SLOVENSKA STRATEGIJA Skupina stručnjaka za međunarodno pravo proučava pogranične probleme

Hrvatima pristupiti tihom diplomacijom

20.11.2008.
u 00:46
Pogledaj originalni članak

Odnosi sa susjedima i u tom sklopu rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom na vrhu su popisa slovenske vanjske politike koju je sinoć članovima parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku predstavio kandidat za šefa diplomacije Samuel Žbogar.

Pahorova vlada na tom području podržava dosadašnje korake Janšine vlade i sada se čeka završetak rada skupine stručnjaka za međunarodno pravo koja tijekom prve polovice iduće godine treba predložiti mogući način rješavanja graničnih problema uz pomoć trećeg.

Žbogar je kazao da će raditi i na traženju mogućnosti za bilateralno rješavanje otvorenih pitanja. Takav je način rješavanja problema brži i jeftiniji, a na tom će se putu u većoj mjeri koristiti »tiha diplomacija« i izbjegavati radikaliziranje javnosti.

Tihim kontaktima trebamo uspostaviti osnovnu komunikaciju s hrvatskim sugovornicima i raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, kazao je Žbogar dodavši da problem granice trebaju rješavati političari. Pogrešno je što se ti problemi prenose na javnost i ljude s obiju strana granice, pa ću u razgovoru s hrvatskim kolegom kazati da nije u redu što se problemi koje Hrvatska ima u EU predstavljaju kao problemi za koje je kriva Slovenija jer se time podiže negativna energija.

Time se moraju baviti političari i vlade da se dođe do rješenja koje mora biti pravedno i u obostranom interesu jer u protivnom neće dobiti odgovarajuću potporu, kazao je Žbogar dodavši da je Slovenija zainteresirana za brzi ulazak Hrvatske u NATO i EU i taj proces neće ometati, ali će u tom sklopu štititi svoje interese.


ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr