Vijeće srpske nacionalne manjine negoduje

Gradsko vijeće Vukovara raspravlja o dostignutom stupnju razumijevanja Hrvata i Srba

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Vukovar: Ivan Penava i Marina Sekulić o podacima turističke sezone u 2019.godini
Foto: Branimir Bradarić
Ivan Penava
27.10.2020.
u 15:37
O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha
Pogledaj originalni članak

Prema najavama iz gradske uprave u srijedu, 28. listopada, održat će se sjednica Gradskog vijeća Vukovara na kojoj će biti donesen zaključak o „dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara - pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“. Bit će ovo još jedna prilika da čelnici grada, predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim suradnicima, iznesu svoje stajalište o dostignutom stupnju razumijevanja ali i da predstavnici srpske nacionalne manjine i ostale oporbene stranke kažu svoje mišljenje.

Na službenoj stranici Grada Vukovara, uz poziv na sjednicu gradskoga vijeća, objavljen je i prijedlog zaključka koji će vjerojatno na sjednici biti usvojen. U tome zaključku se navodi kako „u uvjetima kada su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. godine, i to pravo na ljudski život, ljudsko dostojanstvo i ljudsku slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini".

- Proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne uporabe jezika i pisma srpske manjine na području Vukovara smatralo bi se nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se suprotstavili velikosrpskoj agresiji 1991. godine i njihove žrtve koje bi u konačnici dovele do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru, stoji u prijedlogu zaključka koji će biti prezentiran na sjednici Gradskoga vijeća i koji će vjerojatno biti usvojen.

O zaključku se očitovalo i Vijeće srpske nacionalne manjine koji navode  kako je prijedlog identičan prošlogodišnjem i to po njihovom mišljenju govori kako se gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Ističu i kako se Vijeće oštro protivi svakom jednoumlju i ograničavanju slobode govora i drugačijeg mišljenja te upozorava da takvo ponašanje izaziva tenzije i odbija investitore koji žele ulagati u Vukovar.

Podršku prijedlogu zaključka, kojega će prezentirati Penava, iskazali su predstavnici mađarske i ukrajinske nacionalne manjine.

Ova rasprava događa se u vrijeme kada su u Vukovaru učestali sukobi na ulicama između navijačkih skupina i kada grad, po broju policijskih vozila na prometnicama više sliči na Belfast nekada a ne grad u kojem njegovi građani pokušavaju normalno živjeti. Podsjećamo i kako je prošle godine, u vrijeme redovite rasprave na ovu temu, došlo do teških riječi. Tom prilikom je predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar gradonačelniku Penavi predao Statut Grada Vukovara napisan ćirilicom koji je on bacio na pod. Članovi HKS-a su na toj sjednici bili u crnim majicama na kojima je bio naveden broj nestalih osoba i stradalih Vukovaraca tijekom Domovinskog rata. Uslijedile su brojne zapaljive izjave i podizanje tenzija.

Od tada se puno toga promijenio pa su tako Penava i njegovi suradnici napustili HDZ i postali neovisni vijećnici. HDZ danas nema niti jednoga vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara. Treba znati i kako se ova sjednica Gradskoga vijeća Vukovara, zbog epidemioloških mjera, neće održavati u nazočnosti medija tako da će možda ovaj put izostati bilo kakvi performansi pa i teške riječi. Mediji će po završetku sjednice Gradskoga vijeća dobiti tonski zapis sa sjednice.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ukurtapash
ukurtapash
23:56 27.10.2020.

bu agresor platil ratnu odstetu?