križ

Iz utrobe zemlje dva je tjedna sukljao plamen i letjelo kamenje!

Foto: presnimila Ljiljana Risek
Iz utrobe zemlje dva je tjedna sukljao plamen i letjelo kamenje!
26.04.2011.
u 09:54
Misu u kapelici svetih triju kraljeva na Ravnoj gori predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, a Općina Bednja veliko je mnoštvo okupljena naroda počastila grahom
Pogledaj originalni članak

RAVNA GORA – Prije 167 godina u jednoj od špilja u Velikoj pećini na Ravnoj gori buknuo je požar. Trajao je dva tjedna, iz utrobe zemlje šikljao je plamen i letjelo kamenje. Zemlja se tresla, a tutnjava iz dubine čula se i pet kilometara naokolo!

– A da sve to nije bio samo plod mašte ovdašnjega puka, pokazuje i podatak da su svi ti događaji zapisani i u spomenici župe Cvetlin 12. rujna 1834. godine. Pobožan puk stoga je kasnije na litici kod Velikih pećina podigao velik križ, koji je tu stajao do današnjih dana – ispričao nam je ljubitelj etnološke tradicije svoga kraja i skupljač etnoblaga Josip Podsečki iz Rinkovca.

  A upravo na tom nesvakidašnjem mjestu, iznad ponora od stotinjak metara, u ponedjeljak se okupilo mnoštvo vjernika na blagoslovu novoga križa što ga je posvetio župnik iz Cvetlina vlč. Ivan Hruško. Budući da je dosadašnji bio posve dotrajao, a zub vremena teško je oštetio i korpus Krista težak 120 kilograma, na inicijativu mještana toga kraja križ su zajedno obnovili Općina Bednja i Grad Lepoglava. Nov križ visok je čak 4,5 metara i dominira cijelom cvetlinskom dolinom. Zbog teškog terena, njegovo postavljanje nije bilo jednostavno, jer se morao podizati ručno. Postavila ga je tvrtka Lomi iz Višnjice, a korpus od sivog lijeva za koji se ustanovilo da je riječ o umjetničkom radu iznimne ljepote, obnovio je seoski majstor Dušan Blagović. Završne radove na korpusu sponzorski su obavili tvrtka TMT iz Lepoglave te majstori Zlatko Genc i Ivan Šprem. Uređen je i pristupni put od zaselka Šveca do Velikih pećina, koji je dosad bio neprohodan.

Nakon blagoslova križa na Velikim pećinama, slavlje je nastavljeno u kapelici svetih triju kraljeva na Ravnoj gori. U nazočnosti mnoštva vjernika i planinara misu je predvodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak. Domaćini iz Općine Bednje su, slijedom dugogodišnje tradicije, sve posjetitelje počastili grahom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.