Putin najavio zastoj u opskrbi energentima zbog duga Ukrajine

Europa bi i ove zime mogla ostati bez grijanja zbog novog spora

Foto: Reuters
Europa bi i ove zime mogla ostati bez grijanja zbog novog spora
02.11.2009.
u 18:13
Kroz Ukrajinu se, podsjetimo, prebacuje oko 80 posto ruskog plina na zapadno tržište, što je oko petine plinskih zaliha nužnih Europi.
Pogledaj originalni članak

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je predsjedatelja Europske unije, švedskog mu kolegu Fredrika Reinfeldta da bi i ove zime moglo biti teškoća s isporukom zemnog plina preko Ukrajine. Putin i Reinfeldt telefonski su razgovarali potkraj prošlog tjedna nakon što se Putin čuo s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko. - Pri prijenosu energije opet će biti problema s plaćanjem - kazao je Putin.

Česte glasine
News website Lenta piše da je ukrajinski Naftogaz u rujnu ove godine “raskrstio” s ruskim Gazpromom isplativši mu 400 milijuna dolara. Odsad je, po ugovoru, svoje dugove dužan podmiri do sedmog dana u mjesecu. Tijekom 2009. isplate su dosad išle redovito unatoč čestim glasinama o financijskim problemima ukrajinske kompanije pa Naftogaz poziva javnost da se ne osvrće na neslužbene informacije, koje bi u Europi mogle raširiti strah od nestašice plina ove zime.

Kroz Ukrajinu se, podsjetimo, prebacuje oko 80 posto ruskog plina na zapadno tržište, što je oko petine plinskih zaliha nužnih Europi. Nove trzavice, već uobičajene u energetskim odnosima Moskve i Kijeva, ove bi jeseni mogle biti potaknute političkim razračunavanjima jer Ukrajinu u siječnju očekuju neizvjesni predsjednički izbori.

U njih se još ljetos uključila i Moskva povukavši ruskog veleposlanika iz Kijeva - “dok je tamo na vlasti Juščenko“. Putin sada ponovno optužuje prozapadnoga ukrajinskog predsjednika tvrdeći da mu se J. Timošenko požalila da Juščenko blokira transfer sredstava za plaćanje iz središnje banke.

Iz Juščenkova ureda Putinove konstrukcije nazivaju neosnovanima i neprijateljskima, a za njegovu primjedbu da se sredstva plaćanja mogu pronaći u državnim rezervama zlata, ruskog se premijera optužuje za miješanje u budžetsku politiku Ukrajine.

Krajnja nužda
U vladi Putinu znatno sklonije Julije Timošenko proteklog su tjedna već obećali da Kijev neće dopustiti novi “plinski rat” te da će pronaći model plaćanja čak i pod cijenu obustave financijske pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda. Putin se osvrnuo i na ulogu Europske unije koja, kazao je, ignorira problem.

- Usprkos uvjeravanjima, EU još uvijek nije dostavio obećanu novčanu pomoć Ukrajini. Kad o tome izvijestimo lidere država, upućuju nas na Europsku komisiju, koja pak izbjegava razgovor o tome. Razumijem, taj će novac dati samo u slučaju krajnje nužde - izjavio je Putin.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

ED
edukacija7
23:18 02.11.2009.

haha, alfamane, taj novi \"hladni rat\" je hladan kako za koga... u EU, mogao bi biti dosta hladan ove zime...

SP
Spomenik
11:54 03.11.2009.

Gospodine \"napredni\" i \"pametni\" half_a_man-e... Stvarno ste mi dali vijest iz tiska koji pise o dobro \"provjerenim\" vijestima,a jedna od najbravuroznijih tog lista bi zvucala u stilu: \"DaSilva zapeo za liniju na terenu,i na taj nacin dobio otvoren prijelom noge\"!.....Sama vijest je dokaz gluposti,gdje se veze pojam invazija i nuklearni napad,a kontenta te iste gluposti je da \"bistri\" i \"vijerni\" citaoci postaju jos \"napredniji\" uz \"upijanje\" takvih vijesti!....Najobicnije oni sto jos ruske vize dobiti ne mogu,pa zaviriti nosom psa tragaca u ruske trezore i drzavne tajne;);););)

SP
Spomenik
22:32 02.11.2009.

...U tu svrhu je Ukrajina i \"nasminkana\" u narandzasto,a sve u cilju uvodjenja \"demokracije\"....Julija Timosenko je slijepo vjerovala nadajuci se iz godine u godinu da ce konacno ukrajinci poceti odlucivati o svojoj sudbini,a za to dobiti potrebnu ekonomsku podporu od istih onih koji su Ukrajinu rezervirali jedino u svrhu \"topovskog mesa\"!.....Timosenkova je kao sto sam prije naveo dobro \"podkovana\" nacionalistica....Tako da bi to u nasim normama znacilo da stranka poput HSP-a (a Julijina je slicna u Ukrajini) ima rasirene ruke Ruske Federacije....Tako da je poenta svega ovoga interni konflikt u Ukrajinskom vrhu,a ne \"ucijena\" sa ruske strane kako se to tumaci u mnogim \"zapadnim\" medijima....Uz ovaj komentar ne optuzujem zapad,jug istok ili sjever.....Nego samo one frakcije u \"zapadnom\"(mozda taj dio svijeta koriste kao masku) koje vec dosta godina \"kuhaju\" u zemlji koja posjeduje nuklearno naoruzanje (Ukrajina) i na taj nacin rizikuju sigurnost kako Europe,tako i jednog dijela Azije!