EUROBAROMETAR:

Europljani mijenjaju navike korištenja mobilnih telefona

Foto: Thinkstock
Europljani mijenjaju navike korištenja mobilnih telefona
26.09.2017.
u 16:15
Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet na putovanjima u inozemstvo nakon 15. lipnja 2017. prepolovio se
Pogledaj originalni članak

Nakon prve sezone godišnjih odmora bez naplate roaminga, europski građani polako počinju mijenjati navike pri korištenju mobilnih telefona u inozemstvu, ali još uvijek 60 posto njih ograničava upotrebu mobitela na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazuje istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje provedeno krajem kolovoza, nakon špice turističke sezone, pokazalo je da je većina građana upoznata s time da je korištenje roaminga besplatno od 15. lipnja ove godine, od kada na putovanjima u inozemstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Njih 71 posto je izjavilo da su upoznati s ukidanjem naplate roaminga, a 72 posto ih misli da imaju koristi od toga.

Prije ukidanja naplate roaminga samo je 15 posto onih koji su putovali unutar EU-a koristili podatkovni promet, dok se nakon toga taj postotak udvostručio, 31 posto.

Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet na putovanjima u inozemstvo nakon 15. lipnja 2017. prepolovio se, 21 posto, u usporedbi s mjesecima prije tog datuma, 42 posto.

Ipak, i dalje je vrlo visok postotak onih koji oprezno koriste mobitele u europskom inozemstvu - 60 posto ih i nakon 15. lipnja 2017. ograničava upotrebu mobilnog telefona na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazalo je istraživanje.

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.