UZ PRIDRŽAVANJE MJERA

HZJZ objavio detaljne upute za rad ugostitelja, evo tko i kako može raditi

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Prazne terase kafića
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Kafići u centru poluprazni, građani s maskama na licu obilaze grad
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Prazne terase kafića
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovački parkovi, ulice i terase kafića prazni zbog koronavirusa
06.05.2020.
u 15:14
Dopušteno je obavljanje rada uz pridržavanje protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute za ugostiteljske objekte prema kojima se dopušta obavljanje rada iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objekti i objekti jednostavnih usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi.

Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

Preporuča se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Ako je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama.

Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

Ako je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.

VIDEO: U Zagrebu su ponovno u prometu sve redovite autobusne linije ZET-a

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

PR
pravednik2
16:34 06.05.2020.

U Njemačkoj (Berlin npr.) je cijelo vrijeme bio dopušten ovakav rad. Za koji dan se otvaraju potpuno svi restorani, uz ograničenje broja gostiju.

FR
frabac
17:13 06.05.2020.

Neisplativo !!!!

Avatar EtTore
EtTore
15:19 12.05.2020.

PROPALA SEZONA