EK Usvojeni redoslijed poteza 'ulazak u završnu mijenu pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009.' uvjetan je i oprezan

EK: Za kraj pregovora još nema čvrstog roka

VL
Autor
Stojan De Prato
05.11.2008.
u 13:01
Pogledaj originalni članak

Hrvatski su pristupni pregovori “ušli u odlučnu mijenu i tako čitavome zapadnom Balkanu pokazuju da su izgledi za članstvo u Europskoj uniji stvarnost”. Piše to u spisu “Strategija proširenja i glavni izazovi u 2008. i 2009.”, koji je danas usvojio Povjerenički kolegij Europske komisije. Također je usvojen “uvjetni i naznačni” plan poteza za “dostizanje završne mijene pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009., ako Hrvatska ispuni nužne uvjete”.

Ništa još, dakle, od čvrstog roka za završetak pregovora, a dvostruko oprezan naziv plana pokazuje općenitu suzdržanost EK glede preuzimanja ikakvih takvih konkretnih obveza prije no što se s dnevnoga reda skine usvajanje Lisabonskog ugovora. Iako, kako je naglasio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, “najbrži redoslijed poteza za Hrvatsku sporiji je od nasjporijeg redoslijeda za Lisabonski ugovor”.

Ni takav plan nije konačan, nego ga se “može prilagoditi ovisno o postignutom napretku”, ali to znači da ga se može i ubrzati. Godišnji Izvještaj o napretku Hrvatske, koji je EK također usvojila, bilježi “ukupno dobar napredak” naše zemlje. Kada je riječ o ispunjenju mjerila za otvaranje pristupnih pregovora, EK ističe da su “konačni napori” za to nužni u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, a “daljnji napori” u Tržišnom natjecanju, “posebice glede brodogradnje”, dok su se za uklanjanje diskriminacijskih trošarina za cigarete Hrvatska i EK “suglasile oko rješenja”. Poštovanje zakonskih obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posebice glede suđenja za ratne zločine, povratka izbjeglica i suradnje s Haaškim sudom “uvelike je osigurano”. “Dobar napredak postignut je i u upravljanju novcem iz europskih fondova, ali sada ga treba pretočiti u napredak na terenu”, kaže EK.

U Izvještaju se navodi i niz zamjerka, posebice na polju pravosuđa. Tako se za imenovanje troje novih sudaca Ustavnoga suda kaže da je obavljeno uz “ograničeno sudjelovanje parlamenta i javnosti”, dok se za “neambiciozne” mjere preobrazbe pravosuđa kaže da ih se ne može motriti jer su upravne sposobnosti za to “slabe”, a “nedostatne” su i za borbu protiv korupcije, koja je “neusklađena i manjka joj nestranačko motrenje”, te ne zahvaća visoke razine vlasti.
- Manjka i kulture političke odgovornosti - zgraža se EK. Za “previsoke” odvjetničke tarife EK kaže se da “većini građana onemogućuju pristup pravosudnom sustavu”.

Policija, pak, rabi “pretjeranu silu”, postupci za određivanje policijske odgovornosti su “nejasni”, a slučaj prisilne hospitalizacije (Mirjane Pukanić, op. a.) “doveo je u pitanje kako djelovanje policije, tako i zdravstvenih i društvenih ustanova”.

- Tjelesni napadi i prijetnje smrću novinarima zahtijevaju podrobnu istragu - piše EK, a spominje i “ubojstvo dvojice novinara”, kao i da politički pritisak na novinare i urednike “posebice na mjesnoj razini, povećava zabrinutost za slobodu izražavanja”. Teške zemjerke ostaju na račun javne uprave.
- Zakonski temelj za izgradnju suvremene i stručne javne uprave još je nepotpun, zakon o plaćama u javnoj upravi nije još usvojen, zakon o javnoj upravi nije dosljedno proveden, javna uprava nastavlja patiti od velikog protoka osoblja i njegove manjkave kvalificiranosti, zakonski okvir za e-vladu niti je potpun, niti ga se ispravno primjenjuje, decentralizacija znatno kasni, a nedostatna je sposobnost javne uprave za upravljanje decentralizacijskim preobrazbama, na mjesnoj razini vlast nije ispravno organizirana.

Ukratko, “javna uprava ostaje slaba, a njezina preobrazba, za koju su nužni politička predanost i daljnji trajan napor, i dalje su velik izazov za Hrvatsku”. Radnička prava, pak, “ugrožavaju slaba inspekcija rada i loše pravosuđe”. Potpore žrtvama diskriminacije gotovo da nema, a “razina zaštite od diskriminacije u praksi nije u skladu sa standadrima EU”.

Mnogo je pohvala za makroekonomsku postojanost.
- Ukupna uključenost s EU na poljima trgovine i ulaganja vrlo je visoka, a trgovina sa susjednim zemljama nastavlja rasti - zaključuje EK.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr