BOLJE NEGO NA MALTI

Dvije Ukrajinke 'trbuhom za kruhom' stigle u Hrvatsku: Nismo požalile, ovdje nam je najbolje

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Konobarica/Ilustracija
22.08.2019.
u 23:16
Obje su djevojke istaknule kako ovdje i u Ukrajini ima dosta sličnih riječi, što im olakšava sporazumijevanje. O političkoj pozadini i sceni nisu htjele pričati jer, kako kažu, nemaju interesa za to područje.
Pogledaj originalni članak

Valentyna Tereshchenko, 24-godišnja Ukrajinka iz Cherkasyia i njezina prijateljica Olha Valchuk, 23-godišnja, iz Dnipra dvije su djevojke koje su "trbuhom za kruhom"  došle upravo u Hrvatsku te posao pronašle u zadarskom kafiću Arkada.

- Vaša je gospodarska situacija bolja od naše u Ukrajini pa smo prijateljica i ja odlučile ovo ljeto raditi u Hrvatskoj. Meni je najprije stigla mama Katarina koja se zaposlila u jednom hotelu nadomak grada, a nakon nje i sestra Anna, koja se odlučila za Zagreb. Došle smo preko jedne agencije i mogu vam reći da nismo požalile. Ja sam radila i na Malti, i u Grčkoj i na Cipru i iako je plaća bila najbolja na Malti nakon što bih platila smještaj ostalo bi mi manje nego ovdje u Zadru, stoga bez zadrške mogu reći da mi je vaša zemlja najbolje »legla«. Posao je dobar, ljudi dragi, kako kolege tako i mušterije i stvarno se ne mogu požaliti. A i Zadar je predivan. Doduše, slabo sam ga stigla obići jer popodne radim, a jutrima spavam, no ono što sam vidjela mi se jako svidjelo- rekla je Valentyna za Zadarski list.

Njezina prijateljica Olha se slaže s njom te ističe kako je jako zadovoljna ovdje.

- Ne stignem puno ići po gradu no Morske orgulje i Pozdrav Suncu sam vidjela, a to je, kako sam čula, ono najzanimljivije što nudite. Puno se radi pa slobodnog vremena i nema za bacanje tako da nam je ritam: spavanje do kasno, odlazak u kupovinu i onda posao. Kuhamo kući i za razliku od Cipra gdje je bilo teško naći sve namirnice na koje smo naviknule u Ukrajini, ovdje, kako sam vidjela, imate izvrstan izbor hrane- rekla je za Zadarski list.

Obje su djevojke istaknule kako ovdje i u Ukrajini ima dosta sličnih riječi, što im olakšava sporazumijevanje. O političkoj pozadini i sceni nisu htjele pričati jer, kako kažu, nemaju interesa za to područje.

- Ono što nas zanima je posao i prilika da živimo od svog rada, no nažalost to je u Ukrajini jako teško. Kao i kod vas mladi odlaze u inozemstvo, gospodarstvo nam propada, a političari se bore za svoje stolice. Na političkoj razini ćete stalno čuti o nekakvom antagonizmu na relaciji Rusi – Ukrajinci, no među običnim ljudima toga nema. I oni i mi smo zapravo žrtve sistema i teško živimo pa stoga među običnim ljudima - radnicima nema netrpeljivosti, prijatelji smo i ne razmišljamo o tome- kazala je Olha za Zadarski list. Djevojke dodaju kako je kod njih "obećana zemlja" Poljska, ali im je Hrvatska liberalnija pa su zato odlučile doći ovdje.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
23:42 22.08.2019.

Treba ciljano dovodit ukrajinke ,mozda se oni medvjedi neozenjeni iz zaleda i gradski proletarijat ipak uspiju ozenit , pa eto demografske obnove .Slavonija Lika i drugi dijelovi daleko od gradova su puni neozenjenih muskaraca a nisu svi gejevi

HH
Hrvoje Hrk !!
08:00 23.08.2019.

Eto njima je dobro a nama je to sve loše i neisplati nam se , jedna recenica , mi smo se ulijenili i očekujemo brdo love a da nista ne radimo

BA
ball
09:06 23.08.2019.

uzivajte u Hrvatskoj i sretno vam bilo