Kolumna

Jesmo li sigurniji nakon što je država uhvatila 86-godišnju Ličanku jer peče rakiju?

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Jesmo li sigurniji nakon što je država uhvatila 86-godišnju Ličanku jer peče rakiju?
03.03.2019.
u 11:40
Ako živi sama, Hrvatska bi staricu trebala nagraditi što u toj dobi skrbi o sebi, a ne da državni financi ganjaju male ljude umjesto agromafije.
Pogledaj originalni članak

Kažu da je prošle godine šljiva rodila kao nikada i da u šljivorodnim krajevima Hrvatske slave jer su ispekli na hektolitre rakije. Veseli su pogotovo u Lici, gdje proizvodnja šljivovice zbog duge tradicije i običaja spada u temeljna ljudska prava. Ukupno stanovništvo Like, inače, danas stane na maksimirski stadion u Zagrebu, a u selima oko Udbine živi svega po nekoliko staraca.

Time je zadatak i cilj ekipe iz mobilnog tima Carinske uprave Ministarstva financija iz Zadra bio lakši i jednostavniji kad su ovih dana potegnuli u ličke pustopoljine kako bi pronašli ilegalne kazane. Kako javlja Novi list, u jednom su selu s uspjehom ulovili baku od čak 98 godina kako priprema kazan za pečenje rakije. Kasnije će se ispostaviti da baka ima 86 godina no to ništa ne mijenja.

Carinici su otkrili da baka skriva i 54 litre već ispečene šljivovice. Pa su je odmah mandatno kaznili s 500 kuna, a koji dan poslije stigla je i kazna od 1500 kuna. One 54 litre oduzete su. U kratkom novinskom tekstu može se razabrati da baka živi sama te da joj nije imao tko objasniti “zakonsku proceduru vezanu uz uvjete destiliranja alkohola u kućnoj radinosti”. U prijevodu to znači da baka nije uopće razumjela svoj krimen.

Da se u tom selu u okolici Udbine dogodio sramotni slučaj, smatra većina onih koji su pročitali tu vijest. Jer prevladava mišljenje da trebaš biti čovjek posebnog kova da novčano kazniš staricu. Kada je ekipa iz Zadra krenula u lov na ilegalne destilerije baš u zabiti oko Udbine, znali su da tamo živi najveća sirotinja.

I da idu u područja koja legalno ili ilegalno gotovo nikako ne doprinose, pa tako i ne štete inače tustom državnom proračunu. Bilo bi zanimljivo vidjeti jesu li tog dana ti službenici Ministarstva financija posjetili i neke druge adrese gdje se ilegalno proizvode znatno veće količine rakije.

Smišljeni odlazak u zabit s po dva-tri starca te njihovo kažnjavanje zbog kojih desetaka litara rakije zvuči tek kao alibi kako bi se opravdao trošak odlaska cijele te ekipe iz Zadra i kako bi se s tih nekoliko brojki o izrečenim mandatnim kaznama prikazala zdušna briga o punjenju državne blagajne.

Narod kao narod, zaključit će da su opet zaobiđene krupne ribe te da je najlakše kažnjavati sirotinju. Zakon jest zakon i vrijedi za sve jednako, no u Hrvatskoj se već događa previše sličnih situacija da bi ljudi i povjerovali u takvu tvrdnju. Nije ovo jedini takav slučaj. Prije više od deset godina službenici su priveli dvije starice koje su prodavale svoj sir na državnoj cesti D1 prema Plitvicama. Bake Milka i Zdravka kažnjene su s po nekoliko tisuća kuna kazne, a kako nisu imale novca, određena im je zatvorska kazna. Milki na 13 dana, a Zdravki na tri tjedna.

 

Kada je ušla u zatvor, Milka je imala 79 godina, a imala je sreću jer su nakon tri dana zatvora mediji otkrili slučaj i objavili o tome vijest. Obiteljski radio tada je uplatio 3700 kuna kazne i ona je puštena, no ubrzo je, vjerojatno i zbog traume, preminula. Prije manje od deset godina u Vodnjanu inspektori su otkrili 75-godišnju baku Zorku koja je prodavala na tržnicu vlastitu salatu, peršin i češnjak. Nije imala dozvolu pa je kažnjena s 18,5 tisuća kuna!

Budući da Zorka kao ni prije nje Milka i Zdravka, a i poslije nje ona starica iz Udbine, očito nisu pripadnice agromafije, jasno je da su se državni službenici u ovim slučajevima iživljavali nad sirotinjom. Iz Carine i Ministarstva financija još nisu reagirali i objasnili vijest o kažnjavanju 98-godišnjakinje, no dobro informirani Ličani tvrde da je akcija krenula zbog prijave koja je došla iz Zagreba jer se nekome, navodno zamjerila njezina kći, koja prodaje sir na Plitvičkoj magistrali.

Kako bilo, ovakvi slučajevi koji bi bili smiješni da nisu tragični, pokazuju da će mali čovjek uvijek morati platiti cijenu, a da kod službenika nema fleksibilnosti kada su posrijedi starice koje preživljavaju, a ne zakidaju državu zbog profita. I Ministarstvu financija, kao i Carinskoj upravi, ovakvi bi nepopularni slučajevi trebali biti putokaz da svoje službenike usmjere na akcije hvatanja agromafijaša, a ne bakica.

Što se tiče 86-godišnjakinje iz Udbine, ako je točno da živi sama, Hrvatska bi je trebala nagraditi što u toj dobi skrbi sama o sebi, a sve koji se i dalje trude preživljavati u tim pustim krajevima, država treba osloboditi davanja, kao što to rade neke alpske države, gdje se home-made roba prodaje čak bez izdavanja računa. Šteta, pak, da se ona starica nije snašla pa rekla službenicima da je pekla rakiju za “Toma Forda”, kao onaj generalov sin koji je “iz usluge” čuvao kilogram droge i dobio uvjetno.

VIDEO Stižu veće kazne u prometu

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 106

PR
prigorka
11:47 03.03.2019.

Jadno i zalosno,jesu li je pitali kako i od cega zivi,trebali li joj sto pomoci?

MO
modovisisajteMaraschino
11:47 03.03.2019.

nije nju uhvatila država već ju je netko od "dobrih" susjeda prijavio...

IV
IvicaKerempuh
12:24 03.03.2019.

Bili bi interesantno saznati je gdje je ta rakija završila.