Novosti u državnoj maturi

Za peticu iz fizike učite mehaniku i elektromagnetizam

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Za peticu iz fizike učite mehaniku i elektromagnetizam
03.12.2017.
u 07:25
Učenici imaju dovoljno vremena da u sustavu provjere sve svoje osobne podatke, kao i ocjene od prvog do trećeg razreda
Pogledaj originalni članak

Ovogodišnjim maturantima započele su prijave ispita državne mature, a učenici su već sada u školama upoznati s točnim datumom i satom polaganja, kako obveznih tako i izbornih predmeta na maturi.

Tako će srednjoškolci sve do 15. veljače do 12 sati u sustavu moći mijenjati i prijavljivati više ili niže razine obveznih ispita, kao i odlučivati iz kojih izbornih predmeta žele polagati maturu čime im je osigurano dovoljno vremena kako bi u sustavu provjerili sve svoje osobne podatke, ispravnost do sada zaključenih ocjena od prvog do trećeg razreda, kao i dobro proučili sve potrebne upute prilikom polaganja njihova najvažnijeg ispita. A upravo se on svake godine mijenja u sastavu gradiva, broju zadataka i vremenskom ograničenju rješavanja zadataka, pa se učenicima završnih razreda savjetuje da detaljno, za svaki predmet koji planiraju polagati, prouče pravila, postotak gradiva zastupljenog u određenom predmetu kao i nove knjižice formula kako bi ostvarili što bolji rezultat na ispitu mature.

Znanstveni kalkulator

A jedan od najtežih ispita učenicima svakako je matematika koju će ovogodišnji maturanti kako iz osnovne tako i iz više razine polagati 27. lipnja. Oni koji se odluče za A razinu toga predmeta na raspolaganju će imati 180 minuta za 30 zadataka na kojima mogu ostvariti maksimalnih 60 bodova. Viša razina matematike ove će godine obuhvaćati gradiva funkcije, geometrije, jednadžbe i nejednadžbe kao i cjelinu brojeva i algebru.

– Na ispitu iz matematike dopušteno je korištenje olovke i gumice za crtanje grafova u ispitnoj knjižici i rješavanje zadataka na listovima za koncept. Od geometrijskog pribora dopušteni su trokut, ravnalo i šestar, a nije dopuštena upotreba kutomjera. Potrebno je džepno računalo tzv. znanstveni kalkulator, koji se može upotrebljavati tijekom cijelog ispita – jasna su pravila prilikom pisanja ovog obveznog predmeta.

Zločin i kazna, Kiklop, Lovac u žitu, Hamlet, Antigona, Bijeg, Dundo Maroje samo su neka od ukupno 14 književnih djela koja se odnose na esejski dio ovogodišnjeg ispita iz Hrvatskog jezika na višoj razini, a za koji će učenici na raspolaganju imati 160 minuta, dok će za drugi dio ispita moći rješavati 100 minuta.

Za engleski 180 minuta

Fizika koja je lani među maturantima bila najpopularniji izborni predmet, u ovogodišnjem će sadržaju ispita najvećim dijelom obuhvatiti gradiva iz mehanike i elektromagnetizma, kao i gradiva iz titranja, valova i optike, te termodinamike i moderne fizike. Sveukupno će ispit sadržavati 37 zadataka, a prilikom njegova rješavanja maturanti će na raspolaganju imati 180 minuta. Taj je izborni predmet na redu polaganja 13. lipnja 2018. godine.

Ispit iz engleskog jezika više razine trajat će ukupno 180 minuta, dok je za ispit niže razine osigurano 85 minuta. Osamdeset minuta imat će oni maturanti koji se odluče polagati psihologiju kao izborni predmet, a na samom ispitu očekuje ih 45 zadataka koji će ove godine većim dijelom obuhvatiti gradiva razvojne psihologije, ličnosti i psihološki poremećaji, razvojne i socijalne psihologije kao i gradiva emocija, dok će se najmanji dio ispita odnositi na psihologiju kao teorijsku i primijenjenu znanost. Promjene očekuju i one koji će geografiju upisati i prijaviti kao izborni predmet. Povećan je broj zadataka u odnosu na prošlogodišnji sadržaj ispita – sada maturante očekuju 92 zadatka, dok su lani imali 120 minuta za 76 zadataka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Idler 3
Idler 3
10:26 03.12.2017.

Ak želiš bit dobar iz fizike prvo moraš savladat osnove matematike. Nakon tog trebaš malke met dobar zicflajš i to je to !!!

LU
Lujo123
08:23 03.12.2017.

Opet pretjerivanje. Opet neki uhljebi trebaju zaraditi na štetu dječjeg zdravlja. Sramota!!!

LU
Lujo123
08:23 03.12.2017.

Opet pretjerivanje. Opet neki uhljebi trebaju zaraditi na štetu dječjeg zdravlja. Sramota!!!