preselio se u j. koreju

Jedna jabuka košta šest kuna, ali na ulici nema auta starijeg od dvije-tri godine

Foto: Privatna arhiva
Raoul
Foto: Privatna arhiva
Raoul
Foto: Privatna arhiva
Raoul
Foto: Privatna arhiva
Raoul
06.01.2015.
u 20:00
Raoul Tramontana (54), inženjer brodogradnje iz Rijeke, završio je u Ulsanu
Pogledaj originalni članak

Prije desetak godina Riječanin Raoul Tramontana vratio se iz svijeta nadajući se da će kao inženjer brodogradnje naći posao u struci. No, iskustvo stečeno od Rumunjske do Bliskog istoka nije mu pomoglo, pa je 2004. ponovno odlučio spakirati kovčege.

– Završio sam fakultet koji je cijenjen, pa ga nisam želio "profućkati" i preživljavati iz dana u dan. Otišao sam raditi za nizozemsku kompaniju u Kinu – kaže Raoul. Potom je radio za nekoliko brodarskih kompanija, a otprije tri godine je u norveško-njemačkoj brodarskoj klasifikacijskoj kući za nadzor. Poslodavca otada nije promijenio, samo zemlju i brodogradilišta u kojima je radio. Sada je u Južnoj Koreji, u Hyundaijevu brodogradilištu u Ulsanu, najvećem na svijetu. Ondje je čak 100 tisuća zaposlenih, a ima i naših ljudi, koji su cijenjeni radnici.

Nepojmljivo prevariti državu

Korejci rade japanskim stilom, efikasnost je na najvišoj razini. I rade tako da nikome ne naštete, prije će se prodavač zabuniti na svoju nego na štetu kupca. Jako su kulturni, civilizirani, poštuju točnost; prevariti državu, to je za njih nepojmljivo. U svoju vladu imaju povjerenje jer donosi odluke u interesu svih – otkriva 54-godišnji Raoul.

U takvoj sredini, priznaje, lijepo je raditi i živjeti iako mu nedostaje obitelj. Oduševila ga je pristojnost stanovnika i poštovanje koje iskazuju starijima. Nema urlanja, psovanja, svi se smiju, duboko klanjaju za pozdrav. Zemlja je i prijateljski raspoložena prema strancima.

– Mi se prilagođavamo njihovoj kulturi i običajima, oni su, naravno, svjesni da je naša kultura drugačija, tako da ne zamjeraju "greške", više im je smiješno – govori Tramontana.

Neke su stvari jeftinije nego u Hrvatskoj, ali većina je ipak skuplja. Primjerice, jedna jabuka stoji 5,6 kuna, isto je s narančama, limunima, meso je skupo, kao i najmovi stanova i restorani za strance, ali su auti jeftini pa ih mijenjaju svake dvije-tri godine i na cesti nema starijih modela. Srednja je klasa izuzetno bogata, no i prosječna plaća radnika dovoljna je za ugodan život, a razlike nisu izražene – svi žive doista visokim standardom. Golf je, primjerice, jedan od najpopularnijih sportova i svatko si ga može priuštiti.

Šihta od devet do pet

– Za Hrvatsku kao da svi znaju. Mora se samo reći "Kruatija" jer, ako kažeš "Kroejša", pomisle na Rusiju, koju baš ne vole. Naš turizam reklamira se na TV-u, a kad se vrtjela ona sapunica koja se događa u Hrvatskoj, svi su "poludjeli" za "Kruatijom" – ističe Raoul te dodaje da mlađi za nas znaju i po Mirku Cro Copu, kojega obožavaju.

Plaćom je zadovoljan, a prema ugovoru, svi su mu troškovi pokriveni – stan, režije, telefoni, internet, benzin za auto, naravno Hyundai. No, Raoul više voli bicikl pa ga koristi i po brodogradilištu i za dolazak na posao. Do stana, a ondje su, kaže, svi gotovo jednaki njegovu od 140 "kvadrata", u neboderima, moderni i potpuno opremljeni, treba mu tek nekoliko minuta. Radi od 9 do 17 sati, u škveru i objeduje, a u slobodno vrijeme igra tenis, gleda hrvatske TV programe, obilazi grad, no u "điru" je više kad mu u posjet dođe obitelj.

– Korejci su nam ipak po nečemu slični, maheri su u "građenju mostova" za praznike pa njihove najdulje blagdane, Chusok (Dan zahvalnosti) i lunarnu Novu godinu, koji traju po pet dana, iskoristim, spojim sa slobodnim danima ili godišnjim i odem u Hrvatsku na tri tjedna. Put kući mi je četiri puta godišnje plaćen – kaže Tramontana.

>> Nismo pomišljali otići iz Hrvatske, no razočaranja su se gomilala

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 86

CH
Challenger
20:26 06.01.2015.

Triba im poslati naše političare pa se ubrzo neće hvalisati svojom ekonomijom!!

BA
bajo2
20:23 06.01.2015.

suti tamo i uzivaj,upala ti kasika u med.jedi autove sta ce ti jabuke!

DU
Deleted user
21:55 06.01.2015.

Pošaljemo im par hadezeovaca i esdepovaca i oda cijela Južna koreja u bankrot.