Stiže promjena

Jaka oluja iznenadila Istru i Kvarner: U samo dva sata više od 8.000 munja

Foto: PIXSELL
Jaka oluja iznenadila Istru i Kvarner: U samo dva sata više od 8.000 munja
27.07.2019.
u 09:14
U većini će Hrvatske vjerojatno najviše nestabilnosti, i za mnoge najnepovoljnije vrijeme, biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će u mnogim mjestima u samo nekoliko sati pasti obilna kiša, pa su, između ostalih, moguće i nevolje u prometu
Pogledaj originalni članak

Nakon niza pretežno suhih, sunčanih i iznadprosječno toplih dana, uglavnom i vrućih, i to u dijelu Hrvatske kao rijetko kada u ovom dijelu srpnja, u petak je počelo nestabilno razdoblje, koje će se nastaviti i u sljedećem tjednu. Stoga smo već imali, i imat ćemo još češće i žešće - ne samo pljuskove i grmljavinu, nego i mjestimična olujna nevremena, pa i s tučom, piše HRT

U većini će Hrvatske vjerojatno najviše nestabilnosti, i za mnoge najnepovoljnije vrijeme, biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će u mnogim mjestima u samo nekoliko sati pasti obilna kiša, pa su, između ostalih, moguće i nevolje u prometu. 

Prema prognozi DHMZ-a danas će u većini krajeva prevladavati sunčano i vruće. U središnjoj i istočnoj unutrašnjosti još prijepodne će biti umjerene naoblake, mjestimice i uz malo kiše. Poslijepodne nestabilno pa su uz pojačani razvoj oblaka u većem dijelu zemlje mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, a ponegdje mogu biti izraženiji. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, uz lokalne nestabilnosti prolazno pojačan, a na Jadranu umjereno i ponegdje jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 34 °C. U nedjelju će pak biti pretežno oblačno i nestabilno uz kišu i pljuskove s grmljavinom. Oborina će mjestimice biti obilna, a lokalno su moguća i grmljavinska nevremena, osobito na Jadranu. Najviša dnevna temperatura između 26 i 31 °C.

Silovit neverin kojeg glavnina prognostičkih modela nije predvidjela noćas je iznenadio cijelu Istru i Kvarner. Zabilježena je obilna kiša, olujan nalet vjetra, ali i više od 8000 munja u samo 2 sata, piše Istramet.

 U Umagu i Novigradu čak 32 mm, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U centru Pule palo je 13 mm. Temperature zraka snizile su se za oko 5 °C, stoga je noć puno ugodnija u odnosu na protekle dane, iako je DHMZ putem Meteoalarma izdao narančasto upozorenje zbog vrlo tople noći.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

TH
thu
10:19 27.07.2019.

Opet armagedon...

AI
airbender
10:43 27.07.2019.

ah kakva drama, to je tek početak! bježte ljudi i tresite se od straha, ali ne zaboravite prije toga kliknuti na clanak ;)

ZA
zagi101
11:36 27.07.2019.

fakat ga mediji napuhavaju sa katastrofičnim prognozama, pola od toga se može baciti u vodu