U OSIJEKU

Globalni izazov: kako osigurati sigurnu prehranu

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Globalni izazov: kako osigurati sigurnu prehranu
29.03.2025.
u 10:27
FOODCOOLTOUR konferencija okuplja lidere prehrambene industrije
Pogledaj originalni članak

Lideri prehrambene industrije, domaći i europski stručnjaci, okupit će se u Osijeku kako bi raspravili o ključnim temama prehrambene industrije, od sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje do greenwashinga, smanjenja otpada od hrane i deforestacije.

Osijek će, naime, 7. i 8. svibnja biti domaćin FOODCOOLTOUR konferencije o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, koja će u Koncertnoj dvorani Franjo Krežma okupiti vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike industrije i donositelje odluka.

Smjernice za budućnost

Prehrambena sigurnost danas više nije samo pitanje dostupnosti sigurne hrane – ona određuje stabilnost gospodarstva, opskrbne lance i održivost resursa. Sve stroži propisi, klimatske promjene i zahtjevi potrošača traže zajednički pristup industrije, znanstvene zajednice i regulatornih tijela u osmišljavanju rješenja za aktualne izazove. Upravo će FOODCOOLTOUR konferencija pružiti potreban prostor za stručne rasprave, razmjenu znanja i umrežavanje svih ključnih dionika.

– Kad govorimo o sigurnosti hrane, govorimo o globalnim izazovima koji utječu na našu svakodnevicu. Od prehrambene sigurnosti u geopolitičkom kontekstu, klimatskih promjena i regulatornih standarda do povjerenja potrošača, znanstvena zajednica u sprezi s prehrambenom industrijom u suradnji s provedbenim tijelima mora ponuditi odgovore na sve kompleksnija pitanja proizvodnje hrane. FOODCOOLTOUR je mjesto gdje će eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Europe analizirati te izazove i osmisliti konkretne smjernice za budućnost. Ponosni smo što će Osijek postati središte ovako važne rasprave jer vjerujemo da samo zajedničkim djelovanjem možemo osigurati održiv i siguran prehrambeni sustav – poručuje izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Tijekom dva dana konferencije sudionici će moći pratiti stručne panele i interaktivne sadržaje, sudjelovati u raspravama o najnovijim trendovima u prehrambenoj industriji te saznati o budućim regulativama u području industrije. Ključne teme uključuju geopolitički utjecaj na prehrambenu sigurnost, greenwashing, smanjenje bacanja hrane, deforestaciju, utjecaj klimatskih promjena, fake news, smanjenje soli u prehrani, oglašavanje i dizajn, kao i regulaciju nove hrane i dodataka prehrani.

– Osijek je oduvijek bio snažno povezan s poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a FOODCOOLTOUR konferencija dodatno učvršćuje našu poziciju kao središte prijenosa znanja u ovom području. Ovaj događaj donosi mogućnost umrežavanja lokalnih proizvođača s globalnim stručnjacima, otvara prostor za nove investicije i stavlja Osijek u fokus europske prehrambene politike. Hrana nije samo industrija – ona je dio kulture, identiteta i dugoročne vizije održivog razvoja. Ponosni smo što će Osijek biti domaćin ove konferencije i postati epicentar kreiranja smjernica za buduće politike u ovom važnom sektoru – kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Na konferenciji ​FOODCOOLTOUR među renomiranim uvodničarima i panelistima sudjeluju i akademik prof. dr. sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, dr. sc. Matthieu Schuler, glavni izvršni direktor Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu, Barbara Gallani, voditeljica Odjela za komunikaciju i partnerstvo Europske agencije za sigurnost hrane, ali i predstavnici institucija kao što su FAO, WHO, Europska komisija, Europski parlament, BfR, Sveučilište u Oxfordu...

Prijava za konferenciju

FOODCOOLTOUR konferenciju organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Grad Osijek i DD produkcija, uz podršku Europske agencije za sigurnost hrane, Europske komisije i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije te Osječko-baranjska županija. Sve informacije o konferenciji, uključujući program i mogućnost prijave, dostupne su na službenoj stranici: http://www.hapih.hr/foodcooltour/

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.