'Pritisak' na Haaški sud

Hrvatska traži pomoć EU zbog puštanja Vojislava Šešelja

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Hrvatska traži pomoć EU zbog puštanja Vojislava Šešelja
27.11.2014.
u 07:25
Vijeće sigurnosti - 
Rasprava o Haaškom sudu bit će 10. prosinca
Pogledaj originalni članak

Inicijator rezolucije Europskog parlamenta o Šešelju Andrej Plenković (HDZ) i drugi hrvatski europarlamentarci uspjeli su se obraniti od pokušaja da se tekst rezolucije omekša, pa i da se barem jednom rečenicom pohvali Vlada Srbije za suradnju s Haaškim sudom, proizlazi iz finalnog nacrta teksta koji je prihvaćen u klubovima svih najvažnijih političkih grupacija u EP-u i spreman je za današnje usvajanje.

– Zadovoljna sam tekstom rezolucije. Opet naglašavam, do ovoga ne bi ni došlo da se srpska vlada ogradila od onoga što Vojislav Šešelj javno govori – kaže Ruža Tomašić. Eduard Kukan, slovački europarlamentarac i šef delegacije EP-a za odnose sa Srbijom, od početka pisanja rezolucije o Šešelju bio je jedan od onih koji su pozivali na omekšavanje kritika upućenih vladi Srbije i Haaškom sudu.

Ratnohuškačka retorika

– Mislim da tekst rezolucije koji osuđuje Šešeljevu ratnohuškačku retoriku treba biti što snažniji i što kritičniji. Njegove izjave o Vukovaru, ali i o ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću grozne su i neprihvatljive. No ja se zalažem da rezolucija bude oprezna i ne pretjeruje u kritici vlade Srbije i ICTY-ja – kaže Kukan. – Ne bih išao tako daleko da na temelju situacije sa Šešeljem dovodimo u sumnju spremnost vlade Srbije da ide europskim putem. To bi bilo previše. Također, nije primjereno da EP kritizira jedan nezavisni međunarodni sud – dodaje slovački zastupnik iz redova europskih pučana, kojima pripada i HDZ.

Usuglašeni nacrt rezolucije, koji podržavaju pučani, socijalisti, liberali, konzervativci i zeleni, poziva srpske vlasti da osude Šešeljev govor mržnje, ali i da pokrenu istragu o tome je li Šešelj prekršio srpske zakone nakon povratka iz Haaga. U nešto pozitivnijoj rečenici rezolucija “podržava sve političke stranke, nevladine organizacije i osobe u Srbiji koji se bore protiv govora mržnje”. Paralelno s inicijativom u Europskom parlamentu, i donošenjem saborske deklaracije vezano za puštanje Šešelja na slobodu, Hrvatska “pritišće” Haaški sud i preko Vijeća sigurnost UN-a (VS), koje je taj sud i osnovalo. Naime, kako je na sjednici Vlade izvijestila njena prva potpredsjednica Vesna Pusić, 10. prosinca na sjednici VS-a raspravljat će se o radu Haškoga suda, u raspravi će sudjelovati i Hrvatska, a predloženo je i Europskoj uniji da sudjeluje u raspravi iako u takvim raspravama obično ne sudjeluje.

Odnosi u regiji

– Jučer sam razgovarala s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove Federicom Mogherini o važnosti sudjelovanja predstavnika EU u raspravi na VS-u. Nadam se da ćemo potaknuti kolege iz Unije da se uključe i da se zatraži od vlasti u Srbiji da se distanciraju od takvih izjava, upravo zato da potvrde europski put i koliko je moguće neutraliziraju negativni efekt koji ekscesno ponašanje ima na odnose u regiji – rekla je Vesna Pusić.

>>Sabor jednoglasno izglasao Deklaraciju o Vojislavu Šešelju

>>Plenković: Ne može netko 2014. zazivati 'Veliku Srbiju'

>>Vučić: Nas nitko ništa nije pitao kada su puštali Šešelja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

MI
MitsubishiTurbo
08:57 27.11.2014.

haski sud treba ,,,raspustiti,,,sve do sada osudjene,,,,pustiti,,i podnijeti prijavu za sve suce i zaposlene da vrate sav novac ,,koji su uzeli...dobijali su place sume su ogromne za njihove igrice,,,stoga treba proglasiti ,,,sud,,,nevazecim,....pustiti takvog zlocinca na slobodu,,,znaci samo jedno,,haski sud,,,ne vrijedi absalutno nista,,,sto se tice pusicke ,,,i njenih izjava,,one su dvosmislene...ona ne misli tako kao sto prica,,,a mora dati izjavu,,ona je itekako sretna sto je seselj na slobodi,,,pa cak ju je i pohvalio ,,,i rekao ( seselj ) da je ona sa mamine strane cetnik,,,sta vise reci,,,sve je receno

Avatar puky
puky
08:30 27.11.2014.

... nama treba pomoć zbog pusićke, milanovića, josipovića i ostalih jugo komunista a ne šešelja ... jedan dobar psihijatar koji zna liječiti kolektivno ludilo bi nam dobro došao ... ili netko kao naš Vrhovnik koji je jedini do sada znao kako treba i sa nama i sa našim neprijateljima ... strava ...

AN
AnkaAnka
08:59 27.11.2014.

Hoće li se Vesna Pusić očitovati o tvrdnji Šešelja da joj je djed po majci bio ČETNIK? Novinari gdje ste? Mogu li čitatelji dobiti taj podatak?