Rim gura EU u novu krizu?

Mattarella dao mandat Conteu

Foto: Reuters/PIXSELL
luigi di maio
Foto: Reuters/PIXSELL
23.05.2018.
u 21:11
Sutra počinje Treća republika. To sam vam rekao, to sam obećao, likovao je čelnik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio
Pogledaj originalni članak

Bit ću odvjetnik branitelj talijanskog naroda, kazao je Giuseppe Conte nakon što mu je predsjednik talijanske republike Sergio Mattarella povjerio mandat za sastav žuto-zelene vlade koju čine Liga čelnika Mattea Salvinija i čelnika Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigija Di Maija

Šef države Mattarella pozvao je Contea u srijedu u 17,30 sati u Quirinale, predsjedničku palaču (Conte je došao u taksiju,
te je taksijem išao od predsjedničke palače do parlamenta i taksisti platio vožnju), kako bi mu povjerio mandat. Razgovor između dvojice trajao je gotovo dva sata, što je neuobičajeno dugo za takve prilike. Conte je po izlasku iz dvorane za razgovore kazao kako je prihvatio mandat s rezervom, što je uobičajena fraza, te dodao kako će nakon konzultacija sa svim strankama u parlamentu, a posebno s onima koje su ga imenovali svojim kandidatom doći Mattarelli i ukloniti rezervu, te mu predložiti sastav vlade. Tako će nastati 65. vlada talijanske republike kojoj će povjerenje parlament glasovati vjerojatno početkom sljedećeg tjedna.

U kratkom govoru Conte je potvrdio dvije stvari. Prvo je kazao kako Italija ostaje čvrsto vezana uz EU i ostale asocijacije, a drugo da će provoditi program vlade koji su potpisali Di Maio i Salvini. Dakle s jedne je strane zajamčio Bruxellesu kako Italija neće tražiti izlazak iz eurozone ili čak EU. Dapače, Conte je kazao kako pred njegovom vladom stoji veliki posao oko pripreme bilance EU-a.
S druge strane zajamčio je Di Maiju i Salviniju kako će provoditi ono što su oni potpisali. Program njegove vlade bit će 'temeljen na dogovoru do kojeg su došle političke snage većine', kazao je Conte i naglasio kako je s Mattarellom razgovarao o trenutnoj 'zahtjevnoj i delikatnoj situaciji u kojoj živimo s izazovima koji nas očekuju'.

Svjestan je, kako je rekao, 'potrebe da potvrdi talijansku europsku i međunarodnu koaliciju'. Talijanska vlada će se odmah suočiti s
pregovorima koji su u tijeku, kao što su oni vezani za 'europski proračun i pravo na azil, kao i glede zaključenja bankarske unije'. Dakle nova vlada neće biti protiv europskog bankarskog jedinstva, dapače radit će na kompletiranju toga procesa. No, profesor-odvjetnik Conte je kazao kako će njegova vlada sudjelovati u svim europskim pregovorima i štititi talijanske nacionalne interese.

- To će biti vlada promjena, a ja ću biti odvjetnik talijanskog naroda', kazao je Conte.

Poslije razgovora u Quirinalu, Conte je otišao, kako je običaj, na razgovor s predsjednikom zastupničkog doma Robertom Ficom, a zatim na razgovor s predsjednicom Senata Marijom Elisabettom Alberti Casellati. Od četvrtka ujutro počinju konzultacije Contea s političkim snagama.

-Danas započinje treća Republika. To sam vam rekao, to sam obećao', likovao je Di Maio kada je vidio da je Mattarella pozvao Contea u Quirinale. Bez obzira na to što nije bio na listama parlamentarnih kandidata na izborima 4. ožujka, Di Maio ponavlja kako će Conte biti politički premijer, jer ga je on predvidio kao ministra u vladi, pa ako je 11 milijuna birača glasovalo za mene znači da je glasovalo i za njega'.

To inzistiranje kako je riječ o političkom, a ne tehničkom, nestranačkom, premijeru je pranje ruku pred izjavama kako su dosadašnji premijeri, počevši od 2011., bili nametnuti. Sada treba vidjeti tko će biti u vladi, odnosno tko će biti na ključnim ministarskim položajima.

Ministar ekonomije

- Euro je njemački kavez. Njemačka je volju da bude vojna sila zamijenila onom ekonomskom.
Potrebno je smisliti plan 'B' za izaći iz eurozone, napisao je u knjizi 'Kao mora, kao san', koja bi
trebala biti uskoro u prodaji, spominjan kao ministar ekonomije Paolo Savona (82), ali čini se da je
njegovo ime kao ministra otklonjeno.

Conte je, što je prvi slučaj, otišao na razgovor s Mattarellom u taksiju. Zatim nakon razgovora je s taksijem išao od Quirinala do parlamenta u taksiju i vidjelo se kako je plaćao prijevoz.

Pogledajte galeriju: Živi zid dijelio građanima jagode i upozorio na lošu monetarnu politiku

 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Članovi Živog zida građanima dijelili domaće jagode

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar superhik74
superhik74
21:05 23.05.2018.

Bravo talijani. Italija je ipak malo veci igrac od jadne Grcke koju su totalno opljackali i unistili medjunarodni kriminalni bankari. Dok su pljackali Grcku trebali su EU birokrati misliti o EU jedinstvu (kojeg nema). Sto prije propadne ovakova birokratska EU koja je novi SSSR tim bolje za sve, ili ce se promjeniti na korist vlastitih gradjana ili ce se raspasti.

RO
robertbruckner
20:03 23.05.2018.

heheheheehehe sad budu sigurno prvaki sveta v rusiji hihihihihihhi

I1
ing-12345
21:48 23.05.2018.

Super. Ovo je kraj početka kraja ovoga liberalnog fašističkog diktaktorskog nedemokratskog sistema zvanog EU. Talijani izlaze iz euro zone i vraćaju liru.