NEOBIČAN SLUČAJ

Epidemiolozi o slučaju s Raba: Korona se u tijelu raspada i do tri mjeseca, ali ne može nikoga zaraziti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Epidemiolozi o slučaju s Raba: Korona se u tijelu raspada i do tri mjeseca, ali ne može nikoga zaraziti
11.06.2020.
u 16:03
Kako objašnjavaju nalaz je pozitivan zbog tzv. mrtvih stanica
Pogledaj originalni članak

U utorak je Stožer civilne zaštite izvijestio o Rabljaninu pozitivnom na koronavirus, koji je iz Austrije stigao na Rab još 17. ožujka, i bio je u samoizolaciji preventivno. Testiran je prije povratka u Austriju, a iako je cijelo vrijeme bio bez simptoma, test je pokazao da je pozitivan. Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije smatraju da se najvjerojatnije radi o staroj zarazi koja se dogodila još u vrijeme dok je boravio u Austriji.

Kako objašnjavaju nalaz je pozitivan  zbog tzv. mrtvih stanica.

- Do sad smo imali nekoliko desetaka slučajeva oboljelih koji su nakon infekcije dugo bili pozitivni, ili su naizmjence pozitivni pa negativni. Naime, PCR test je toliko osjetljiv da može detektirati i male dijelove genoma virusa čak i onda kad virus više nije sposoban inficirati čovjeka - pojasnio je za 24sata eidemiolog prim.dr.med. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ-u.

Dodao je kako nakon što je čovjek prebolio zarazu, ostaci dijelova virusnog genoma ostaju u njegovom tijelu i raspadaju se. Nazivaju ih mrtvim stanicama jer nisu u mogućnosti prenijeti zarazu, a vrijeme raspada tih stanica razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Prilikom raspadanja oni ne rade nikakvu štetu organizmu, a zato su epidemiolozi u Hrvatskoj među mjerama propisali da ljudi kod kojih je test pozitivan više od 28 dana mogu nesmetano prekinuti samoizolaciju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:05 11.06.2020.

Mambo-Jumbo znanost