AFERE Podignute kaznene prijave zbog nezakonitih rješenja bivših odgovornih u Državnom inspektoratu

Inspektorat optužio Peru Kovačevića

Foto: import
Inspektorat optužio Peru Kovačevića
23.01.2006.
u 21:26
Pogledaj originalni članak

"Ni premijer Sanader ni bilo koji drugi minisar nisu pritiskali na mene ili moje inspektore ni u kojem pitanju pa ni u pitanju eksploatacije mineralnih sirovina kako to pišu neki mediji", rekao je jučer glavni državni inspektor Kruno Kovačević na konferenciji za novinare, a u povodu zbivanja oko Kamen Ingrada.

Kazao je da je 150 od 350 tvrtki koje se bave eksploatacijom kamena radilo nezakonito. Inspektorat je nakon kontrola u 2004. i 2005. zapečatio 28 objekata te je Državnom odvjetništvu podnio 138 prijava radi pokretanja postupka oduzimanja protupravno stečene imovinske koristi vrijedne 475 milijuna kuna.

Vlada je u travnju 2005. vlasnicima tvrtki ponudila nagodbu. Prihvatile su je 34 tvrtke, među kojima je i Kamen Ingrad. Dug Kamen Ingrada je u postupku nagodbe spao sa 68 na 34 milijuna kuna, a 22 milijuna kuna starija od pet godina pala su u zastaru. Kovačević je prozvao i bivšeg tajnika a sada zastupnika HSP-a Peru Kovačevića da je dok je bio u inspektoratu nezakonito potpisao 15-ak rješenja, kojim se pogodovalo Kamen Ingradu i drugim tvrtkama.

Državno odvjetništvo podiglo je kaznene prijave protiv bivših odgovornih osoba u Inspektoratu, ali Kovačević nije želio reći jesu li među njima Kovačević i bivši glavni inspektor Branko Jordanić.

Pogledajte na vecernji.hr