Situacija u HDZ-u

Slavonija i Dalmacija za ratifikaciju

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
19.03.2018.
u 13:54
Plenković je dobio podršku tri županijske organizacije HDZ-a za Istanbulsku, no podrška nije tako unisona kako nastoje prikazati
Pogledaj originalni članak

Vrh HDZ-a rastrčao se po županijskim organizacijama tražeći potporu za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Plenković je osobno bio u HDZ-u Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, dok je glavni tajnik Jandroković subotu proveo u osječko-baranjskom HDZ-u, nedjelju u virovitičko-podravskoj organizaciji, a danas je na redu HDZ Međimurske županije.

– Tri velike i važne županijske organizacije, dvije dalmatinske i jedna slavonska, podržavaju ratifikaciju, i to je tek početak. Toliko o tome da ne kontroliramo teren – komentirao je izvor iz vrha HDZ-a učinke uvjeravanja na terenu da Istanbulska konvencija ne sadrži rodnu ideologiju.

Žele ‘umiriti Vasu i Ivanu’

U vrhu stranke vjeruju da će, kada ljudima objasne što je zapravo Istanbulska konvencija, otkloniti “manipulacije o rodnoj ideologiji” koje smatraju pokušajem desnog spektra da uđe u prostor HDZ-a. U tom kontekstu najavljuju i interpretativnu izjavu u zakonu o ratifikaciji, u kojoj će pisati da Konvencija ne sadrži rodnu ideologiju, a naš izvor računa kako će time razuvjeriti članove da će se u zakone ili edukaciju u školama implementirati išta što bi imalo veze s rodnom ideologijom.

– Tom izjavom želimo umiriti Vasu (Brkića nap. a.) i Ivanu (Maletić nap. a.) – ironičan je izvor iz vrha HDZ-a koji, očito, zamjenika šefa HDZ-a i potpredsjednicu stranke, kojima je dan naputak da ne daju intervjue o Istanbulskoj, ipak smatra utjecajnima. Za vrh HDZ-a vjerojatno je posebno neugodno što je i zastupnik Miroslav Tuđman protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

– Da sam protiv ratifikacije, jasno sam rekao na sastanku Kluba HDZ-a. Naravno, apsolutno nisam protiv osude nasilja nad ženama, ali pod ovakvim uvjetima, kada se rodna filozofija provlači kroz Konvenciju, nisam za ratifikaciju. Za očekivati je da ćemo se u implementaciji Konvencije u naše zakonodavstvo susretati s rodnom filozofijom. A to ne mogu prihvatiti – rekao nam je Tuđman. Ni situacija u županijskim organizacijama nije tako unisona kako prezentira vrh HDZ-a. Saborski zastupnik Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, i član županijske organizacije, za Večernji je rekao da je on i dalje pri svom stavu da mu rodna ideologija koja se, po njemu, promovira u toj konvenciji nije prihvatljiva.

– I u raspravi na sastanku ŽO-a s predsjednikom stranke rekao sam da mi je neprihvatljivo da je rod društveni konstrukt, priznajem jedino prirodne zakone, a to je da se rod ne može odvajati od spola – rekao nam je Škorić. U raspravi su, kako doznajemo, sudjelovali brojni članovi te organizacije, poput zastupnika Ante Babića (isto se ranije deklarirao da je protiv), no organizacija je na kraju jednoglasno podržala da se ide u ratifikaciju. Međutim, na glasanju nisu bili svi članovi, poput Škorića i još nekih, jer se istodobno održavala i obljetnica HDZ-a Dugopolje pa su ranije napustili sastanak.

‘Elita’ će prihvatiti

Ratifikaciju Konvencije podržala je i dubrovačko-neretvanska organizacija HDZ-a. O ratifikaciji se, doduše, tamo nije glasovalo, no predsjednik organizacije Branko Bačić kaže da za to i nije bilo potrebe, budući da je o temi raspravljalo dosta članova, a da se protiv ratifikacije izjasnio samo jedan. Budući da jedini protivnik Konvencije nije zastupnik, HDZ u ovoj županiji očito neće imati poteškoća kada Konvencija dođe na raspravu u Saboru.

Da bi terenska akcija vrha HDZ-a mogla imati određenog uspjeha, smatraju i protivnici Istanbulske.

– Moguće je neke ljude pridobiti zbog interesa, da “elita” bude za, no pitanje je hoće li to prihvatiti i naši ljudi u bazi – komentirao nam je jedan od viđenijih “skeptika”, koji je uvjeren da je način na koji je vrh HDZ-a krenuo u čitav proces temu gurnuo na teren emocija, što bi stranku na kraju moglo koštati podrške birača.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 135

SO
SoloHan
14:07 19.03.2018.

Komitet obilazi organizacije i donosi im mišljenje, o je značajan odmak od nekih mračnih vremena kad su organizacije išle u komitet po mišljenje

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
14:11 19.03.2018.

agrument je da su sve krivo shvatili kak i Papa Franjo,profesori medicine te uvaženI Akademici .

HL
Hladan
14:14 19.03.2018.

I ja sam za ratifikaciju.............MINIMALNE PLAĆE NA BAR 3.500 KN! Lopovi jedni zločinački, prodavači magle!!