OSIJEK

Izbori u sjeni sukoba: Radić pobijedio županova kandidata

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Izbori u sjeni sukoba: Radić pobijedio županova kandidata
04.12.2017.
u 19:54
utrku ušao nakon što se iz nje, zbog pritiska središnjice, povukao Škorić
Pogledaj originalni članak

I po dva je sata, na hladnoći, stajalo i naguravalo se u nedjelju gotovo 1300 članova HDZ-a, od njih ukupno 1800, da bi izabralo novog šefa osječkog ogranka te stranke. Mobilizacija je, očito s obje strane, uspjela – takav odaziv osječki HDZ ne pamti. Prvi je to put, ujedno, da se predsjednika biralo po principu jedan čovjek – jedan glas.

Njih 705 zaokružilo je Ivana Radića i tako je on, sa 120 glasova više, pretekao Domagoja Mikulića. Postao je tako, još uvijek neslužbeno, čak 22. predsjednik osječkog HDZ-a.

Podjele u stranci

No, već sljedeće jutro pokazalo je da u najturbulentnijem ogranku u zemlji mira neće (tako lako) biti. Zbog nepravilnosti Izborno je povjerenstvo rezultat tih izvanrednih izbora proglasilo neutvrđenim na dva izborna mjesta pa bi oni, stoga, morali biti ponovljeni. Sporan je jedan listić viška. Službena odluka znat će se do večeras, no neslužbeno se doznaje da ponavljanja neće biti.

U kampanji je pak bilo teško izbjeći ono što se događa među “starim” članstvom. Domagoja Mikulića javno je podupirao župan Ivan Anušić, a povjerenje u Ivana Radića iskazivali su saborski zastupnik Vlatko Kopić te Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta. Samo je to potvrdilo priče o podijeljenosti stranke, ali i otvorilo nagađanja o međusobnom obračunu dviju struja predvođenih Anušićem i Škorićem.

Jednima je zasmetalo što se Anušić, kao župan i čelnik županijskog HDZ-a, javno opredijelio pa su ga prozivali da “nameće svoga kandidata”. Oni bliski Anušiću reći će, opet, da ga druga strana “želi detronizirati jer je postao previše jak” i “srušiti vlastitog župana”. Zanimljivo je i da Radić, prvotno, nije ni trebao biti kandidat, nego je u utrku ušao nakon što se iz nje, zbog pritiska središnjice, povukao Škorić. Zbog svega, izbore je u Osijeku nadgledalo i središnje izborno povjerenstvo HDZ-a iz Zagreba.

– To što se 1300 članova smrzavalo satima da bi zaokružilo svojeg kandidata dokaz je da postoji želja za jakim HDZ-om. Prvi će mi potez biti posjesti sve za isti stol, a svojeg protukandidata pozvat ću u gradski odbor – poručuje Ivan Radić.

Gradski se odbor bira za dva tjedna, a Domagoj Mikulić odgovara da će on ionako sjediti u njemu, po svojoj funkciji saborskog zastupnika. Pobjedniku čestita.

– Radit ću u interesu HDZ-a, to uopće nije sporno. Bilo je zaista puno nepravilnosti na izborima i ružnih scena, ali sve je to u žaru borbe – kaže Mikulić. Među prigovorima je, naime, i tvrdnja kako su kandidati za neke temeljne ogranke “trgali glasačima listiće iz ruku”. Navodno je bilo i onih koji su birače nagovarali da se – okrenu i odu kući.

Prozivan za neisplatu plaća

– Bio bi to poraz osječkog HDZ-a da se izbori ponove zbog jednog listića jer su birači u nedjelju jasno rekli koga žele – mišljenja je Radić. Ivan Radić 30-godišnji je inženjer građevinarstva i vlasnik tvrtke Tlocrt sa sedmero zaposlenih. Svojedobno je javno prozivan zbog neisplate plaće radnicima, ali danas poručuje da uredno izvršava sve obveze. Bio je saborski zastupnik u mandatu Vlade Tihomira Oreškovića. Kao povjerenik, vodio je osječki HDZ u proljeće 2015.

– Čestitam Radiću na pobjedi. Treba puno mudrosti, znanja i volje da bi se i gradski ogranak podiglo na razinu da konkurira za lokalne izbore 2021. Ta je stranica zatvorena, idemo dalje, u sinergiji – poručuje pak župan Anušić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

UH
Uhljebožder
00:10 05.12.2017.

Bravo Radiću,čovjek iz realnog sektora ,a ne ovaj Hercegovački uhljeb..od vrtića se svugdje preko veze upisuje do danaas...Hercegovci opustošili Slavoniju više nego srpski agresori !