udar na budžet!

Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene mlijeka i mliječnih proizvoda
03.05.2013.
u 16:26
Svježe mlijeko u prosjeku će poskupjeti 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko od 2 do 16 posto, a najviše jogurti, od 8,7 posto do 25,6 posto
Pogledaj originalni članak

Dok pojedini trgovački lanci u Hrvatskoj kreću u bespoštedan rat za potrošače s kampanjama "unije niskih cijena" i pojedine artikle snižavaju do 17%, posebno one na koje Hrvatska do 1. srpnja ima carine i do 40%, proizvođači mlijeka u Hrvatskoj – Dukat, Meggle i Vindija – od 15. svibnja najavili su dizanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nijedna od mljekarskih kuća nije se još oglasila priopćenjem o poskupljenjima, no od trgovaca kojima su dostavili cjenike neslužbeno doznajemo da je riječ o poskupljenjima u prosjeku od 10 posto. Svježe mlijeko u prosjeku će poskupjeti 10,7 do 11,8 posto, trajno mlijeko od 2 do 16 posto, a najviše jogurti, od 8,7 posto do 25,6 posto kada je riječ o voćnim jogurtima. Branko Bobetić, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar, kazao nam je kako su mljekare na dizanje cijena prisilili poremećaji na tržištu poput aflatoksina, pada potrošnje i smanjene proizvodnje, povećanih troškova poslovanja i otkupne cijene mlijeka.

- Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata. Tako je, na primjer, cijena tehnološke pare u 2013. godini povećana za čak 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja iznimno veliko opterećenje na proizvođačke cijene, koje se, nažalost, djelomično mora ugraditi i u cijenu gotovog proizvoda. Unatoč tome, ističemo kako cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prvom kvartalu 2013. godine bilježe pad u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč uvođenju PDV-a na mlijeko - priopćili su iz Dukata.

>> Jakovini rok do četvrtka, mljekari prijete novim prosvjedima

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.