OVISNOSTI

Gdje se liječiti od droge?

09.12.2002.
u 00:00
* Na najzanimljivije pitanje o uspješnosti ustanova i udruga u liječenju ovisnosti odgovor je teško dobiti zbog složenosti problema ovisnosti o drogama
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj se pomoć u liječenju od ovisnosti može potražiti na 70-ak mjesta. To je podatak Vladina ureda za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga. Odvikavati se može u bolnicama, lokalnim centrima za prevenciju ovisnosti, te u zajednicama popularno zvanim komune. Svaka od tih ustanova nudi svoj način liječenja od droge. Koju izabrati i zašto?

Glavna je razlika u tome što jedne primjenjuju metadonsku terapiju da bi olakšale apstinencijsku krizu, a druge odvikavaju "na suho", bez lijekova. Također, ustanove se mogu podijeliti na vjerske i one koje to nisu. Postoje i mjesta koja nude samo savjetovanje, daju čiste injekcije i testiraju na bolesti.

Razlike među ustanovama za liječenje od ovisnosti postoje i u financiranju. Centri dobivaju novac od države, grada ili županija u kojoj su smješteni i uglavnom se žale da su sredstva mala. Komune se financiraju vlastitim radom i donacijama.

S popisa koji smo dobili od Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga izdvojili smo 13 ustanova. Njihove voditelje pitali smo kakvu terapiju nude, koga primaju, imaju li posebna pravila kojih se ovisnici moraju pridržavati, kakva im je uspješnost i kako se financiraju. Dobili smo grubu sliku kako se u Hrvatskoj može liječiti od ovisnosti.

Svaka ustanova za sebe kaže da je uspješna u liječenju od ovisnosti. Neki voditelji priznaju da se izliječi polovica onih koji se dođu liječiti. Objasnili su da je teško dati točne podatke jer mnogi liječenje prekidaju, pa se vraćaju i po nekoliko puta. Neki opet nakon punog boravka u programu liječenja ponovno krenu putem droge. Opet, neke od stranih komuna u Hrvatskoj djeluju prekratko, pa i ne mogu govoriti o svojoj uspješnosti jer nitko još i nije završio njihov program.

Andrea Kasanić

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr