Odluka danas

Je li u sukobu interesa? Plenković prijavljen zbog sestrične, ujaka i kuma

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Je li u sukobu interesa? Plenković prijavljen zbog sestrične, ujaka i kuma
23.11.2018.
u 08:32
Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučuje hoće li otvoriti postupke protiv premijera Andreja Plenkovića na temelju dvije neanonimne i jedne anonimne prijave podnesene krajem 2017.
Pogledaj originalni članak

U jeku napada iz HDZ-a zbog propitivanja službenog puta premijera Andreja Plenkovića u Finsku, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika danas odlučuje hoće li otvoriti postupke po tri prijave koje Plenkovića terete zbog zapošljavanja, odnosno imenovanja povezanih osoba. Riječ je o dvjema neanonimnim i jednoj anonimnoj prijavi podnesenoj krajem prošle godine, u kojima se premijera proziva da je iskoristio svoj utjecaj da bi na atraktivna radna mjesta “ugurao” svoju sestričnu i ujaka, a na veleposlaničko mjesto svojega vjenčanog kuma.

Prijave i Cappelliju i Ćoriću

Autorstvo prijave koja se tiče imenovanja kuma potvrdio je Mostov zastupnik Miro Bulj. Riječ je o Igoru Pokazu, koji je u srpnju prošle godine imenovan za hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je riječ o iskusnom diplomatu, Bulj je uvjeren da je za njegovo imenovanje ključno bilo upravo kumstvo s Plenkovićem, a kako premijer doista ima važnu ulogu u imenovanju veleposlanika, bit će zanimljivo vidjeti kako će se Povjerenstvo postaviti u ovom predmetu.

U druga dva predmeta nije riječ o izravnim Plenkovićevim odlukama, zbog čega su zajedno s njim prijavljeni i ministri turizma te zaštite okoliša Gari Cappelli i Tomislav Ćorić.

Capelli je prijavljen jer je kao predsjednik Turističkog vijeća HTZ-a na čelo ureda Turističke zajednice u Münchenu imenovao Plenkovićevu sestričnu Neru Miličić. Prijavitelj u ovom predmetu uvjeren je da je riječ o sukobu interesa jer je Plenković Cappelliju izravno nadređen. U trećoj, anonimnoj prijavi riječ je o imenovanju Marka Raosa, oca Nere Miličić, a Plenkovićeva ujaka u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, u resoru ministra Ćorića. Raos je vijećnik u Gradskom vijeću Makarske, u kojem je jedno vrijeme podupirao HDZ-ovu većinu, no sa strankom svojeg nećaka razišao se ljetos zbog razmirica oko prostornog planiranja. Kolege iz HDZ-a tada je optuživao da ruke dižu po stranačkoj stezi, a ne po savjesti, a novinarima se žalio i da mu je srodstvo s Plenkovićem donijelo više štete nego koristi. Tvrdio je tada i da s nećakom nikad nije razgovarao o lokalnoj politici te da im je jedina veza to što je premijer kao dijete dolazio u Makarsku.

Koliko je zapravo blizak odnos između ujaka i nećaka, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa vjerojatno neće zanimati. Na njima je danas da utvrde je li Plenković mogao utjecati na odluku da se Raosa postavi u Upravno vijeće PP-a Biokovo, odnosno mogu li kao tijelo uopće propitivati to imenovanje.

A to će ovisiti o njihovu tumačenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji dužnosnicima izrijekom zabranjuje “utjecanje na odluke nekog tijela ili osobe radi osobnog probitka ili probitka povezane osobe”. U povezane osobe zakon ubraja i članove obitelji, pri čemu precizira da je riječ o “bračnom ili izvanbračnom drugu, srodnicima u uspravnoj lozi, braći i sestrama te posvojitelju, odnosno posvojeniku”. Sestrične, ujaci i kumovi izrijekom se ne spominju, no nekoliko stavaka dalje dodano je da se povezanim osobama mogu smatrati i “ostale osobe koje se prema drugim osnovama i okolnostima mogu smatrati interesno povezanima s dužnosnikom”.

Povezane osobe

Osim interesne povezanosti, Povjerenstvo će za pokretanje postupka morati utvrditi i je li Plenković utjecao ili mogao utjecati na ova imenovanja, a odluči li se na pokretanje postupka, na raspolaganju su im i različiti stupnjevi kršenja zakona koje mogu propitivati. Jer, nije isto ako dužnosnik donese odluku u korist povezane osobe ili propusti deklarirati da tijelo na koje ima utjecaj odlučuje o tom imenovanju.

Dakle, pred Povjerenstvom je nimalo lak posao, a kad se tome pridodaju okolnosti pod kojima donose ove odluke, vjerojatno će se naći pod “paljbom” što god odlučili.

No, položaj antikorupcijskih tijela nikada nije bio lagan, a na njima je da odole pritiscima kako politike tako i javnosti.

Tri prijave terete Plenkovića da je utjecao na zapošljavanje rodbine

1. Plenkovićev kum Igor Pokaz imenovan je veleposlanikom u Ujedinjenom Kraljevstvu

2. Premijerova sestrična Nera Miličić završila je kao šefica ureda HTZ-a u Münchenu

3. Otac Nere Miličić, premijerov ujak Marko Raos imenovan je u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo

>> Pogledajte okršaj Krešo Beljaka i Andreja Plenkovića u Sabora

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

CA
campa
09:22 23.11.2018.

Nevidim razloga zašto napadaju premjera kad on čini ono što je kod nas normalno i praksa.Bilo bi dobro da novinari pišu kako je netko dobio posao a nema rodjaka,kuma ili partijskog druga a zaposlen je narukovodeće mjesto na osnovu natječaja.To bi bila senzacija i vrijedno novina.Ovako sve transparentno a institucije neka rade svoj posao kako se kod nas ono govori od strane političara.

CM
carlo.maldini.96
09:52 23.11.2018.

ovo Povjerenstvo se postavlja kao država u državi, nadtijelo čije se sjednice očekuju kao govor Josipa Broza Tita, prenose se uživo, staje promet. A onda za godinu dana im odluke padaju kao kruške po sudovima!

PA
PavasTea
09:56 23.11.2018.

Plenkovica istrazuju jel u sukobu interesa sto je veleposlanik u Velikoj Britaniji čovjek kojeg su 2012. Milanović&Josipović postavili za veleposlanika u Rusiji. Ima logike!