PROSVJED NA SNIJEGU

Dvjestotinjak radnika 'KIO' keramike traži pomoć države

Foto: Dragutin Šantoši
Dvjestotinjak radnika 'KIO' keramike traži pomoć države
10.03.2010.
u 11:18
Tvrtka KIO blokirana je, ima dugove veće od 400 milijuna kuna, a od države, koja je i najveći vjerovnik, traže pomoć od 47 milijuna kuna kako bi nastavili proizvodnju, očuvali radna mjesta i vratili dugove.
Pogledaj originalni članak

 U središtu grada Orahovice danas je dvjestotinjak osiromašenih, pokradenih i zanemarenih radnika tvrtke 'KIO' Orahovica mirno prosvjedovalo zbog neučinkovite države čije institucije više od pola godine ne odgovaraju na njihove zahtjeve očuvanja oko 460 radnih mjesta u najsuvremenijoj hrvatskoj tvornici keramičkih pločica.

Na snježnoj vijavici i temperaturi zraka ispod ništice zahtjeve prosvjednika pod otvorenim nebom podržali su saborski zastupnici Josip Đakić (HDZ) i Vlatko Podnar (SDP), župan Tomislav Tolušić, gradonačelnik Josip Nemec i Ivan Tomac, Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske koji su zatražili od državnih tijela da ispitaju kaznenu odgovornost uprave i nadzornika 'KIO-a' za prekomjerno zaduženje od oko 460 milijuna kuna, zaustavljanje rada tvornice i neisplatu dvomjesečnih plaća radnicima. Životne priče radnika, koji danas nemaju za kruh, tragične su.

U zahtjevima sa prosvjednog skupa, koji je više od sat vremena blokirao promet kroz središte Orahovice, ističe se: - 'Gradska, županijska i državna vlast nemaj pravo na nemar i nebrigu o građanima niti se oglušiti o naše zahtjeve, jer je za državu jeftinije spasiti 'KIO' i radna mjesta nego ga uništiti, poručili su promrznuti prosvjednici koji su, osim političkih obećanja, danas dobili tek besplatnu šalicu vrućeg čaja u hotelu 'Ružica'.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

UD
udrimuski
13:53 10.03.2010.

ma mi tražimo da službe više počnu raditi svoj posao i da se prestane više prikrivati pravo stanje... od ulagivačkih tekstova u novinama koji su koristili direktoru firme do šutnje i nepoduzimanja organa koji su trebali na vrijeme reagirati. otkud sad nitko ništa nije znao a radnici vape za pomoći godinama, istina je da je sindikat takođe šutio godinama, šutjeli su radnici jel su se bojali i nitko ih nije vodio. isti ljudi sjede u sindikatu kio godinama a nikad nisu ništa poduzeli. evo zadnjih godinu i pol otkad su počeli prvi natpisi u novinama rjetki su bilo što uopće i komentirali vezano uz tekstove koji su u najmanju ruku uljepšavali sliku o događajima koji su se dešavali a svi smo mogli više doprinjeti i ranije se početi boriti za svoju dobrobit. sve to je dovelo do ovoga da na skupu nama radnicima mora doći župan i reći da je sindikat trebao napraviti kaznenu prijavu odavno ako su sumnjali u bilo što i tu je naravno u pravu. mi radnici smo žrtve jel smo dopustili da nas razjedine šefovi, smjenu sa smjenom, divljaštvo od strane rukovodilaca koje su vršili konstantno zadnjih godina, skidanje stimulacija itd, sve je to dovelo do toga da nevjerujemo jedni drugima i budemo samo puki pasivni promatrači umjesto da smo bili složni i na prvi znak stali s radom i zahtjevali zaštitu od nadležnih. no opet napominjem da je sindikat tu najveći krivac jel je trebao pružiti zaštitu svojim članovima puno prije...

UD
udrimuski
10:08 11.03.2010.

jeste li vidjeli koliku smo minutažu dobili u dnevniku na našoj državnoj televiziji za koju plaćamo toliku pretplatu, jedno veliko NULA. izgleda da je 10 minuta snijega u lici važnije od naših plaća i izvještavanja o nečemu što je stvarno zaslužilo da bude u dnevniku. to vam je novinarstvo u hrvatskoj! to vam je demokracija. puj...

DI
Dizel
11:22 11.03.2010.

...a bilo je u svim vijestima i na županijskoj panorami, da je Šprajc uređivao Dnevnik bilo bi sigurno.