Kolumna

Gospodski, bez pretjerane patetike, ali s puno pouka nad kojima se doista vrijedi zamisliti

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječka Tvrđa - barokni grad-tvrđava 18. stoljeća
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječka Tvrđa - barokni grad-tvrđava 18. stoljeća
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječka Tvrđa - barokni grad-tvrđava 18. stoljeća
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osječka Tvrđa - barokni grad-tvrđava 18. stoljeća
VL
Autor
Denis Derk
27.01.2020.
u 21:00
Sve je njih marljivi Tatarin doista vratio na povijesnu scenu i to u velikom stilu.
Pogledaj originalni članak

Opsežna knjiga “Zvijezda baruna Beckersa” koju je napisao osječki sveučilišni profesor i povjesničar književnosti Milovan Tatarin, a objavila Matica hrvatska doista je iznimni izdavački, ali i istraživački pothvat. Na čak osam stotina stranica Tatarin je napisao literarno utemeljenu, a opet povijesno relevantnu studiju o povijesti osječke Tvrđe koju autor uporno naziva Nutarnjim gradom. Knjizi je, uostalom, i dao točan podnaslov “Sentimentalna povijest Nutarnjega grada” iako je povijest Osijeka i njegove Tvrđe sve samo ne sentimentalna.

Čitajući Tatarinovu knjigu koja doista obiluje povijesnim arhivskim izvorima i citatima, mahom i na latinskom i njemačkom jeziku, podsjetio sam se na opus bjeloruske nobelovke Svjetlane Aleksijevič i njenu specifičnu dokumentarističku prozu, baš kao i na frišku poljsku nobelovku Olgu Tokarczuk i njen monumentalni roman koji se također bavi stvarnom poviješću “Knjige Jakubove”. Naravno, Tatarin nije mogao poput Svjetlane Aleksijevič osobno porazgovarati s brojnim poznatim, manje poznatim i potpuno nepoznatim junacima svoje knjige i osječke Tvrđe. Njegov put je stoga sličniji putu Olge Tokarczuk, koja se također pri pisanju svog romana konzultirala s brojnim povijesnim vrelima, ali ipak je ostala vjernija beletrističkoj slobodi i opuštenoj fikcionalnosti izbjegavajući gotovo sasvim povijesne citate i doslovnosti. I da. Olga Tokarczuk je imala glavni lik, Jakuba Franka, vjerskog mistika, dok je Tatarinov glavni lik austro-ugarska carska utvrda koja je do dana današnjeg, nažalost, prilično temeljito srušena i to ne zbog ratnog razaranja, nego zbog ljudske nebrige i kratkovidnosti.

Tatarin je svoju priču o mitskom Nutarnjem gradu ispričao s pomoću čitavog niza stvarnih likova o kojima je podatke pronalazio po arhivima, točnije gradskim protokolima, franjevačkim i isusovačkim kronikama, njihovoj korespondenciji, ali i po ostacima ostataka materijalnih spomenika kulture u kojima se ti likovi spominju. Svoje je junake pratio poput minucioznog policijskog istražitelja koji ništa ne prepušta slučaju. Istraživao je njihove pretke, mjesto rođenja, podatke o bračnim drugovima, tj. družicama, o djeci, o daljnjim potomcima, imovini, obrazovanju, karakteru, sudskim sporovima, zločinima, ljubavima... Pri tome se koristio i fikcijom, vlastitim sjećanjima i reminiscencijama, maštom, erudicijom i iznimno toplim odnosom prema osječkoj Tvrđi o kojoj mi u Hrvatskoj znamo katastrofalno malo.

Pisao je Tatarin o carevima (napose o Josipu II. koji je pet puta posjetio Nutarnji grad), ali i o kraljevima. O caricama (poput Marije Terezije) i kraljicama, feldmaršalima i vojskovođama, osmanlijskim dostojanstvenicima, baš kao i o osječkim obrtnicima i krčmarima, dobrotvorima i svećenicima, pa čak i o jednom skopskom nadbiskupu koji je mir našao u ograđenoj tišini dravske Tvrđe. Nije Tatarin zaboravio ni slavonske pisce iz tog vremena, kao što su Matija Antun Reljković ili pak Petar Katančić, poznate franjevce i isusovce, ali nije zapostavio ni bečkog glumca Josipa Novaka ili pak osječke pionire tiskarstva i građane koji su i u ona davna doba imali lijepo opremljene knjižnice.

Spomenuo je Tatarin i valjda prvi carski osječki rez, orguljaša Temellija, Perzijanca Johanna Manucka koji je u Nutarnjem gradu prodavao kavu te tako Osijeku, ali i Slavoniji dao potpuno novu dimenziju pretvarajući daleku povijest u nešto opipljivo i blisko. Istina, “Zvijezda baruna Beckersa” (a barun Beckers je ključna osoba zaslužna za dovršenje Tvrđe) knjiga je doista prepuna mrtvih duša, i to napose onih najmlađih, koji su u smrt otišli ili odmah po porodu ili za rane mladosti. Stopa dječjeg mortaliteta u tim je postosmanlijskim vremenima u Osijeku (ali i drugdje) očito bila enormna i danas nama neshvatljiva. Ali, naprasno su umirali i stariji i žilaviji i od najbezazlenijih bolesti, a ne samo od opake kuge.

Sve je njih marljivi Tatarin doista vratio na povijesnu scenu i to u velikom stilu. Gospodski, bez pretjerane patetike, ali s puno pouka nad kojima se doista vrijedi zamisliti.      

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.