ŠEF HZJZ-a

Krunoslav Capak u Otvorenom: Počeli su pregovori za rusko cjepivo

Foto: Screenshot HRT
Krunoslav Capak u Otvorenom: Počeli su pregovori za rusko cjepivo
28.01.2021.
u 23:24
Raspravlja se i o registraciji ruskog cjepiva Sputnik V
Pogledaj originalni članak

U večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo se o raspodjeli cjepiva, a raspravu je započeo Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ostali sudionici su bili Zlatko Trobonjača, imunolog, Vlatko Cvrtila (Sveučilište VERN), Biljana Borzan (zastupnica u Europskom parlamentu SDP-a) i Sunčana Glavak (zastupnica u Europskom parlamentu HDZ-a).

- Postoji više razloga što nemamo nove mjere - u okruženju smo zemalja gdje se zemlje postrožuju, poslije Estonije smo najliberalnija zemlja po mjerama, a i imamo situaciju u kojoj nam prijeti dolazak novih sojeva te imamo situaciju gdje moramo imati zastoj u cijepljenju. Nažalost nije onako kako smo planirali, kazao je Capak.

Zasad govori kako do detektiranja novog britnaskog soja nije došlo, ali se na sjeveru Hrvatske pojavio škotski soj, zbog čega se epidemija tamo rasplamsala.

A da su mjere puno blaže u Hrvatskoj, potvrdila je Sunčana Glavak, govoreći kako kafići u Francuskoj zatvoreni od 29. listopada, a u Nizozemskoj je na snazi nacionalni sat.

Na pitanje je li borba za cjepivo bila očekivana, Vlatko Cvrtila bio je jasan.

- Države u međunarodnom prostoru nisu prijatelji nego suparnici, pa u pitanju je opstanak. Cjepivo je rješenje i bilo je jasno da će velike sile njega upotrijebiti za generiranje količine geopolitičke moći. SAD, Izrael i Kina su cjepivo razvile, a EU je normativna sila i u nepovoljnijoj je situaciji u odnosu na samostalne države koje su kroz manju proceduru progurale nešto što i nije potpuno provjereno, govori.

- Ne želim da EU sve određuje, ali nema logike da imamo takvu rascjepkanost. Dogovor o zajedničkoj nabavci cjepiva je pao, a sada imamo to što imamo. Dolazi do toga da će se cjepivo malo kasnije isporučiti, ali unatoč svim tim problemima moram reći da je bolja procijepljenost od EU samo u nekoliko drugih država, nadovezala se Biljana Borzan.

Kao i svi, Capak se složio da smo očekivali puno više količina cjepiva, ali navode o sigurnosti cjepiva tvrtke AstraZenece ne želi komentirati.

- Ako je to istina, to će nam zakomplicirati stvar. Ipak, ja mislim da se ne radi o tome, govori.

- Koliko mi je poznato, Rusi nisu pokazivali interes da se registriraju na području EU. Međutim, navodno su pokazali interes i počeli su pregovori, nadovezao se Capak na pitanje registracije ruskog cjepiva Sputnik V.

Imunolog Zlatko Trombonjača govori kako vjeruje i ruskom i kineskom cjepivu.

- Rusko cjepivo znamo da ima vrlo visoku učinkovitost, ali sve to trebamo staviti pod upitnik jer nemamo rezultate treće faze. Sve su to dobra cjepiva, samo EU treba usmjeriti. Što se tiče kvalitete cjepiva, ja vjerujem da su kvalitetna, navodi.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

ST
stefj
00:05 29.01.2021.

Jedino što je EU sad mogla napraviti, jest krenuti u pregovore s Rusijom oko cjepiva. Mora nekako smanjiti štetu radi nesposobnosti svoje birokracije... Em su potpisali loš ugovor, em su ga potpisali 3 mjeseca prekasno, tj. kasnije od drugih... Sad je već kasno, ali bolje ikada nego nikada... Već ovako zaostaje za SAD-om i Azijom, s kašnjenjem u cijepljenju taj zaostatak će se samo povećati.

XA
xaron
01:55 29.01.2021.

...SAD, Izrael i Kina su cjepivo razvile...Pa Pfizero cjepivo je razvijeno u Njemaçkoj i to svi znaju izuzev Gdn.C. Izrael uglavnom koristi Pfizerovo cjepivo, a ne neko koje je sam razvio.

Avatar Golum
Golum
08:16 29.01.2021.

Capak nije rekao da su poceli pregovori sa Rusijom o njihovom cjepivu nego je rekao da su Rusi zainteresirani ali ponudu jos nisu poslali dok Kinezi nemaju interesa za EU.