Odrazi odluke FED-a

Hrvatskoj će porasti kamate na dug, panika počinje 2017.

Foto: Reuters/PIXSELL
Hrvatskoj će porasti kamate na dug, panika počinje 2017.
18.12.2015.
u 17:17
Europska središnja banka vođena Marijem Draghijem drži kamate nisko i tjera novac u gospodarstvo, ali mnogo je pritisaka da prestane s takvom politikom
Pogledaj originalni članak

Nakon desetogodišnje ere jeftinog novca omogućenog nultim referentnim kamatama središnjih banaka diljem svijeta, ručnu kočnicu prva je podigla Janet Yellen, guvernerka Federal Reserves, podigavši stopu u rasponu od 0,25 do 0,5 posto.

Veće kamate znače skuplje zaduživanje u cijelom svijetu i ova odluka koja stiže iz Washingtona odrazit će se negativno na Hrvatsku. Možemo pretpostaviti da će u nepromijenjenim prilikama trošak zaduženja za Hrvatsku rasti najmanje 0,25 do 0,5 posto, što je vrlo optimistična procjena s obzirom da rizik zemlje nije spušten, već dapače raste i da je Hrvatska često bila klijent američkih kupaca duga.

Novac za božićnice, regres...

Hrvatska pod hitno mora krenuti u reforme ako želi izbjeći probleme s otplatom duga jer potez FED-a može rashode za kamate dići i za milijardu kuna. Ako iduće godine ne uvjerimo kreditore da smo sposobni otplaćivati dug, možemo upasti u velike probleme i biti prisiljeni plaćati kamatu i veću od pet posto već u 2016., a to znači da ćemo na kamate morati potrošiti novac kojim se može isplatiti božićnica, regres i naknada za prijevoz svim zaposlenicima državnog sektora.

Posljednje dvije godine, koje je obilježila nulta kamata i na američkom i na europskom tržištu, Hrvatska je plaćala osjetno niže iznose kamata na dug pa je iz proračuna za tu namjenu isplaćeno oko 10 milijardi kuna 2015. Samo u 2016. Hrvatska mora refinancirati 58 milijardi kuna, pokazuju podaci iz Banskih dvora. Veći dio tog iznosa odnosi se na kratkoročni dug – popularne trezorske zapise i kredite na manje od godinu dana koji se redovito refinanciraju, ali tu je i otplata oko 15 milijardi kuna dugoročnih dugova te zaduživanje da bi se pokrio deficit proračuna koji bi po planu morao iznositi oko 12 milijardi kuna.

– Ova je odluka očekivana, kao što se očekuje i korekcija euribora, ali predviđam tek vrlo oprezne i manje korekcije na tržištima. Ne ide nam u prilog odluka FED-a jer će se istopiti pozitivni efekti refinanciranja po povoljnim uvjetima, ali ništa se neće događati preko noći jer to ne odgovara nikome, a posebno ne Europi – kaže za Večernji list aktualni potpredsjednik tehničke vlade Branko Grčić. I dok Grčić ne očekuje veće potrese, HDZ-ov Tomislav Ćorić poprilično je zabrinut zbog utjecaja FED-ove odluke na Hrvatsku.

– Ovo je kraj politike jeftinog novca nakon dugog niza godina, a slično se može očekivati i u Europi krajem 2016. Rast referentnih kamatnih stopa na stranim tržištima značit će porast cijene zaduživanja za Hrvatsku ako se okolnosti ne promijene. Zbog toga je u kratkom razdoblju potrebno napraviti zaokret u javnim financijama da ne bismo morali veliki deficit refinancirati kroz visoke kamate – kaže Ćorić.

Sinn: Neka kamate digne i EU

Večernji list konstantno je upozoravao da je 2016. zadnja godina jeftinog zaduživanja i da je to posljednja šansa da Hrvatska napravi iskorak kojim će si omogućiti lakšu otplatu dugova u godinama kada kamate osjetno porastu. Godina pred nama lagodna je u smislu obveza za otplatu dugova, ali u 2017. na naplatu dolazi više od 30 milijardi kuna dugoročnih obveza. Sve pokazuje da je pet do dvanaest te da se troškovi države i deficit proračuna moraju znatno srezati prije nego što se kamate podignu i na europskom tržištu.

