GAY PAROVI I UDOMLJAVANJE

HBK: Istospolni parovi ne smiju udomljavati, Šegota: Neka poslušaju njemačke biskupe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HBK o odluci Ustavnoga suda u vezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HBK o odluci Ustavnoga suda u vezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HBK o odluci Ustavnoga suda u vezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
HBK o odluci Ustavnoga suda u vezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu
05.03.2020.
u 07:50
Biskupi oštro kritizirali Ustavni sud, istaknuvši da se stavio u ulogu zakonodavca
Pogledaj originalni članak

Nakon što se stišala bura oko udomljavanja djeteta u istospolnoj zajednici dvojice muškaraca i nakon što je vjetar raspuhao pepeo izgorjeloga Krnje iz Imotskoga na istu temu, oglasila se jučer Komisija Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et Pax“ izjavom u kojoj secira odluku Ustavnog suda tvrdeći da je kontradiktorna jer “premda ne proglašava Zakon o udomiteljstvu nesuglasnim s Ustavom RH, ona izrijekom stvara obvezu za sudove i druga tijela da zakonske odredbe tumače i primjenjuju tako da istospolnim partnerima omoguće udomljavanje djece“.

‘Nikoga ne diskriminiramo’

– Time se Ustavni sud stavio u poziciju zakonodavca, što smatramo nedopustivim s aspekta trodiobe vlasti i vladavine prava – rekli su jučer na konferenciji za novinare tajnik “Iustitie et Pax“ prof. dr. Vladimir Dugalić s đakovačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta i prof. dr. Neven Hlača, pročelnik Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. “Iustitia et Pax“, naime, drži da je odluka Ustavnog suda donesena “pod snažnim utjecajem europskih strujanja, pravnih tendencija neoliberalnih svjetonazora, koji samim time nisu neutralni i da nije tek jedna u nizu takvih odluka Ustavnog suda RH”. Komisija tvrdi ˝da je udomiteljstvo „socijalna usluga smještaja djeteta ili odrasle osobe koju pruža udomitelj sa svojom obitelji ili udomitelj samac“.

“Ravnopravnost spolova i iz nje proizlazeća zabrana diskriminacije temeljem spolne orijentacije nadjačali su prvenstvenu vrednotu, onu dobrobiti djeteta”, piše u izjavi. Dodaje se da ovakve odluke “ako tomu izravno ne smjeraju, neizbježno imaju za posljedicu dekonstrukciju postojeće društvene svijesti o tome da je udomljavanje djece istospolnih partnera neprihvatljivo i strano. Dakako, čini se da je to prvi, a izgledno ne i posljednji korak prema izgradnji nametnutoga, društvenoga prihvaćanja novih obiteljskih paradigma. Takvomu razvoju prava oštro se protivimo.“

Posebno ističu da ni jedan međunarodni ugovor ne poznaje „pravo na roditeljstvo“ pa stoga “ni jedan par (bračni, izvanbračni, istospolni) ni pojedinac ne mogu prisvajati prava koja ne postoje“. No, kako se u javnosti stekao dojam da se radi o kršenju ljudskih prava istospolnih parova i onemogućavanja da usvoje dijete, komisija tvrdi da „nije riječ o njihovim ljudskim pravima ni njihovu kršenju jer strasbourška i ustavnosudska praksa moguću diskriminaciju povezuju uz kršenje materijalnih prava i sloboda po nekoj od diskriminatornih osnova“. Dr. Vladimir Dugalić odbacio je tvrdnje da njihov stav bilo koga diskriminira.

Riječ je o licemjernim konstrukcijama, odgovara Ivo Šegota, koji je s partnerom Mladenom Kozićem i podnio zahtjev Ustavnom sudu nakon što su odbijeni u prijavi za udomljavanje djece.

– Slažemo se da udomiteljstvo treba biti na dobrobit djeteta, zato pitamo što je s više od 1000 djece u domovima za koje ne postoji interes heteroseksualnih obitelji? Je li dobrobit djece da ostanu u domovima? Biskupi ne nude rješenje, već su samo protiv nas – uzvraća Šegota. Podsjeća da su istraživanja pokazala da istospolni parovi djecu odgajaju jednako dobro i da ta djeca nisu žrtve, štoviše, prema nekim istraživanjima pokazuju viši stupanj empatije i bolje rezultate po mnogim parametrima.

– Prije nego što kažu da je udomljavanje istospolnih partnera neprihvatljivo, hrvatski biskupi mogli bi se posavjetovati npr. s kolegama u Njemačkoj, gdje biskupi javno pozivaju Dugine obitelji da se uključe u udomljavanje djece. Djetetu je bitna ljubav i podrška, a nije mu važna spolna orijentacija roditelja – kaže Šegota.

Pravo djeteta na ljubav

Pozivanje na tradicionalne vrijednosti relativno je, kaže Šegota, ako se iz tradicije bira samo ono što nam odgovara, a prešućuje ostalo, jer u tradiciji je bilo normalno da žena nema pravo glasa ili da feudalna crkva podržava kmetstvo. Kad se govori o dalekosežnim i nepopravljivim posljedicama za djecu, nastavlja, Crkva je tu opet u raskoraku sa znanošću jer baš ostanak u domu za djecu nosi posljedice.

Šegota na kraju ističe da i on i Mladen potječu iz katoličkih obitelji, obojica su dugo bili ministranti, ali vrijednosti koje je Katolička crkva propagirala dok su odrastali nešto je drugo od ovog što danas propagira.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poručila je da je iz perspektive djeteta najvažnije osigurati da udomiteljska obitelj djetetu pruži zamjensku skrb na najkvalitetniji mogući način, a spolna orijentacija udomitelja je irelevantna.

VIDEO Ivo Šegota i Mladen Kožić o pravnoj bitci za udomljavanjem djece

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

TO
tobija
08:09 05.03.2020.

O da? Sada odjednom ne treba slušati Papu Franju koji kaže da je rodni koncept projekt razaranja čovjeka i ideološka kolonizacija? Njemački biskupi su odavno zreli za ekskomunikaciju.

DU
Deleted user
08:59 05.03.2020.

“Australski gej par uhičen nakon što su usvojili dječaka iz Rusije da bi ga godinama sexualno iskorištavali sa ostalim pedofilima”. Mislim da ništa više ne treba dodati osim da bolesnici ostaju bolesnici i nema im pomoći.

DU
Deleted user
07:57 05.03.2020.

Šegota napravi dijete ma imaš”pušku”