Spornih 800 mil. kn

EK će provjeriti hrvatsko trošenje novca za ruralni razvoj

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
EK će provjeriti hrvatsko trošenje novca za ruralni razvoj
03.02.2016.
u 23:30
Pet tvrtki 2014. je zajedno ostvarilo 4,87 mil. kn prometa sa 2 zaposlena, a na natječaju im je odobreno 152,75 mil. kn, tvrdi Petir
Pogledaj originalni članak

Hrvatski natječaj za novac iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za više od 800 milijuna kuna, zainteresirao je i EK. Na pitanje Marijane Petir koja je, potaknuta otvorenim pismom Hrvatske voćarske zajednice nadležnim tijelima u RH te Europskom parlamentu, kojim upozoravaju na nepravilnosti vezane uz podmjeru 4.1 (potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH, europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio je kako su članice dužne uspostaviti sustav nadzora i upravljanja novcem iz EPFRR-a. Tvrdi se kako mjerodavni iz RH nisu prijavili umjetno stvorene uvjete u sklopu spomenutog natječaja, no poznato je da njihovo funkcioniranje podliježe revizijama Komisije.

Naime, kako su i voćari i Petir upozoravali, Ministarstvo poljoprivrede RH omogućilo je da se na natječaj prijave povezana društva istih vlasnika što, tvrdi ona, predstavlja teško kršenje tržišnog natjecanja. Tako je za samo 16 korisnika odobreno čak 473,1 milijun kuna ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju ili 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Pet od njih 2014. zajedno su ostvarili svega 4,87 mil. kuna prometa sa samo 2 zaposlena djelatnika, tvrdi Petir, a dodijelilo bi im se ukupno 152,75 mil. kn potpore.

– Hrvatska mora provesti reviziju rečenog natječaja kako ne bi bilo prekasno kada stignu EU revizori – kaže Petir.

Prijevare se u EU strogo kažnjavaju. Češkoj prijeti oduzimanje akreditacije nacionalnoj agenciji za plaćanja u poljoprivredi i suspenzija plaćanja iz fondova namijenjenih provedbi ZPP-a, dok Rumunjskoj zbog sumnje na pronevjeru novca EU prijeti istraga OLAF-a.

>> Hrvatski zastupnici EPP-a zatražili od Komisije da reagira na onečišćenje zraka

>> Petir: Smirila sam grčke neonaciste i spriječila incident

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
23:56 03.02.2016.

Baš me zanima koja je to regijonalna lopovčina?

Avatar croatxl
croatxl
01:00 04.02.2016.

Jakovinu u remetinac i to odmah

DU
Deleted user
23:52 03.02.2016.

Zašto je ova vijest o prevari od nekoliko stotina miliona kuna na kraju dana?