CEREMONIJA U ZAGREBU

Hrvatska vojska slavi 27. rođendan: Otvorena vrata za građane

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pripreme za Dan oružanih snaga
25.05.2018.
u 08:41
U cijeloj Hrvatskoj HV će ovog vikenda otvoriti svoje vojarne i održavati prigodne programe i taktičko-tehničke zborove s naoružanjem
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će vojska prigodom 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH na Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske ponovno širom Hrvatske otvoriti vrata svojih vojarni građanima. Pripadnici HV-a svoj će dan obilježiti i prigodnim programima za građane na mnogim javnim prostorima u gradovima u kojima HV ima svoje vojarne i postrojbe.

Vojarne otvorene građanima

Prigodni programi počinju već u petak kada će Dan otvorenih vrata biti obilježen u vojarnama 204. brigade HV-a u Vukovaru, 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi u Vinkovcima, 3. gardijske brigade Kune u Đakovu, 132. brigade Hrvatske vojske u Našicama, u vojarnama Bilogora u Bjelovaru, Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji, Eugen Kvaternik u Gospiću, Benkovac u Benkovcu, Kralj Zvonimir u Kninu, u vojarni 126. brigade HV-a u Sinju, u gradskom parku u Slunju, gradskoj luci Split (zapadna obala) te u gradskoj luci Pula.

U subotu će biti održan prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC-u Jarun. Program će početi koncertom Orkestra OS RH na Zrinjevcu u 9.30 sati te na Trgu P. Preradovića u 10.15 sati. Zatim će se na Trgu sv. Marka u 10.30 sati održati ceremonija “Velika smjena straže”, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno-zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji, a Orkestar OS RH prigodni koncert. Također, u subotu će od 10 sati na Jarunu početi dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13 i u 17 sati. U 18 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević
Foto: MORH
Damir Krstičević

U nedjelju 27. svibnja tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća izaslanstva MORH-a i OSRH, a u 11 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služit će se sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu.

Na Jarunu i Krila Oluje

Na Jarunu će se uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u nedjelju u 18 sati održati prigodni program HV-a koji će početi ispaljivanjem počasnih plotuna, a nastavit će se padobranskim skokovima, atraktivnim vojno-akrobatskim programom Počasno-zaštitne bojne, pokaznom vježbom Hrvatske kopnene vojske, HRZ-a te preletom borbenog aviona MiG 21 i nastupom akrobatske grupe „Krila Oluje“.

U ponedjeljak 28. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu bit će u podne održana svečana akademija.

Krstičević: Razumijem nestrpljenje naših pilota

Tijekom boravka u SAD-u hrvatski ministar obrane Damir Krstičević letio je i u borbenom avionu F-16 u zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote “133rd Airlift Wing Base”. Nakon leta ministar je izjavio da mu je bila čast letjeti tim moćnim zrakoplovom. Kazao je da je ovaj let još jednom potvrdio da je Hrvatska donijela najbolju odluku i da će zrakoplov F-16 biti jamac stabilnosti i sigurnosti RH zauvijek. Zahvalio je SAD-u kao najvažnijem strateškom partneru RH. – Drago mi je što sam imao priliku vidjeti Ameriku iz kabine F-16. Sada potpuno razumijem nestrpljenje naših pilota da sjednu u kokpite naših F-16, to je izuzetno iskustvo i novo poglavlje za HRZ – izjavio je. Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general-bojnik Jon Jensen kazao je da mu je drago što je Hrvatska izabrala F-16 i poželio joj je dobrodošlicu u klub korisnika F-16.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar UHROAP
UHROAP
10:08 25.05.2018.

Sretan rodendan HV-u.. i pozdrav Vojarni u Vukovaru. Bog i Hrvati.

Avatar Idler 3
Idler 3
22:42 25.05.2018.

Sretan rođendan našoj pobjedničkoj vojski !!!

TR
tramontana
23:16 25.05.2018.

A kad će slaviti dan oslobađanja "Runjave Glavice".