protegom biti će prevezen u remetinečki zatvor na izvršenje jednomjesečnog istražnog zatvora koji mu je određen baš zbog opasnosti bijega. Tako će se pridružiti osumnjičenoj šestorci koja trakođer “leži” u jednomjesečnom istražnom zatvoru i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti usklađivanja obrane s Protegom.

Šteta milijardu kuna
Podsjećamo, Protega je navodno svojim prijateljima najavio kako će se u subotu vratiti u Hrvatsku, a njegov odvjetnik je samo nekoliko sati prije uhićenja tvrdio kako se njegov klijent, s kojim se i sam našao na Bregani, u Hrvatsku vraća kroz dva dana te da je na odmoru kao i stotine zagrebačkih obitelji. Isto tako Prodanović je tvrdio kako nema razloga da njegov klijent sjedi u pritvoru preko blagdana kada se ništa ne događa.

Dok je Protega uživao u Austriji osumnjičena šestorka je u USKOK-u iznijela obranu. Iako su postojala nagađanja javnosti da bi iza najnovijih malverzacija u HPB-u mogle stajati i visoko pozicionirani političari, kako doznajemo, nijedno konkretno ime nije spomenuto. Ipak, istražitelji sumnjaju da je ovo tek mali dio stvarne štete koja se procjenjuje na milijardu kuna.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 76

MR
mrmljenko
17:05 02.01.2010.

Kad sam lika prvi put vidio mmislio sam da je neki trećerazredni glumac koji glumi nekog negativca u domaćoj sapunici :) Pa gdi se kote takvi likovi i još tip ima obraza reči da si bu još malo odskijal pa se onda mislil vratiti. Jako mi zanimljivo i to da je remetinac trenutno pretvoren u nadzirano odmorište za Hrvatsku menađersku elitu :)

OP
Opomena
17:05 02.01.2010.

A UVIJEK SU PRICALI DA ---HERCEGOVCI KRADU---hahahaahhah KAKO DAS SRATI PO DRUGIMA,hihihihihhiih---DOSLI PURGERI NA RED,ihihihiihhii

DO
doktorica
16:36 02.01.2010.

Ipak je bio dovoljno glup da se vrati...