ODLUKA NA SASTANKU

Oporba ide u opoziv Martine Dalić, prijedlog gotov do petka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Martina Dalić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Boris Miletić
Autori Tea Romić, Hina
28.02.2018.
u 12:35
HSS-ov Krešo Beljak dodaje kako nije bilo povišenih tonova na sastanku, ali i najavio da neće biti bolesnih HSS-ovaca na ovom glasovanju (s obzirom na to da se nisu pojavili na posljednjem pokušaju opoziva Zdravka Marića)
Pogledaj originalni članak

Na sastanku oporbenih stranaka koji je sazvao Most na temu udruživanja oko opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, dogovoreno je da će se ići s tim zahtjevom.

Sastanak je kasnio nekoliko minuta, što je uzrujalo Vlahu Orepića koji je ustvrdio kako to govori o ozbiljnosti prijedloga, pa je otišao i prije početka sastanka.

– Politika koja aktualizira problem, a ne nudi rješenje, zapravo nije politika nego politikantstvo – kazao je kratko Orepić koji nije odgovorio na pitanje hoće li podržati opoziv Martine Dalić.

Mostov Nikola Grmoja nakon sastanka je rekao kako očekuje da će oporba ovaj put kod glasovanja u Saboru biti jedinstvena te najavio da bi do petka trebali biti usuglašeni svi prijedlozi oporbe oko konačnog teksta s kojim će ići u rušenje Dalić.

– Želimo ih malo uzdrmati i natjerati ih da brane sve ovo što se događa oko Agrokora. Želimo gledati Pupovca kako jedan dan govori jedno, drugi drugo. Želimo čuti što će reći Darinko Kosor. Želimo da Pupovac, Darinko Kosor, Vrdoljak... stave svoj politički kapital na Martinu Dalić. Mi želimo da HDZ i Andrej Plenković brane Martinu Dalić zbog svega što se događa – kazao je Grmoja.

Ne misli da je inicijativa unaprijed osuđena na propast.

– Uspjeli smo se dogovoriti da idemo u opoziv Martine Dalić. Od danas ova inicijativa postaje oporbena, oporba nastupa jedinstveno, to je veliki korak. Dogovorili smo se prvi put i idemo u opoziv – kaže Grmoja. Tvrdi kako i na sastanku nije bilo govora o ultimatumu IDS-a i GLAS-a, koji su tražili i da oporba bude jedinstvena u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije.

Nema nikakvih ultimatuma. Jedina tema bila je ide li se u opoziv Martine Dalić ili Vlade. Dogovorili smo da idemo u opoziv Dalić – objasnio je Grmoja, dok je predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao kako "očito postoje opreke oko Istanbulske konvencije i u redovima opozicije i u redovima vladajućih te nema suglasja".

HSS-ov Krešo Beljak dodaje kako nije bilo povišenih tonova na sastanku, ali i najavio da neće biti bolesnih HSS-ovaca na ovom glasovanju (s obzirom na to da se nisu pojavili na posljednjem pokušaju opoziva Zdravka Marića).

– Rekao sam da se trebamo usuglasiti oko minimuma stvari oko kojih se opozicija treba usuglasiti. Opozicija traži svoje mjesto pod suncem. Ovaj model kojim se Hrvatska vodi ne valja. Pokušati nametati teme koje nemaju veze s ovim jalov je pokušaj – rekao je Beljak.

IDS i GLAS ranije su potvrdili kako će se odazvati sastanku Mosta i dati svoju suglasnost za pokretanje opoziva potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, ali da će prije toga tražiti od svih oporbenih stranaka i Mosta da potpišu suglasnost za ratifikaciju Istanbulske konvencije. 

– Istanbulska konvencija nas legitimira kao državu i društvo. Oporbene stranke uz manjine, HNS i Most imaju dovoljno glasova za ratifikaciju Istanbulske konvencije. To je pitanje na kojem možemo pokazati da imamo snagu poraziti HDZ u Saboru – priopćili su iz IDS-a.

Što se tiče Mosta, dodaju, oni su stvorili ovu Vladu, kao i onu prošlu, a sada imaju priliku pokazati na čijoj su strani.

– Ako žele biti oporba, onda neka se ponašaju kao oporba.  Danas imaju priliku pokazati žele li stvarno rušiti HDZ – poručio je u priopćenju predsjednik IDS-a Boris Miletić.

On je dobio potporu i predsjednice GLAS-a Anke Mrak Taritaš, koja je istaknula kako je "Istanbulska konvencija najveći test za Hrvatsku kao otvorenu i progresivnu državu".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
11:15 28.02.2018.

istarski separatisti mogu tražiti što hoće... a ovaj se već naslikavao sa 'Istarskom putovnicom', pa kada bude imao i državu, dakle nikad, neka tada i izglasa Istanbulsku konvenciju.... A obje stranke, i IDS i stranka Slatkice Mrak taritaš imaju zajedno 2,2 % potpore od čega vladarica Gunje 0,8 %.... Fakat respektabilno, kaj ne ?

DU
Deleted user
11:37 28.02.2018.

Do kada će četnici postavljati Hrvatskoj ultimatume. Istanbulusku konvenciji nije potpisalo pola Europe. I to nikomu nije važno jednko kao što nije vžno što misli 1% istarskih drogiranih četnik

BL
bluesbob
11:34 28.02.2018.

Miletić se najprije treba zauzeti za legalizaciju vutre da ga krivo ne optužuju da je na nečemu pa da priča bedastoće.