Šutljivi vojnik

Hrvat u uniformi SAO Krajine može dobiti i 1,5 milijuna kn odštete

Foto: 'Dino Stanin/PIXSELL'
Hrvat u uniformi SAO Krajine može dobiti i 1,5 milijuna kn odštete
28.09.2012.
u 17:45
Na klimavim nogama. Glavni svjedok sve je čuo od treće osobe s kojom je bio u zatvoru u Kninu
Pogledaj originalni članak

Renato Petrov (44), jedini Hrvat koji je u odsutnosti 1995. godine osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine, u petak je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu Zadru nepravomoćno oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

>>Renato Petrov oslobođen za Škabrnju, izlazi na slobodu

Hitac u glavu starca

Tri sata nakon izricanja presude, Petrov je napustio istražni zatvor, a na novinarsko pitanje hoće li protiv države podići tužbu zbog 15-mjesečnog boravka u pritvoru, samo je kratko izjavio: "Privatnu", i u pratnji policije uputio se prema Kalelargi. Rječitiji nije bio ni njegov odvjetnik po službenoj dužnosti Ante Krajina, koji je rekao kako će slučaj komentirati tek kad presuda bude pravomoćna, a zastupnik optužbe, zamjenik Državnog odvjetništva Luka Denona najavio je žalbu na izrečenu presudu. Prema gruboj procjeni, Petrov bi za odštetu od države mogao dobiti više od milijun i pol kuna, ali tek nakon pravomoćnosti presude.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Boris Babić naglasio je kako sud kao relevantno nije mogao uzeti svjedočenje hrvatskoga vojnika Brune Ivkovića koji je od treće osobe, Mladena Uzelca, 1993. godine u kninskom zatvoru navodno čuo da je Petrov hicem u čelo ubio jednoga starca u Škabrnji prvoga dana napada na to ravnokotarsko mjesto.

Svi su imali više ozljeda

Osim toga, ni nalazi dr. Josipa Dujelle, koji je obducirao 43 žrtve ubijene 18. studenoga 1991., nisu potvrdili Ivkovićev iskaz.

– Iskaz Brune Ivkovića, koji je Uzelac opovrgnuo, ovaj je sud stavio u vezu s materijalnim dokazima te ga provjeravao ponajprije s iscrpnim obdukcijskim i ekshumacijskim nalazima svih civilnih žrtava masakra u Škabrnji. Pomnom analizom iskaza dr. Dujelle utvrdilo se kako nitko od žrtava nije imao samo jednu ozljedu glave – objasnio je Babić. Petrov, inače Hrvat podrijetlom s otoka Ugljana, tijekom velikosrpske pobune bio je vojni policajac u redovima vojske SAO Krajine, živi u SAD-u, a u ruke hrvatskog pravosuđa dospio je prošle godine u srpnju, kada je na temelju Interpolove tjeralice uhićen u Düsseldorfu i izručen Hrvatskoj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

Avatar MK
MK
18:10 28.09.2012.

...pravni sustav Hrvatske meni nije jasan. ...kako je moguce da "hrvatski dezerter" dobije vecu kaznu nego "hrvatski dezerter" koj se borio na agresorskoj strani?! ...ovo je vec u sferi fantastike!

OB
-obrisani-
17:58 28.09.2012.

Za prosvjetare nema, ali za odštetu će biti.

BA
bandido
17:55 28.09.2012.

Uostalom sva ta mitologija o domovinskom na bespucima povjesne, ce uskoro propast skupa sa laznim braniteljima i laznim pemzijama...