ODGOVORI STRUČNJAKA

Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (5. dio)

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Evo odgovora na vaša pitanja o legalizaciji (5. dio)
15.04.2013.
u 15:00
Vecernji.hr omogućio je čitateljima da nađu odgovore na pitanja o legalizaciji koja ih zanimaju. Na pitanja odgovara Jelena Krezo, PRIMAPARS.
Pogledaj originalni članak

Kuća ima tri etaže. Prva etaža je legalna i vlasnik sam nje. Druge dvije etaže izgradio je moj otac. Jedna od njih ima građevinsku dozvolu, ali nije upisana, a druga nema nikakve papire. Nisam zainteresirana za te etaže. Pitanje: Da li sam dužna sudjelovati u legalizaciji te dvije etaže koje je on izgradio? Ako dođe do rušenja da li sam dužna sudjelovati u troškovima? Unaprijed hvala na trudu za odgovor!

Poštovana,

niste dužni sudjelovati u postupku legalizacije nelegalno sagrađenih etaža iznad Vaše, kao ni u troškovima eventualnog rušenja istih. Bilo bi dobro, prije eventualnog početka rušenja bespravno sagrađenih etaža, radi zaštite Vašeg dijela nekretnine, tražite uvid u projekt rušenja, kako bi se osigurali , da uklanjanem nelegalnog dijela neće doći do štete na Vašem dijelu nekretnine.

Poštovani,

posjedujem ruševni objekt / četiri zida bez krova /, na jednom dalmatinskom otoku. Građevina koja je nekada bila stambeni objekt, nije upisana u katastar kako kuća. Zgrada je vidljiva na avio snimkama od 15.02.1968 . Objekt je tlocrtne je površine 5 x 5 m . Kojim putem mogu upisati objekt u katastar te ga urediti u stambeni objekt?

Poštovani,

Ako imate ( ili ga možete izvaditi ) službeni izvod iz zračne snimke iz 1968. Godine, trebate na temelju njega i snimka kojega je izradila ovlaštena osoba ishoditi Uvjerenje o vremenu izgradnje objekta. Nakon toga slijedi izrada idejne dokumentacije za uređenje/rekonstrukciju i eventualnu dogradnju objekta u skladu s sada važećom prostorno-planskom dokumentacijom i ishođenjei Rješenja o uvjetima gradnje. Ukoliko ćete rekonstruirani objekt zadržati u gabaritima bivšeg objekta za koji ste Ishodili Uvjerenje o vremenu izgradnje, neće Vam trebati Projektna geodetska podloga. U postupku ishođenja Rješenja obračunati će Vam se komunalni i vodni doprinos samo za razliku obujma. Troškovno bi trebalo biti najpovoljnije ako za oba postupka angažirate istog ovlaštenog arhitekta.

Poštovani,

ljubazno Vas molim za odgovor u svezi sljedećeg: Posjedujem kuću S+P+1 za koju imam Uporabnu dozvolu (1988.g.). U međuvremenu sam negdje 1989. god. u suterenu koji se je do tada vodio kao "podrumske prostorije" probio na južnom pročelju otvor za vrata, te na istočnom pročelju također otvore za dvoje vrata. U unutrašnjosti sam također dodao nove pregradne zidove i proboj za vrata kroz središnji nosivi zid koji je djelio podrumski prostor na dva jednaka dijela po cijeloj dužini. U to vrijeme mi je navedene građeviske radove radila ovlaštena građevinska firma te su izvedeni radovi glede statike po pravilima struke (armirani serklaži itd). Prije navedenih radova sam za to dobio i Urbanističke uvjete, koji su u to vrijeme prethodili građevinskoj ili lokacijskoj dozvoli ( ne sjećam se više) od kojih sam "ruku na srce" odstupio glede rasoreda prostorija i proboja navedenih otvora na pročeljima.Napominjem kako nisam izlazio iz gabarita posojećeg stanja. Da li moram legalizirati suteren glede iznesenod stanja? Srdačano Vas pozdravljam i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Poštovani, 

s otvaranjem novih otvora na fasadnim zidovima i promjenom namjene podrumskih prostorija postupili ste protivno građevinskoj dozvoli. Ove promjene je, u skladu s važećim propisima, potrebno legalizirati.

Pravio bih terasu u sklopu kuće, treba li za nju građevinska dozvola? Terasa bi bila oko 40m2, imala bi jedan zid od susjede sa pomoćnim stupcima koji bi držali konstrukciju krova, ako je to nadogradnja koliko bi trebao odvojiti terasu od kuće da ne bude nadogradnja već samo terasa i treba li za to građevinska dozvola?

Za terasu koju želite izgraditi trebate ishoditi Izmjenu i dopunu Rješenja o uvjetima gradnje ukoliko će budući objekt imati manje od 400m2. Ukoliko će Vaš objekt imati više od 400m2, trebate krenuti s Izmjenom i dopunom Lokacijske dozvole, s obzirom da se u oba slučaja mijenjaju lokacijski uvjeti građevine. Na parceli legalne građevine možete bez dozvole izgraditi vrtnu sjenicu površine do 15m2, ili možete urediti odnosno popločiti i veću površinu parcele, ali bez izgradnje ikakve nadstrešnice.

