NAKON CIJEPLJENJA

EMA: Ne preporuča se liječenje krvnih ugrušaka heparinom, može pogoršati stanje

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 na Baldekinu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Nastavljeno cijepljenje protiv covida-19 na Baldekinu
07.06.2021.
u 21:32
Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove
Pogledaj originalni članak

Europska agencija za lijekove (EMA) istaknula je u ponedjeljak preporuku za liječnike da izbjegavaju heparin pri liječenju rijetkih krvnih ugrušaka i niskih trombocita kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece ili Johnson & Johnsona. 

Europski medicinski regulator, u priopćenju kojim želi povećati svijest o pravilnom liječenju, usmjerio se na preporuku Međunarodnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH) koje je zaključilo da se u slučaju sumnje na zgrušavanje krvi povezano s cjepivom liječenje treba započeti neheparinskim antikoagulansima. 

"Za postupanje u slučaju sumnje (na trombozu sa sindromom trombocitopenije), osobito ako nema lokalnih preporuka, radna skupina preporučuje zdravstvenim radnicima da razmotre privremene preporuke ISTH-a", priopćila je EMA.

Preporuka EMA-e, koja ističe smjernice ISTH-a, u skladu je s preporukama američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su izdali snažna upozorenja protiv upotrebe heparina u takvim slučajevima jer pogoršava stanje.

Alternativni antikoagulansi uključuju fondaparinuks ili argatroban.

VIDEO Zašto svatko drugačije reagira na cjepivo? Evo što kažu stručnjaci

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AA
aabbcc
14:15 08.06.2021.

Vazno je da EMA preporucuju vaccinu prije lijecenja ugrusaka, jer bez prvog nema im drugog lijeka.

DU
Deleted user
22:30 07.06.2021.

U lažnoj pandemiji prekršeni su mnogi obavezni zakoni i zbog toga če mnogi odgovarati g kolakušić je sve objasnio zašto nitko od medija nije prenio ?