pismo vandorenu

Gredelj: Hrvatski pravosudni sustav duboko je korumpiran

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Gredelj: Hrvatski pravosudni sustav duboko je korumpiran
06.08.2012.
u 15:48
Gredelj se Vandorenu odlučio obratiti nakon što je ekspresno odbačena kaznena prijava u slučaju Prevlaka, koji su bivši vlasnici zemlje na tom pouotoku podnijeli protiv raznih dužnosnika iz vrha vlasti
Pogledaj originalni članak

Odvjetnik Vladimir Gredelj obratio se uime bivših vlasnika zemljišta na Prevlaci šefu delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulu Vandorenu pismom u kojemu moli Vandorena da ga primi kako bi ga izvijestio o svojim sumnjama u "korumpiranost Ministarstva pravosuđa, nekolicine sudaca Ustavnog suda, djelatnika DORH-a, djelatnika Odjela za imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije, umrežene s nekad visokopozicioniranim državnim dužnosnicima te pojedincima iz područja građevinske djelatnosti".

"Obraćam Vam se uvjeren da u Vašu nadležnost spada praćenje, ocjena i izvješćivanje država članica EU o tome događa li se u RH istinska tranzicija i antikoruptivni preokret ili vlast tek hini borbu protiv korupcije procesuiranjem nekoliko zvučnih imena, a sustav ostaje talac nekolicine pojedinaca, odnosno interesnih skupina, sve to uz pomoć tijela državne vlasti", piše bivši HDZ-ov odvjetnik Gredelj. Gredelj se Vandorenu odlučio obratiti nakon što je ekspresno odbačena kaznena prijava u slučaju Prevlaka, koji su bivši vlasnici zemlje na tom pouotoku pokrenuli protiv raznih dužnosnika iz vrha vlasti.

"Postoje ozbiljni razlozi i čitav niz indicija za sumnju da je tijekom čitavog postupka povodom zahtjeva za povrat zemlje, u opstrukciji ostvarenja načela vladavine prava sudjelovalo više visokih državnih dužnosnika i tijela državne vlasti na čelu sa Ministarstvom pravosuđa RH. Neke okolnosti govore u prilog tezi da niti DORH nije bio izvan kruga upletenih", nastavlja Gredelj citirajući predsjednika Glavnog odbora SDP-a Josipa Leku kako nema ni pravnog ni demokratskog instituta koji glavnog državnog odvjetnika nadzire kada nešto ne čini. Gredelj također objašnjava da je problem današnje Hrvatske opterećenost prošloću, zbog čega se novi ljudi teško probijaju.

"Manji je problem što osiromašeni građani do krajnjih granica ne vide da 'stožeri' za obranu ovoga ili onoga nisu put u modernu Hrvatsku i Europu, već put u totalni raspad sustava, a to je, povijest nas uči, uvijek opasan scenarij. Veći je problem što država, odnosno oni koji je vode, ne postupaju promptno, odlučno i razvidno niti nude rješenja, pa čak ni nadu (...) Umjesto da odgovori narodu i međunarodnoj zajednici na pitanje kako opstati, vlast već više od mjesec dana smišlja razloge zašto Čačić mora ostati", piše Gredelj i zaključuje kako nam je društvo, a pogotovo pravosudni sustav, duboko korumpirano.

"U ovom trenutku predmet se nalazi pred Ustavnim sudom RH. U istinski demokratski ustrojenim državama bio bi trenutak nade da će pravda konačno pobijediti, no znamo li u kakovim okolnostima se kadrovirao Ustavni sud RH kao i to da je kod predlaganja kandidata bilo važnije koliko je kandidat lojalan stranci koja ga predlaže nego koliko je stručan, onda ćete, vjerujem, razumjeti našu zabrinutost pred donošenje konačne odluke pred najvišom institucijom u RH. O svemu posjedujem kao dokaz brojnu dokumentaciju. O svemu ću obavijestiti i veleposlanstva SR Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i SAD", navodi Gredelj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

BA
baš
16:13 06.08.2012.

Sva sreća da on u izgradnji te korumpiranosti nije sudjelovao.

Avatar _Hedon_
_Hedon_
16:23 06.08.2012.

Ovi na vlasti izgleda kradu al njemu ništa ne dadu... pa se opravdano ljuti

Avatar m_m
m_m
16:10 06.08.2012.

Ma nemoj!