Poštovani,

trebam li legalizirati podrum (2 prostorije, garaža i prostorija za alat) koji nije ucrtan (predviđen) u nacrtu kuće ali je ipak napravljen? Kuća je stara oko 35 godina. Unaprijed hvala na odgovoru. Lijepi pozdrav

Da, to je nelegalno sagrađeni dio objekta. Ukoliko tom prilikom niste promenili gabarite objekta i ukoliko oni u potpunosti odgovaraju gabaritima prikazanim na važećem katastarskom planu nećete trebati geodeatsku snimku već samo arhitektonski odnosno građevinski snimak, ovisno o površini cijelog objekta.

Poštovani,

imam dva odvojena slučaja te molim odvojene odgovore. 1) Kuća - u ratu devastirana, obnova na dijelu starih temelja napravila je novu 35m2. Prošle godine sam je proširivao(još cca 35 m2 na dijelu gdje nisu bili stari temelji) te mi je ostao još krov kojeg sam planirao završiti ove godine. Od obnove nemam nikakve papire kao ni za aneks kojeg sam napravio. Također imam još dvije gospodarske zgrade(cca 30m2), jedna ima samo zidove (visine 1m jer su uništeni još od rata a ja bi ih sada htio obnoviti). Moje je pitanje-koja je procedura do legalizacije? 2) Kuća - otac je imao i lokacijsku i građevinsku ali je za vrijeme rata sve izgubio. Obnova je prošla a mijenjali su samo dio stolarije-znaći ostalo je praktički sve isto osim što je nadogradio terasu. Kako najlakše do legalizacije? Zahvaljujem unaprijed na ažurnom odgovoru!

Poštovani,

u oba slučaja treba prvo, za dijelove svih objekata za koje je u to doba trebala građevinska dozvola, a koji su uništeni u ratu, pribaviti od nadležnog ureda Potvrdu da je građevinska dozvola ili drugi odgovarajući akt uništen ili da je nedostupan, izraditi snimku postojećeg stanja u kojemu će biti označeno na koji se to dio objekta izdana Potvrda odnosi te pribaviti presliku katastarskog plana za građevinsku česticu, ako su objekti upisani u katastar, a ako nisu treba izraditi geodetski snimak stvarnog stanja na parceli, na kojemu će opet biti posebno označeni objekti za koje je pribavljena Potvrda a posebno objekti koji su izgrađeni naknadno. Temeljem gore navedene dokumentacije, a koja će obuhvatiti sve objekte na parceli s jasno dokumentiranim dijelom objekata koji su bili legalni u vrijeme kada su bili uništeni, treba zatražiti legalizaciju ostalih objekata u skladu s uvjetima propisanim u važećem Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Poštovana! Molim Vas da mi odgovorite da li nadstrešnica izgrađena od greda i krova koja je povezana gredom za stambeni objekt spada u jednostavne obejkte ili pomoćne objekte i da li ju je potrebno legalizirati ako nije ucrtana u katastru, ali je ucrtana u Planu grada nakon što je izgrađena 2005. godine Nadstrešnica je otvorena sa sve tri strane površine oko 45m2 i služi nam kao ulaz u kuću i garaža za automobil. Isto tako bi Vas molila da mi odgovorite da li moram platiti geodetu i projektanta kako nam kažu u Gradskoj upravi ako istu ne želimo gruntovno upisati, ali želimo legalizirati. Da li se legalizacija smatra i s geodetom i arhitektom ili može i bez njih.

Poštovana,

s obzirom na površinu Vaše nadstrešnice ( veća od 15m2 ) tu nije riječ o jednostavnoj građevini i istu treba legalizirati. Ako nadstrešnica nije ucrtana u katastarsku podlogu, zahtjevu za legalizaciju treba priložiti geodetski snimak iste. Ovaj geodetski snimak ne rješava upis legaliziranog objekta u Katastar i Zemljišne knjige, on je samo jedan od dokumenata temeljem kojega će se izdati Rješenje o zadržavanju nelegalno sagrađenog objekta u prostoru. Upis legaliziranog objekta u Katastar i Zemljišnje knjige reguliran je i provodi se po posebnim zakonskim propisima, a na temelju pravomoćnog Rješenja o zadržavanju nelegalno sagrađenog objekta u prostoru. Osim geodetske snimke trebate i snimku izvedene nadstrešnice izrađene od strane ovlaštenog građ. inženjera ili arhitekta, ovisno o tome da li ispunjava konstruktivne uvijete da se legalizira kao pomoćna građevina ili je dio glavnog objekta i da li je on veći ili manji od 400m2. 8. poštovani imam pečenjaru u dvorištu 2,00x1,00 i visine 2,5 m da li istu trebam legalizirati pozdrav Poštovani Prema članku 2.Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima od 19.07.2012 bez akta kojim se dozvoljava gradnja može se izgraditi otvoreno ognjište građevinske (bruto) površine do 1,5 m2 i visine do 3 m od razine okolnog tla.

>> Sve o legalizaciji čitajte na našem specijalu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
Bate1989
12:54 03.07.2016.

Poštovani, Dali je moguce na legalizirani objekat zatraziti gradevinsku dozvolu te ga onda nadograditi . Zahvaljujem na odgovoru , Vinko