ISTRAŽIVANJE

Gotovo polovica zaposlenih Hrvata ne strahuje od zaraze koronavirusom na radnom mjestu

Foto: GettyImages
Gotovo polovica zaposlenih Hrvata ne strahuje od zaraze koronavirusom na radnom mjestu
18.03.2020.
u 16:00
Za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima.
Pogledaj originalni članak

Otprilike svaki četvrti radnik (24%) strahuje od zaraze koronavirusom na poslu, dok 27% građana ističe kako se i inače pribojavaju oboljenja, neovisno o okolini u kojoj se nalaze, pokazalo je istraživanje portala MojPosao na temu "Bojite li se zaraze koronavirusom na poslu?" u kojem je sudjelovalo 1100 građana. 

Uslijed trenutne situacije u svijetu, iz dana u dan raste broj tvrtki koje s ciljem zaštite zdravlja radnika, svojim zaposlenicima omogućuju rad od kuće. Međutim, za velik dio građana opcija rada iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma trenutno nije moguća te oni svakodnevno, kao i dosad, odlaze na posao i ulaze u direktni kontakt s ljudima.

Posebno su zabrinuti radnici koji su svakodnevno u direktnom kontaktu s većim brojem osoba, poput prodavača, dostavljača ili frizera. Pored činjenice da njihovo radno okruženje karakterizira velika fluktuacija ljudi, svoju zabrinutost pojašnjavaju riječima kako se o „virusu i dalje premalo toga zna“ zbog čega poslodavcima poručuju da vode „više računa o preventivnim i zaštitnim mjerama borbe protiv koronavirusa“.

S druge strane, nešto manje od polovice radnika u Hrvatskoj (42%) ne dijeli njihovu bojazan zbog moguće zaraze u radnom okruženju, rezultati su istraživanja. Oni oprezniji ističu kako se pridržavaju svih uputa o zaštiti zdravlja iako ne vide smisao u zamaranju razmišljanjem o bolesti, drugi pak smatraju daje riječ o „običnoj gripi“ i „medijima napuhanoj panici“, a treći se pitaju „što zapravo imaju od straha“ i trezveno zaključuju kako će, ako se zaraze, „otići na bolovanje i jednostavno preboljeti virus“.

Također, u istraživanju portala MojPosao sudjelovalo je i 7% trenutno nezaposlenih građana koji smatraju da će epidemija koronavirusa  negativno utjecati na tržište rada i bitno otežati  pronalazak posla u bližoj budućnosti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.