Sindikat novinara:

'Izvanredni otkaz Zovku je drastična, ishitrena i neopravdana mjera'

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
'Izvanredni otkaz Zovku je drastična, ishitrena i neopravdana mjera'
27.09.2018.
u 14:24
Neprimjerene riječi izgovorene u afektu dosad nisu dovodile u pitanje egzistencijalni i profesionalni integritet zaposlenika, ističe sindikat
Pogledaj originalni članak

Podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) novinari i medijski radnici HRT-a smatra da je izvanredni otkaz Hrvoju Zovku, novinaru i članu SNH-a, drastična, ishitrena i neopravdana mjera, objavljeno je u četvrtak na stranicama Sindikata novinara Hrvatske.  

"Budući da se cijeli slučaj, ne opravdavajući izgovoreno, sveo na neprimjerene riječi izgovorene u raspravi s nadređenom urednicom Odjela IMS HTV-a, Katarinom Periša Čakarun, smatramo da radno zakonodavstvo, pravilnici i ostali dokumenti HRT-a, te tijela HRT-a poput Etičkog povjerenstva i Povjerenstva za zaštitu dostojanstva zaposlenika, omogućavaju izricanje niza primjerenijih mjera kojima se takav prekršaj može sankcionirati, kao na primjer opomenom, pa i financijskim sankcioniranjem zaposlenika, kao što se prakticiralo u sličnim ranijim slučajevima", ističe se u priopćenju.

Neprimjerene riječi izgovorene u afektu dosad nisu dovodile u pitanje egzistencijalni i profesionalni integritet zaposlenika, ističe sindikat i podsjeća da je na HRT-u u zadnje vrijeme bilo niz sličnih situacija zbog kojih uopće nisu izricane sankcije ili su bile blaže, pa se drastična mjera izrečena Zovku može iščitavati kao oblik zastrašivanja radnika.

U priopćenju prosvjeduju i zbog samog načina na koji je Ravnateljstvo HRT-a objavilo odluku o izvanrednom otkazu Zovku, jer nije zaprimio službeni dokument o otkazu, nego su mu to priopćili novinari kojima je ta informacija poslana elektroničkom poštom.

"Tako je javnost za otkaz doznala prije samog Zovka, a cijeli slučaj verbalnog dvoboja nadređene rukovoditeljice i novinara oko raznih mogućih oblika pritisaka i cenzure na HRT-u sveden je samo na neprimjerene riječi izgovorene u prepirci - uz pozivanje na Istanbulsku konvenciju koja u Hrvatskoj još nije ni stupila na snagu".

To odluku Ravnateljstva HRT-a o izvanrednom otkazu Zovku čini dodatno upitnom, nepromišljenom i neprihvatljivom, zaključuje se u priopćenju.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar MarkoHR
MarkoHR
14:39 27.09.2018.

Još nakon sramotnog priloga o tragediji Vukovara i montaže audio-zapisa u svrhu manipuliranja i laganja, Hrvoje Zovko trebao je momentalno dobiti izvanredni otkaz na javnoj TV, a HND se odmah trebao javno distncirati i izbrisati ga trajno iz članstva.. U bilo kojoj razvijenoj i demokratskog zemlji zapada, takva sramotna rabota bila bi javno žigosana, i značila bi kraj novinarske karijere..

RI
Rizlman
14:44 27.09.2018.

Dakle ponovo: Zašto je izbrisana kompletna internetska arhiva Slobodne Dalmacije onog trenutka kad je Zovko postao predsjednik HND-a? I vi se usuđujete nekom držati slovo o cenzuri? Htjeli ste istanbulsku, eto vam istanbulska...

DU
Deleted user
15:07 27.09.2018.

Hrvoje je mogao promijeniti rod na vrijeme, ali s obzirom da nije treba ga kazniti po Istanbulskoj i još poslati GREVIU izvještaj o tome da se zločinačka kršenja konvencije ohrabruju i od određenih novinara kao i od samog HND-a....