Miro Bulj:

'Trebamo se moliti za generala Praljka. Očito nije mogao izdržati ovu presudu'

Foto: Reuters/Pixsell
praljak
Foto: Reuters/Pixsell
praljak
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
ljubić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Božo Ljubić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Miro Bulj
29.11.2017.
u 13:28
- Ova presuda ne samo da je apsurdna, ona je perverzija međunarodnoga prava - kazao je Božo Ljubić.
Pogledaj originalni članak

HDZ-ov zastupnik iz BiH te čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić također je komentirao presudu.

- Danas je spušten zastor u sudnici haškog tribunala, međutim spušten je zastor i na međunarodno pravosuđe. Ova presuda ne samo da je apsurdna, ona je perverzija međunarodnoga prava i ja tu presudu odbacujem kao neutemeljenu. Činjenica je da nijednom od šest optuženih i po objašnjenju suda nije dokazana nijedna zapovjedna i osobna odgovornost, a da su osuđeni na drastičnu kaznu samo kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata zapravo govori o tome da je iskorišten jedan političko-ideološki konstrukt da bi se, ne znam za koje ciljeve, osudilo hrvatsko političko i vojno vodstvo u BiH. A s obzirom da su spomenutu predstavnici RH iz toga vremena, ona je odgovornost RH – komentirao je Ljubić. Podsjeća da u presudi Ratku Mladiću nije spomenut čak ni Karadžić niti političko vodstvo Srba u BiH, a kamoli Beograd.

Foto: Screenshot
Slobodan Praljak
Foto: Screenshot
Slobodan Praljak
Foto: Screenshot
Slobodan Praljak
Foto: Screenshot
Praljak
Foto: Screenshot
Praljak
Foto: Screenshot
Praljak

"Ovo je šamar Hrvatskoj"

- To govori da sve skupa od optužnice 2004. godine, prvostupanjske presude, pa ove drugostupanjske presude, nameće mi se utisak da je to sve skupa dio jednoga međunarodnog udruženog pothvata – vjeruje Ljubić. Osvrnuo se i na izjavu premijera Plenkovića da je RH iskoristila sve prave mogućnosti u postupku.

- Mislim da je Hrvatska mogla i trebala učiniti mnogo više. Dakle ovo je ujedno i šamar RH jer zapravo odlučujuću ulogu u ovom političkom sudu u Haagu igrali su i igraju još uvijek saveznici Hrvatske i NATO u EU . Naravno to ne ide na adresu postojećeg vodstva u RH, niti predsjednici ni predsjedniku vlade jer su oni u zadnjih godinu dana učinili po meni sve što je bilo moguće ispred RH. Kada govorim o zadnjih 13 godina govorim i o predsjedniku Mesiću koji je dilajući dokumente iz Ureda predsjednika koju su onda selektivno davani i korišteni omogućilo vijećima da donesu ovakve zaključke- zaključuje Ljubić.

"Ovo je šokantno"

Čelnik Mosta Božo Petrov šokiran je potezom Praljka.

- Ovo je šokantno. Tražit ću od gospodina Jandrokovića, predsjednika Sabora da sazove sve predsjednike klubova da možemo razgovarati dalje o bilo kakvom radu u Hrvatskom saboru. Što se tiče same presude, ona ne govori o pravom karakteru događaja u BiH. Ona više govori o karakteru bivših vlada koje nisu napravile ono što su trebale napraviti. Na kraju, to je potvrdila i odvjetnica generala Praljka. Zapravo, jedini koji se zauzeo, jedini koji je posjetio te ljude u Haagu je bio bivši ministar pravosuđa Ante Šprlje – kaže Petrov.

"Cijela Hrvatska treba moliti za generala Praljka"

Mostov Miro Bulj kaže da se sad cijela Hrvatska treba moliti za generala Slobodana Praljka.

- General Praljak očito nije prihvaćao presudu jer je hrvatski vojnik i hrvatski narod branio i BiH, i da nije bilo hrvatskog vojnika danas bi imali još jednu Srebrenicu, a to je bihaćka enklava. I osobno sam tu sudjelovao i zaista je teško ovo što se događa Hrvatima u BiH gdje optužuju hrvatsku državu za zločinački pothvat. Kao čovjek koji je bio u BiH nikada ne mogu prihvatiti da je hrvatski vojnik i hrvatska država sudjelovala u bilo kakvom zločinačkom pothvatu osim borbe protiv velikosrpske agresije koja je išla direktno iz Srbije. Sada se trebamo moliti za generala Praljka da mu se ništa ne dogodi. Očito nije mogao izdržati ovu presudu. Hrvatska država ostavila je te ljude same. Oni se nisu borili samo za svoju državu nego i za BiH, i žalosno je da ih nitko nije obišao kao hrvatske generale i branitelje do ministra Ante Šprlje. Toliko o hrvatskoj politici i diplomaciji koje može biti sram – komentira Bulj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

B2
bokida 2
13:46 29.11.2017.

Miro, blizu tebe sjedi gospođa koja je Hrvatsku oduvijek optuživala za ratni sukob u BiH.

CR
CROLINDA
13:45 29.11.2017.

ovo je potpuni sumrak pravde - Hrvati su potpuno napušteni i obespravljeni određeni za uništenje a Srbi i Muslimani će se povampirit od radosti - bit će rata i krvi u BiH - mudžehedini kujišu na slapovima Kravica u Ljubuškom i samo je pitanje e vremena kada će ih naši skorojevići prodat Arapima

B2
bordon 2
14:10 29.11.2017.

Miro Bulj skuplja politicke poene i na ovom! E moj Bulj!