inozemno iskustvo

Istraživanje renesanse uz 4000 USD stipendije

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Istraživanje renesanse uz 4000 USD stipendije
30.10.2018.
u 12:03
Hrvatski studenti trenutačno se mogu javiti na 77 različitih domaćih i stranih natječaja na kojima se mogu izboriti za stipendije
Pogledaj originalni članak

Izvrsno poznavanje stranog jezika, dobro motivacijsko pismo i uspješno položen prijamni ispit, kao i izuzetni rezultati potrebni su studentima da bi se izborili za stipendije neovisno o tome jesu li na preddiplomskom, diplomskom ili doktorskom studiju.

I dok na razini države mjesečni iznosi stipendija iznose oko 1200 kuna, a koristi ih oko pet tisuća studenata, znatno više iznose studenti mogu dobiti prijave li se za stipendije raznih organizacija ili stranih sveučilišta.

Stipendije ministarstva

Tako Ministarstvo obrazovanja dodjeljuje stipendije u nekoliko kategorija – kategoriji A za osobito nadarene redovite studente sveučilišta, veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, kategoriji D-1 namijenjenoj redovitim studentima sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, kategoriji E namijenjenoj redovitim studentima slabijega socioekonomskog statusa i kategoriji P koja se odnosi na studente s invaliditetom na poslijediplomskim sveučilišnim studijima.

Put je to prema financijskom rasterećenju studenata, nagrada za ostvarene rezultate, a ujedno i prilika da se studenti okušaju i na stranim sveučilištima. Samo u ovom trenutku našim je studentima na raspolaganju 77 otvorenih natječaja na koje se mogu prijaviti i izboriti se za svoju priliku.

Istražili smo na koja se sve strana sveučilišta tijekom studenog i prosinca mogu prijaviti studenti, što im je potrebno i što im stipendije pokrivaju. Tako se studenti društvenih znanosti koji su na poslijediplomskim studijima do 10. studenog mogu prijaviti za stipendije S P Jain School of Global Managementa u Dubaiju, Sidneyu i Singapuru.

Izvrsno znanje engleskog jezika, diploma visokog obrazovanja i uspješno položen prijamni ispit i intervju uvjeti su po kojima se studenti mogu izboriti za stipendije koje podrazumijevaju po četiri mjeseca boravka u svakom od navedenih gradova.

Studij počinje u Singapuru, nastavlja se u Sydneyu, a završava u Dubaiju. Nakon studija MGB studenti, ovisno o svom izboru, dobivaju plaćenu praksu u Dubaiju ili Singapuru.

– Prvi kandidati s prostora Hrvatske već studiraju u kampusu S P Jain u Dubaiju i vrlo smo zadovoljni njihovim učinkom i odnosom prema učenju – poručilo je vodstvo S P Jain School of Global Management, čiji je komentar dostupan na jedinstvenoj stranici za studente stipendije.hr.

Rokovi u studenom i prosincu

Prijamni formular za tu stipendiju studenti mogu pronaći i na adresi: https://www.spjain.ae/apply-now. Pet dana kasnije, 15. studenog, rok je za prijavu za stipendije u harvardskom sveučilišnom centru za studije talijanske renesanse I Tatti. Za tu se stipendiju mogu prijaviti doktori znanosti koji žele istraživati historiografiju renesanse.

Za vrijeme istraživanja moraju živjeti na području Firence, a bore se za stipendiju od 4000 dolara mjesečno i jednokratnih 1500 dolara za troškove preseljenja. 950 eura mjesečno tijekom dvije godine, jednokratna isplata za troškove putovanja, kao i pristupnica za brojne seminare i radionice dio je stipendije koju studentima diplomskog studija s područja tehničkih znanosti nudi nizozemski Delft University of Technology.

Rok za prijavu je 1. prosinca 2018., a prijamni obrazac nalazi se na stranicama sveučilišta.

>> Pogledajte razgovor s Blaženkom Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.