Hrvatskoj ne ide u prilog ni reakcija uglednog ekonomista Hansa Wenera Sinna iz njemačkog Ifo instituta koji je pozdravio potez FED-a i pozvao Europsku središnju banku da učini isto. Sinn je višekratno kritizirao guvernera ECB-a Marija Draghija zbog labave monetarne politike jer smatra da kupovanje obveznica i plasiranje novca na tržište, odnosno poticanje domaće potrošnje neće izvući Europsku uniju iz krize. Pritisak je to na ECB iz Njemačke – najjače ekonomije u EU koja često ima i presudnu riječ pri donošenju odluka u Bruxellesu.

>>Fed podigao kamatne stope po prvi put u zadnjem desetljeću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
17:38 18.12.2015.

Stize bankrot.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:46 18.12.2015.

tak nam i treba,kad imamo ljude poput josipovica,mesica,mamica,bandica,sanadera,vidosivica,zokija itd.... nebu nam nikad bolje!sve su to lopovi

AN
anticenzura
18:08 18.12.2015.

Amerika i americki dolar se raspada pred ocima citavoga svijeta, a oni namjerno tjeraju njihovu politiku zaduzivanja i fiktivnog novca i vele da moramo pod hitno u reforme, da naprave mjesto banksterima da nam izmanipuliraju trziste, pokupe drzavi nacionalno bogatstvo, resurse i drzavne firme, a gradjanima tvrtke i nekretnine. To su te reforme, oni se moraju useliti na nase trziste i ne samo nase, nego u citavu Europu, da ne bi oni propali. I naravno to je samo kratkoga vijeka, osim sto ce nas i opljackati, moraju nas i nahuskati na Ruse, i zakuhati malo i na ovim prostorima i porobiti citav svijet. Jer Boze moj kako ce oni prezivjeti, ako ne budu vise dominirali globalnom financom? Naravno da im to ovaj put upaliti nece i naravno da se Europa mora distancirati od njihove politike, a posebno mi na ovim prostorima, obzirom da smo mi najkriticnija zona, ili nas nece biti. Na vama izbor! Dakle nista od toga biti nece, njihova politika povlaci u globalnu krizu citav svijet, ekonomsku, financijsku i u svim salsama. Svi pametni ljudi se pripremaju na realnu ekonomiju, Svicarci zele nacionalizirati svoje banke, Svicarski gradjani, ne banke i Vlada, nego NAROD, a narod je najvisa Vlast u Svicarskoj i mora biti kako oni kazu, a ne Vlada i banke. I banksteri vec kmecu, posto im je narod rekao da ce morati imati sav kapital na raspolaganju 100% pokrica u realnom novcu, a ne po Americkom modelu od 8% mislim, i da ce narod morati u svakom trenutku moci podici sav svoj kapital, ako to pozeli, a ne samo do 100 000 franaka ili eura, kako je sada posto se oni kockaju s kapitalom naroda i nemaju osiguran fond, u slucaju da Amerika ponovo povuce citav svijet u krizu i banke ponovo ljosnu, pa ih drzave moraju spasavati. Ne da narod vise cente svoje nikome, nego su rekli da zele da sve bude bazirano na REALNOJ ekonomiji. A to su rekli i Kinezi i puno zemalja hoce takvu monetarnu politiku, a ne politicko ludilo bankstera. Svicarci sada raspravljaju i vec su pokrenuti masineriju za potpise, pa kasnije na Referendum. Vidite da se sve moze kad se hoce, tamo gdje je narod pametan i slozan. Zato i mi moramo potjerati sve ove politicare i dovesti ove iz Zivoga Zida ili bolje ekonomiste iz pokreta '' Zajedno''na Vlast. Trece nema, ili predati njima SVO nacionalno bogatstvo ili gledati sebe. Izaberite molim lijepo!!!